Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich!:)
Jestem od pewnego czasu więcej niż raczkującym użytkownikiem Ubuntu, jako że dystrybucja ta opiera się na Debianie, chciałbym go spróbować ;)
Ściągnąłem więc pierwszą płytkę wersji 5.01 AMD 64 (650 MB)
Niestety instalator nie potrafi wykryć mojej karty sieciowej, niewiele z resztą jest ich tam do wyboru...
Dlatego chciałbym uzyskać pomoc na temat jej instalacji - czy może ten sterownik jest na którejś z płyt debiana i mógłbym jej użyć w trakcie instalacji?
Lub jak to zrobić w trybie tekstowym po zakończeniu instalacji debiana z pominięciem instalacji karty z jakiekolwiek innej lokalizacji, czy to z CD, czy z dysku twardego, po uprzednim jego ściągnięciu nie wiem skąd?;)
Moja sieciówka:
marcin@marcin-desktop:~$ lspci -vmm -k Slot: 01:07.0 Class: Network controller Vendor: RaLink Device: RT2561/RT61 802.11g PCI SVendor: Linksys SDevice: Device 0055 Driver: rt61pci Module: rt61pci
I jeszcze jedno pytanie, może trochę naiwne, ale czy na pierwszej płycie instalacyjnej są już "dodane" podstawowe repozytoria, żebym mógł po udanej instalacji karty sieciowej:) - zassać sobie server X-sów i jakieś środowisko graficzne przez aptitude z Internetu? Czy trzeba to zrobić z płyt udostępnionych przez debiana, zawierających KDE czy XFCE czy GNOME? ;)
To już wszystkie pytania :)
Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-05-20 14:48:32)
Sterownik rt61pci jest w jądrze (chyba zeby w amd64 go wyłaczyli ale nie sądzę)
Jak podczas instalacji nie wykrywa trudno zrobisz jak zainstalujesz.
Na pierwszej płycie powinno być kompletne środowisko gnome.(tak sadzę )
Repozytoria to lepiej dodaj sobie po zainstalowaniu.Jeśli sa defaultowo właczone to tylko te co maja status main.
W debianie nie ma ich wiele wiec chwilkę to tylko trwa.
Jedna płyta do instalacji wystarczy.
Nawet 100parę megabajtowy netinstal ale tam nie ma xow :)
A jak się ten sterownik instaluje, czy znajdę gdzieś jego źródło, czy paczkę deb czy jak to będzie?
Czy może można go włączyć jakoś w tym jądrze, które ładuje się do RAM podczas instalacji?
Jako root sprawdź:
modinfo rt61pci
Napisałem przecież że daj sobie spokój z nim podczas instalacji.
Zainstaluj bez niego.
Jak system wstanie zrobisz sieć.
Sterownik jest w kernelu debiana sprawdzalem nic nie musisz instalować poza wireless-tools (nie wiem czy ta karta nie wymaga firmware)
Ja też instaluje bez sieci.
Działam zatem :) wrócę powiadomić o efektach :)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-05-15 10:15:06)
modprobe rt61pci zresztą udev sam go powinien zaladować.
Zobaczysz czy siedzi w jądrze poleceniem
lsmod
Środowisko mi wstało ale mam dwa problemy:
doinstalowałem wireless-tools i teraz aplet sieć w administracja widzi mi "połączenie bezprzewodowe" ale nie da się go skonfigurować poza tym po skonfigurowaniu nic się nie dzieje - co mogę zainstalować zamist networkmanagera, bo tego ostatniego chyba nie da się zainstalować na odchudzonym gnome?
drugi
na moim dysku ntfs:
"nie można zamontować woluminu, niewłaściwa opcja montowania"
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-05-15 11:24:15)
Zamiast MN uzyj wicd.
Co do dysku ntfs musisz zainstalować ntfs-3g i dopisać sobie do /etc/fstab
wg tego
http://dug.net.pl/faq/faq-6-100-Montowanie_partycji_FAT_i_NTFS.php
P.S.Ta sieć mocno zaszyfrowana? Może z palca bez problemu da się skonfigurować.
Zaszyfrowana - z tym że w ogóle wykrywa niby połączenie bezprzewodowe, ale ani nazwa ani w mijescu położenie nic nie ma w tym aplecie i w ogóle to nie wstaje ? mogę zainstalować coś takiego jak networkmanager, zeby wstał po starcie i o hasło się zapytał i żebym widział zasięg?
NM to G****.
