Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam! mam takie pytanie - w jaki sposób zaszyfrować plik np pdf
który później wyślę mailem ale w taki sposób aby osoba która go obierze mogła go odszyfrować.
( np klucz prywatny publiczny ).
Ma ktoś jakiś pomysł??
Tzn tak chodzi mi nawet o użytkowników którzy otrzymają takiego maila a nie mają linuxa. Czyli z lini poleceń nie odszyfrują. Może certyfikatem?? Czyli instalacja certyfikatu na kliencie poczty. Chyba że można to jakoś obejść prościej??? Ma ktoś może jakiś przykład??
A tak myślę właśnie - jak to zrobić na podstawie certyfikatów??
Czyli jak wygenerowac dwa certyfikaty jeden dac komuś aby zainstalował go w kliencie poczty
a drugi mieć u siebie - i żeby działało to tak że bez certyfikatu na kliencie nie będzie mógł pobrać tego maila??
debbie napisał(-a):
A tak myślę właśnie - jak to zrobić na podstawie certyfikatów??
Czyli jak wygenerowac dwa certyfikaty jeden dac komuś aby zainstalował go w kliencie poczty
a drugi mieć u siebie - i żeby działało to tak że bez certyfikatu na kliencie nie będzie mógł pobrać tego maila??
Pobrać? Od tego jest hasło. Zna hasło — pobiera, najwyżej nie będzie w stanie go odszyfrować.
Coś mi się wydaje, że przekombinowujesz.
BTW, część klientów poczty obsługuje PGP w locie.
Ale znasz jakiś konkretny przykład jak zaszyfrować pdf'a tak aby druga osoba mogła go odszyfrować np hasłem z poziomu klienta poczty???
np. w kmailu po dodaniu zalacznika klikasz sobie checkbox w kolumnie zaszyfruj ... przy wysylaniu pytany jestes o to jakim kluczem gpg zaszyfrowac (do szyfrowania wybierasz klucz publiczny drugiej osoby)
po odebraniu takiego maila gdy go otwieramy w kmailu to (jezeli zostal dobrany odpowiedni klucz prywatny) pytani jestesmy o haslo klucza i gdy je podamy widzimy mail z zalacznikiem a gdy go nie ma zalacznika nie widac (jest w formie zaszyfrowanej)