Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Tak jak w temacie, mam problem z pustymi wierszami w dokumencie przy tworzeniu prezentacji za pomocą klasy Beamer. Tzn. znak "\\" działa, ale tylko użyty raz. Gdy np.:
\section{Cel} \frame{\frametitle{Cel} Piszemy, \\ \\ piszemy i piszemy. }
To wyskakuje mi błąd:
LaTeX Error: There's no line here to end.
See the LaTeX manual or LaTeX Companion for explanation.
Type H <return> for immediate help.
Nagłówek wygląda tak:
\documentclass[10pt, brown]{beamer} \usetheme{Warsaw} \usepackage[MeX]{polski} \usepackage[utf8]{inputenc} % Polskie literki... \usepackage[polish]{babel} % \usepackage{parskip} \usepackage{latexsym,gensymb,amsmath,amssymb,amsthm} \usepackage{graphicx} \usepackage{url} \setlength{\parindent}{0pt} \setlength{\parskip}{1ex} \renewcommand{\qedsymbol}{$\square$} \newenvironment{dowod}{{\bf Dowód.}}{\hfill\rule[0.025cm]{0.21cm}{0.21cm}} \newtheorem{tw}{Twierdzenie} \newtheorem{fakt}{Fakt} \newtheorem{lemat}{Lemat} \newtheorem{wn}{Wniosek} \author{Autor} \institute{{\small Instytucja} \date{\today} \title{Tytuł}
Używam TexLive. Jeśli piszę w innych klasach, które nie słuzą do tworzenia prezentacji to nie ma tego problemu.
Po co używasz dublujących się pakietów dla języka polskiego? Jak jest pakiet \usepackage[MeX]{polski} to usuń \usepackage[polish]{babel}. Pierwszy pakiet załatwia wszystko związane z językiem polskim i angielskim. Usunąłbym jeszcze opcję [Mex] nie wydaje mi się być potrzebna.
Działanie sprawdzę jutro.
Poprawiłem to co zasugerowałeś, masz rację, zbędne bo nie ma żadnej różnicy, ale to oczywiscie nie rozwiazuje problemu.
Działanie sprawdzę jutro.
Bedę czekał.
! LaTeX Error: There's no line here to end.
...
Tak jak wcześniej podałem.
Jasne, a ta cześć z numerem linii to Ci znika w magiczny sposób.
Proszę bardzo, tylko co ci to da:
! LaTeX Error: There's no line here to end.
...
l.43 }
@EDIT
Pomogło:
\\ \ \\
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-04-26 01:59:13)
kondzio14 napisał(-a):
Pomogło:
Przecież jest to ,,wielka improwizacja'' w stylu przejdź do następnej linijki i naciśnij enter w ramach jednego akapitu pod Wordem?
To rozwiązanie dodaje dodatkową linijkę przez sam znak ,,\'', który może zostać różnie interpretowany.
Dlaczego nie spróbujesz rozwiązania bardziej uniwersalnego?
Np.: dodajesz w preambule dokumentu linijkę:
\usepackage{setspace}\setstretch{1}
I następnie korzystasz ze środowiska:
\begin{spacing}{2} Tekst danego akapitu.\end{spacing}
Można też wykorzystać po wymuszonym przejściu do nowej linijki takie zachowanie \\\vspace*{2.0cm}.
Możesz też wykorzystać w prezentacji wypunktowanie bez wstawiania znaku wyliczenia i wtedy będziesz miał większe odstępy między fragmentami wybranego tekstu.
Przejrzyj sobie trochę stronę bercika:
http://www.opcode.eu.org/latex/
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2009-04-26 16:21:27)