Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witajcie.
Mam poważny problem. Na uczelni mam wszędzie dojście do sieci wifi, nie jest zabezpieczona, można się do niej przyjemnie podłączyć. Jednak aby korzystać z internetu trzeba wpisać login i hasło. Aby to uczynić, wcześniej podawałem w przeglądarce google.com albo inną stronę, automatycznie mnie przekierowywało na stronę logowania. Nie było problemu. Jednak system coś mi się posypał, nie chcę instalować ponownie, to zajmuje trochę czasu a jeszcze więcej ponowne doinstalowywanie reszty potrzebnych mi programów.
Wracając - wcześniej przekierowywało mnie szybko na stronę logowania. Teraz nie przekierowuje. W przeglądarce na dole ciągle jest napisane "Ustalanie adresu serwera google.com". Próbowałem już różnie, doinstalowałem całą masę programików dhcp, dns... Nie znam się na tym za bardzo, nic nie skutkowało.
Korzystam z wicd...
Czy ktoś ma może jakiś pomysł?
Pingowałeś server googla po ip ?
Może po prostu masz coś pochszanione w serwerze nazw (/et/resolv.conf)
Ping nie przechodzi... Próbowałem. Po prostu nie chce mnie przekierować na stronę logowania, bez której nie będę miał dostępu do internetu.
wpisz adres ip googla do przegladarki ... wtedy powinno przekierowac ...
Ostatnio edytowany przez bercik (2009-04-24 16:59:23)
Jeszcze nie sprawdzałem czy przez ip przejdzie... Możecie mi na razie powiedzieć czy tak powinien wyglądać plik resolv.conf:
# Dynamic resolv.conf(5) file for glibc resolver(3) generated by resolvconf(8) # DO NOT EDIT THIS FILE BY HAND -- YOUR CHANGES WILL BE OVERWRITTEN nameserver 127.0.0.1
Czy coś powinno być inaczej?
Domanoid napisał(-a):
Możecie mi na razie powiedzieć czy tak powinien wyglądać plik resolv.conf:
Odpowiedź masz w pierwszej Swojej wiadomości:
Domanoid napisał(-a):
Próbowałem już różnie, doinstalowałem całą masę programików dhcp, dns
Podstawowy błąd w przypadku awarii to instalowanie bezwiednie wszystkiego co nam wpadnie w ręce (lub na myśl).
Prawdopodobnie może tak wyglądać po tych wszystkich instalacjach.
np. tak:
nameserver 208.67.222.222 nameserver 208.67.220.220
fnmirk napisał(-a):
Domanoid napisał(-a):
Możecie mi na razie powiedzieć czy tak powinien wyglądać plik resolv.conf:
Odpowiedź masz w pierwszej Swojej wiadomości:
Domanoid napisał(-a):
Próbowałem już różnie, doinstalowałem całą masę programików dhcp, dns
Podstawowy błąd w przypadku awarii to instalowanie bezwiednie wszystkiego co nam wpadnie w ręce (lub na myśl).
Prawdopodobnie może tak wyglądać po tych wszystkich instalacjach.
I właśnie o to chodziło ;)
Odinstalowałem prawie wszystko, internet zaczął działać jak zawsze ;)
Zapomniałem o najważniejszej metodzie: jeden program na jedno zadanie. Sposób najlepszy, najszybszy i przede wszystkim - działający ;)
Dziękuję wam za odpowiedzi.
Heej w resolv.conf musisz sobie wpisać dns'y - albo takie jak masz ustalone na uczelni albo spóbuj
z TP - 194.204.159.1 194.204.52.34
Może byc tak że dynamicznie nie pobiera a z tego co widze to masz localhosta w resolv.conf
Strony: 1