Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć,
problem wygląda tak: klikam na ikonce np. gajima prawym przyciskiem myszy. Otwiera się jego menu. Na każdą opcję mogę kliknąć zarówno prawym jak i lewym przyciskiem myszy. Klikam prawym w firefoxie - tutaj taka sama sytuacja. Problem występuje zarówno przy aplikacjach Qt jak i KDE. Zarówno w OpenBoxie jak i TWM.
Jak to wyeliminować? Chciałbym aby tylko lewy przycisk myszy aktywował opcję. Prawy poza otwarciem menu kontekstowego, nie powinien robić nic. Od czego to w ogóle zależy?
Ostatnio edytowany przez urug (2009-04-26 09:24:05)
A nie jest to domyślne ustawienie? Bo ja nic nie zmieniałem :-P (Nawet nie wiem gdzie). Z tego co się dowiedziałem to jest to normalne. Używam już tak długo linuksa i dopiero wczoraj to zauważyłem ;-p
OpenBox.
Sprawdzałem też w TWM'ie - ta sama sytuacja.
Przykład:
klikam prawym przyciskiem myszy w firefoxie, wyświetla się menu w którym mam do wyboru wstecz, do przodu, odśwież, zatrzymaj, dodaj zakładkę do tej strony itp.
Problem - mogę każdą z tych opcji wybrać zarówno lewym, jak i prawym przyciskiem myszy. IMO powinien działać tylko lewy.
Ostatnio edytowany przez urug (2009-04-26 13:57:44)
ja bym proponował, byś zobaczył jak to będzie działać na jakimś lajwie
bo wydaje mi się, że to myszka się skapcaniła
a z moich obserwacji wynika ze tak menu sie zachowuje ... jest mu obojetne czy wybierasz najechana pozycje prawym czy lewym ...
No to czyli nie moja myszka.
Teraz pytanie które mi się nasuwa, jak to wyłączyć? Pytałem google, ale nie za dobrze mi to szło. Dlaczego to w ogóle jest problem? Często zdarza mi się 2 klik prawym przyciskiem, i zamykam sobie aplikacje :-P
Można przez zmiany w /etc/X11/xorg.conf lub przejrzeć te strony:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=88794#88794
http://sidux.com/index.php?module=pnWikka&tag=xserverxorg
http://bgoglin.livejournal.com/16734.html
i coś spróbować z halem.
Dokładnie nie wiem o co Ci kaman. Od zawsze tak było że pozycje w menu są klikalne i lewym i prawym. tutaj masz dokumentację do sterownika gryzonia, ale pod x'y 7.0, także nie będzie tam raczej najnowszych 'goodies'.
nie używam hal'a
Prawda jest bolesna. Trzeba zacząć. Dziś się o tym przekonałem i właśnie łamię sobie głowę nad konfiguracją evdeva.
Co ciekawe: jak jeszcze ten nowy xorg był w experimentalu i ściągnąłem go, to dopiero wtedy zaczął wykrywać mi eventy z przycisków na scrollu (takie jak się przechyla kółko); może uwzględnili tam również opcję wyboru aktywności RMB ?
Chyba będziesz musiał się z nim zaprzyjaźnić. Ostatnie aktualizacje na to wskazują.
urug napisał(-a):
Nie chce mi się hal'a instalować :P
powiedz to deweloperom xorga
Strony: 1