Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Od pewnego czasu przy zwiększonym obciążeniu systemu, gdy wydam polecenie:
ping 127.0.0.1
obserwuję, że odpowiedzi zaczynają wzrastać nawet do 20-30ms. Sprzęt to IBM x345 2xXeon 2.2GHz. Polecenie:
pokazuje mi 4 różne CPU:
Cpu0 : 3.6%us, 2.6%sy, 0.0%ni, 18.5%id, 0.0%wa, 1.0%hi, 74.3%si, 0.0%st Cpu1 : 4.7%us, 3.2%sy, 0.0%ni, 84.9%id, 1.9%wa, 0.0%hi, 5.4%si, 0.0%st Cpu2 : 2.2%us, 1.9%sy, 0.0%ni, 91.7%id, 1.9%wa, 0.0%hi, 2.2%si, 0.0%st Cpu3 : 1.0%us, 0.3%sy, 0.0%ni, 95.4%id, 1.3%wa, 0.0%hi, 2.0%si, 0.0%st
Czym jest spowodowane tak wielkie obciążenie tylko procesora Cpu0 i to właściwie jedynie parametry si?
Czy można to jakoś rozrzucić pomiędzy procesory? Ewentualnie czym to jest spowodowane, że w tym program IRQ się nie wyrabia? Chwilami jest to 95% i wtedy właśnie pingi do localhosta najbardziej rosną. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zagadki.
Łukasz
Spróbuj jakiegoś innego najlepiej nowszego kernela.
Zobaczysz czy sytuacja się powtórzy.
sam jade na dwoch procesorach na serwerze, jakos nie jest to niepokojacy objaw, po collectd zauwazylem ze to normalne, od czasu do czasu zmienia sie rola procesorow, jeden przejmuje odsetek procentowy system, zas drugi wtenczas przejmuje odsetek procentowy user.
edit: pingi 20-30ms to jest standard dla sieci lokalnych, przynajmniej z wlasnego doswiadczenia to zauwazylem.
Ostatnio edytowany przez paoolo (2009-05-15 21:02:36)
paoolo napisał(-a):
edit: pingi 20-30ms to jest standard dla sieci lokalnych, przynajmniej z wlasnego doswiadczenia to zauwazylem.
to jaki jest standard poza siec lokalna? ... bo mnie sie zawsze zdawalo ze te 20-30ms to tak (conajmniej) do polskiego Internetu ...
pozatym pakiety do 127.0.0.1 nie powinny oposcic nawet komputera ...
a to wybacz, na sieci lokalnej sa male, rzeczywisie nie doczytalem ze chodzi o lo, to juz moze byc zdeka podejrzane. a co do pingow w polskim internecie od siebie sa niskie, do siebie sa wysokie
ale co oznacza parametr SI (SoftwareIRQ) w top? dlaczego ta wartość "zabija" mi procesor? i dlaczego tylko jeden? ktoś może mi podpowiedzieć jak z tym walczyć? Debian robi za router z kolejowaniem HFSC + squid, ruch ok 30MBit. Co ciekawe ruch się nie zwiększa a z dnia na dzień pingi delikatnie rosną.
Łukasz
Strony: 1