Pokaż
iwconfig
to pokaże nazwę na jakim interferejsie pracuje.
Potem przeskanujemy sieć
iwlist nazwa interferejsu scanning
Masz szyfrowanie WPA czy WEP ?
Właśńie WPA2, a tam nie ma tego do wyboru - poza tyn cokolwiek bym nie wpisał, to po zamknięciu okna i jego ponownym otwarciu połączenie jest nadal z powrotem tak jak było, nieskonfigurowane, ping 127.0.0.1 odpowiada, czyli karta sieciowa sama w sobie jest ok na ping do bramy jest coś w tym stylu network unreachable...
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-05-15 11:56:33)
Ty masz ubuntu na drugiej partycji?
już nie mam :) mogę mieć livecd teraz pisze wiadomo z czego...
Hmm mogłbys w chroocie nawet z livecd zainstalować na debianie potrzebne pakiety z netu.
Ale to wymaga trochę umiejetności.
Sprobuj doinstalować
wpasupplicant
moze wtedy NM bedzie w stanie zrobić polaczenie.
Wpasupplicant ma tez nakładkę która się nazywa wpagui alternatywa pozostaje jeszcze wicd.
nic się nie zmieniło w aplecie sięć - spróbuje jeszcze z tą nakładką - przez pomyłkę usunąłem sobie z autostartu Mnadżer woluminów :)
Przy probie zainstalowania - brak kandydującej wersji...
A w jakim pliku można skonfigurować to połączenie, przy pomocy tego wpasupplicanta - sposób szyfrowania, hasło itd?
może jakoś ręcznie to sie uda ustawić przez edytowanie jakiegoś pliku?
Jak mi ta sieć wystartuje, to już z resztą jakoś sobie poradzę ;)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-05-15 12:55:14)
Można ale nie znam tego programu wiec trudno mi powiedzieć.
http://packages.debian.org/lenny/amd64/wpagui/download
hmm.. próbowałem, to zainstalować, ale nie było instalatora pakietów w ogóle więc zainstalowałem dkpg, to się pobrało całe to build-essential i instalowałem to komendą
dpkg-deb -i /home/../wpagui...deb
No i się pluje o jakieś zależńości, coś w stylu ligguicore4 =>4.3 i jeszcze jakiś drugi podobny, które są pakietami wirtualnymi i nie są zainstalowane" "jednym sposobem jest usunięcie wpagui" zaś tychrze pakietów-zależności nie ma jak zainstalować, nie rozumiem.
Jak mogę mieć ten graficzny instalator pakietów deb?
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-05-15 14:16:24)
Jaki graficzny instalator.
Pakiety instalujemy poleceniem
dpkg -i pakiet.
Jeśli brakuje zależności to musisz je dociągnąć.
Konsola pokazuje czego brakuje.
Poki nie zrobisz netu tak będzie.
http://packages.debian.org/lenny/amd64/libqtcore4/download
http://packages.debian.org/lenny/amd64/libqtgui4/download
Pewnie tych dwóch brakuje.
EDIT:) Na podstawie tego arta
http://dug.net.pl/faq/faq-5-233-Wifi_atheros.php spróbuj z palca sieć skonfigurować.
U ciebie będzie interferejs mial inna nazwę ale configi powinny być podobne.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-05-15 14:44:52)
Brakuje jeszcze libaudio2 i libmng1 oby to były wszystkie błagam :) już je nagrywam :)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-05-15 17:01:54)
Znajdź sobie :)
http://www.debian.org/distrib/packages
Dlaczego nie spróbujesz z palca zrobić sieci na wzór linka którego podałem ?
Spróbuje ale narazie nie mam w ogóle dysków zamontowanych więc nawet nie bede miał jak skorzystać z bo nie moge się dostać do zadnej partycji:)
Tak właśńie zawsze stąd ściągam paczki :)
No mam już wpasupplicanta wpagui i teraz jak go wywołać, bo nie widzę go w menu?
Dopełnianie w terminalu nie działa?
gksu wpa_gui
Wstało, co prawda z komunikatem Error sessien manager po drodze, ale poza tym pola Adapter i Network są puste, czy to znaczy że nie widzi karty?
Na to wygląda.
Pokaz wynik polecenia
iwconfig
nadal nie wiem na jakim interferejsie to działa.
Kolejny art na temat konfiguracji wpasupplicanta.
http://manual.sidux.com/pl/internet-connecting-wpa-pl.htm
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-05-15 17:46:30)