Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dokladnie tak jak azhag zauważa.
Przy wersjach testowych debiana gdzie rotacja pakietów jest dosyć duża dlugotrwałe stosowanie safe-upgrade może doprowadzić do katastrofy.
Dlatego warto co jakiś czas zrobić full-upgrade.
Z moich doświadczeń wynika zaś ze stosownie tylko i wyłącznie full-upgrade ale z głową jest całkowicie bezpieczne i chyba najlepsze (ale to subiektywna ocena)
Wg mnie należy zawsze próbować full-upgrade, dopiero gdy zmiany proponowane przez niego są dla nas niesatysfakcjonujące (vide ostatnio sprawa z usunięciem aptitude z powodu aktualizacji libapt), należy użyć safe-upgrade.
Ja zawsze wykonuję zwykłą aktualizację. Standardowo apt-get upgrade -u. Sprawdzam tylko dokładnie zatrzymane pakiety. I albo je instaluję, wymuszając zmiany w systemie, albo czekam na zmiany odgórne. Wszystko zależy od wielkości proponowanych zmian. I system nie sprawia większych problemów. Oczywiście, mam na myśli wersję testową Debiana. Aktualizuję praktycznie, dzień w dzień.
Właściwie jak piszą azhag i ilin na co dzień wystarcza albo safe-upgrade i co jakiś czas full-upgrade albo troszkę bardziej uważać i korzystać tylko z full-upgrade.
Co do różnic to nie występują zbyt często, np. dzisiaj wpisanie obu poleceń u mnie w systemie powoduje takie same skutki, tzn.:
# aptitude safe-upgrade Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Uzupełnianie niespełnionych zależności... Uzupełnianie niespełnionych zależności... Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: libgcr0{a} Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: libgvfscommon0{u} Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: debianutils gammu ghostscript ghostscript-x gnome-keyring gs-common gvfs libgammu-i18n libgammu6 libgnome-keyring0 libgp11-0 libgs8 libgsmsd6 libpcsclite1 libpt-1.10.10 libpt-1.10.10-plugins-alsa libpt-1.10.10-plugins-v4l manpages pcscd python-gammu usbmount vim vim-common vim-runtime vim-tiny Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane: libpam-gnome-keyring 25 pakietów aktualizowanych, 1 instalowanych, 1 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 17,0MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 2327kB. Kontynuować? [T/n/?] n Przerwane.
# aptitude full-upgrade Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: libgcr0{a} Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: libgvfscommon0{a} Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: debianutils gammu ghostscript ghostscript-x gnome-keyring gs-common gvfs libgammu-i18n libgammu6 libgnome-keyring0 libgp11-0 libgs8 libgsmsd6 libpcsclite1 libpt-1.10.10 libpt-1.10.10-plugins-alsa libpt-1.10.10-plugins-v4l manpages pcscd python-gammu usbmount vim vim-common vim-runtime vim-tiny Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane: libpam-gnome-keyring 25 pakietów aktualizowanych, 1 instalowanych, 1 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 17,0MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 2327kB. Kontynuować? [T/n/?]
beschu napisał(-a):
Nieprawda.
Prawda :P
ilin napisał(-a):
Przykład
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=9582&highlight=safe-upgrade
Musiałeś zaraz to wyciągać tutaj ;)
azhag napisał(-a):
Przeczytałem podlinkowany temat: wydaje mi się, że problem wynikł [...]
Panowie! Czuje się jak "ciekawy przypadek" analizowany wnikliwie przez studentów medycyny. Może sam powiem co mi dolegało?
Ten problem wynikał z wygody. Tak bardzo przyzwyczaiłem się do aktualizacji przy pomocy alisu, że zupełnie zapomniałem o fakcie, że była tam podpięta komenda z safe-upgrade :)
A tak na poważnie, po tej wpadce aktualizuję tyko z o opcją full. Akurat w wersji testing, to najlepsze rozwiązanie. Zresztą w przypadku rygorystycznego systemu zależności jaki występuje w Debianie, to chyba najlepszy sposób na zachowanie porządku w systemie.
Ostatnio edytowany przez Akkon (2009-05-11 20:53:30)