Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć. Mam następujący problem. Na dysku obok Squeeze mam Windows XP. Gdy ktoś będzie korzystał z Windowsa, to potem na Linuksie mogę być pewien, że nie będzie internetu (pod Windows zawsze jest). Dopiero po kilku restartach wraca połączenie (nie zawsze). W czym może tkwić problem?
Rodzaj karty sieciowej:
Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet
Internet mam z kablówki. Modem Thomson TCM420. Zauważyłem, że jak zaloguje się na Debiana wyskakuje mi w okienku "brak urządzeń sieciowych". Może być coś z sieciówką? np Windows ją wyłącza?
wygląd pliku /etc/network/interfaces
auto lo iface lo inet loopback auto eth0 iface eth0 inet static address 83.1.120.99 netmask 255.255.255.0 gateway 83.1.120.1
zamiast restartow sproboj wylaczenia na jakis czas i ponownego wlaczenia kompa ... i napisz jaki rezultat ... byl niedawno na forum podobny problem tylko dokladnie w druga strone ...
Po wyłączeniu kompa ( wyłączam także listwę) na jakiś czas i ponownym włączeniu nadal nie mam internetu.
Ostatnio edytowany przez fosky (2009-03-20 19:31:48)
Idąc metodą postu w którym było na odwrót
Sprobuj kompa na chwilę wyłączyć z prądu i zobacz czy będzie net po włączeniu
bercik Do twojej info jak pinguje swój adres IP to nawet jak nie ma netu to pingi przechodzą.(Moze to cos rozjaśni)
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-03-20 18:24:02)
a jak nie ma netu to pingi wychodza (warto tez sprawdzic ping po ip)?
I tak i tak przechodzą zresztą zobacz sam.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=85137#85137
Przeprowadziłem testy. Jeżeli komputer był wyłączony (listwa też) mam 100% pewności, że Debian nie będzie miał internetu. To samo z restartami(nic nie pomagają). Dopiero gdy zostanie najpierw włączony Windows, a potem (uruchom ponownie) Debian jest net.
Edit:
podaje wynik ethtool eth0. Może pomoże naprowadzić na rozwiązanie
83-1-120-99:# ethtool eth0 Settings for eth0: Supported ports: [ TP ] Supported link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full 100baseT/Half 100baseT/Full 1000baseT/Full Supports auto-negotiation: Yes Advertised link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full 100baseT/Half 100baseT/Full 1000baseT/Full Advertised auto-negotiation: Yes Speed: 100Mb/s Duplex: Full Port: Twisted Pair PHYAD: 0 Transceiver: internal Auto-negotiation: on Supports Wake-on: pumbg Wake-on: g Current message level: 0x00000033 (51) Link detected: yes
Hmm ja tak miałem kiedyś.. tyle że sytuacja wyglądała mniej więcej tak:
Pod Windosem do modemu ZXDSL 852 wgrywany był firmware.
Po restarcie firmware nie był wyładowywany (widać to było po nadal palącej się lampce na modemie) - jak teraz włączyłem Debiana to mimo braku firmwaru w /lib/firmware - net śmigał(pppd call cośtam).
Czyżby do sieciówki też był wgrywany jakiś firmware którego nie ma pod Debianem? To by wyjaśniało czemu net jest po uruchomieniu windosa...
a może być coś z Wake-on?
1. mozesz specyzowac jak to jest - bo najpierw piszesz ze jak przedziesz z win do debiana to nie ma netu .. a potem piszesz ze aby miec net to musisz najpierw uruchomic win a potem sie zrestartowac wiec w koncu jak?
2. porownaj dmesg z sytuacji jak net dziala OK i jak nie dziala
chodziło mi, że jak ktoś będzie na Windowsie (i wyłączy komputer z prądu) na Linuksie neta nie mam. Chyba, że będzie zrestartowany(gdy ktoś skończy używać, a nie wyłączy kompa z prądu(tylko od razu zrestartuje Windowsa)) to wtedy jest internet na Debianie.
Ostatnio edytowany przez fosky (2009-03-21 16:01:19)
OK, a jak wylaczy z pradu konczac prace na Debianie i potem odpali od razu Debiana to net jest czy nie ma?
czy jak net jest i jak go nie ma karta pokazuje taki sam MAC adres? (IMHO wyiksowywanie mac adresow w postach jest bez sensu)
też nie ma.
Wygląda to tak, że Windows musi włączyć sieciówkę, żeby na Debianie można było skorzystać z internetu.
To samo miałem kiedyś na Ubuntu( testowałem i na na 7.10 i na 8.04)
jak juz pisalem - porownaj (diff'em) wyniki dmesg z uruchomienia gdy siec dziala i z uruchomiwnia gdy nie dziala
wyglada tak samo ... pokaz moze
ifconfig; ping -c 4 83.1.120.1; ifconfig
wykonane tak jak napisalem za jednym zamachem oraz wynik lspci
Edit: mialbys mozliwosc spiecia tego kompa bezposrednio kablem z innym celem poobserwowania statystyk interfejsow gdy net nie chodzi?
Ostatnio edytowany przez bercik (2009-03-22 00:46:46)
z ifconfiga wynika ze karta wysyla dane i odbiera (podejrzanie duzo) ... natomiast albo cos ma pokaszanione i nie rozpoznaje odpowiedzi jako adresowanej do niej - w warstwie 2 lub kaszani naglowek warstwy 3 albo odpowiedz wogole do niej nie dociera (np. problem z protokolem ARP)
niestety bez mozliwosci przetestowania w izolowanym srodowisku (gdzie panujemy nad obiema pingujacymi sie maszynami i wiemy ze nic obcego nie lata po sieci) bedzie trudno cos ustalic ...
Edit: pokaz jeszcze moze arp -n
Ostatnio edytowany przez bercik (2009-03-22 01:53:12)
Strony: 1