Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć,
Dziś pisałem test kwalifikacyjny w ATM, na admina.
Niestety nie udało mi się odpowiedzieć na kilka pytań, ale udało mi się je zapamiętać.
Może wam uda się je rozwiązać , a ja będę wdzięczny za wiedzę.
1. Co się stanie w sieci lokalnej jeśli ping będzie miał większą wartość niż MUT
2. Za pomocą awk z pliku a.txt wyciąć wszystkie znaki X. Bez stosowania pętli
3. Co jest nie tak z ścieżką po wydaniu echo $PATH
/usr/local/sbin:/usr/local/bin:./:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:~/bin/
4. Plik serial.txt zawiera cyfry jedna w wierszu. Jak wyświetlić je, bez powtarzających się cyfr i uszeregować je od najmniejszej do największej.
5. Co oznaczają wpisy ( Tu nie pamiętam całego pytania
0.0.0.0/8
127.0.0.1/8 to wiadomo LO ale reszta?
10.0.0.0/8
6. W której warstwie modelu OSI jest ( można podać nazwę lub numer )
router switch hub
7. Jaki geid ma folder /tmp i dlaczego ?
8. Co otrzymamy dzięki poleceniu df -i
Jak coś mi się przypomni to dopiszę.
Powodzenia
Redelek
tak na szybko
3. Co jest nie tak z ścieżką po wydaniu echo $PATH
/usr/local/sbin:/usr/local/bin:./:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:~/bin/
jest w niej katalog . - czyli aktualny katalog roboczy. Spora dziura w bezpieczeństwie
10.0.0.0/8
sieć, o IP 10.0.0.x , gdzie x należy od 1 do 255
man df
-i, --inodes
list inode information instead of block usage
Plik serial.txt zawiera cyfry jedna w wierszu. Jak wyświetlić je, bez powtarzających się cyfr i uszeregować je od najmniejszej do największej.
sort serial.txt | uniq
Ostatnio edytowany przez thalcave (2009-03-12 19:09:14)
3. IMHO nie powinno być ./
4. sort + uniq
8 odpowiedź przyniesie choćby df -h lub man 1 df (i dopełnianie w zsh ;))... wybacz bezpośredność, ale jeśli nie potrafisz z help i mana korzystać, to nie powinieneś zdać
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-03-12 19:07:53)
Nie no ja sobie nie poradziłem z kilkoma.
Jako ciekawostka dla Was. Nie musicie odpisywać, tylko zobaczyć czy ktoś potrafi.
Wiem, że są tu GURU :)
Taka ciekawostka
Redelek
Może mi się przyda... też wysłałem do nich cv... powoli zbliża się koniec studiów trzeba coś dobrego znaleźć :)
Ostatnio edytowany przez thalcave (2009-03-12 19:12:55)
thalcave napisał(-a):
10.0.0.0/8
sieć, o IP 10.0.0.x , gdzie x należy od 1 do 255
blad jak juz bawimy sie w x to 10.x.y.z , gdzie x,y,z naleza do przedialu 0 255 (w klasycznym ujeciu za wylaczeniem x=y=z = 0 lub 255)
a tak w ogolnosci to zapis adresow sieci IP w notacji CIDR ... 0.0.0.0 to raczej /0 a nie /8 i wtedy to jest "caly Internet"
ad1 - chyba MTU - sadze ze zostanie przeslany w kilku ramkach
ad2 - awk '{gsub("X", ""); print $0 }'
ad6 - kolejno 3, 2, 1
1. Co to jest MUT ? Jeśli chodzi o MTU - to odpowiedź brzmi - "To zależy"
2. Pytanie do skryptowców
3. Jeśli to nie Twój błąd to zapis :./: jest niepoprawny.
4. patrz pkt 2.
5. No tu kolego masz trochę do poczytania, generalnie o sieciach, podsieciach i adresacji. Jak w pamięci będziesz umiał policzyć adres 1678 hosta w 230 podsieci to na pewno będziesz znał znaczenie tych wpisów :) W skrócie:
0.0.0.0/8 - Addresses in this block refer to source hosts on "this"
network. Address 0.0.0.0/32 may be used as a source address for this
host on this network; other addresses within 0.0.0.0/8 may be used to
refer to specified hosts on this network [RFC1700, page 4].
10.0.0.0/8 - This block is set aside for use in private networks.
Its intended use is documented in [RFC1918]. Addresses within this
block should not appear on the public Internet.
6. Odpowiedź jak w zadaniu 1. Generalizując masz kolejno 3, 2 i 1 warstwę modelu. Masz bardzo dużo do doczytania.
7. Co to jest geid ? Ogólnie /tmp ma uprawnienia 1777 , gdzie 1 to tzw sticky bit - do doczytania.
8 wolne iwęzły
EDIT: no tak, znowu mnie z 5 osób wyprzedziło ...
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2009-03-12 19:27:05)
azhag napisał(-a):
8 odpowiedź przyniesie choćby df -h lub man 1 df (i dopełnianie w zsh ;))... wybacz bezpośredność, ale jeśli nie potrafisz z help i mana korzystać, to nie powinieneś zdać
[czepianie_on]
Jeśli test był na kartce papieru to niestety, po wpisaniu na niej man df nie zadziała ;) Na takich testach właśnie zdarzają się takie kwiatki i pytania w stylu co oznacza [tu wstaw polecenie] z flaga [tu wstaw jakąś] i człowiek czasami nie pamieta ( lub nie chce pamiętać) wszystkich poleceń i co z jaką falagą, bo jak sam napisałeś, ma manual by takimi bzdurami głowy sobie nie zaśmiecać.
[czepianie_off]
Ostatnio edytowany przez ba10 (2009-03-13 21:57:39)
ba10 napisał(-a):
azhag napisał(-a):
[czepianie_on]
Jeśli test był na kartce papieru to niestety, po wpisaniu na niej man df nie zadziała ;) Na takich testach właśnie zdarzają się takie kwiatki i pytania w stylu co oznacza [tu wstaw polecenie] z flaga [tu wstaw jakąś] i człowiek czasami nie pamieta ( lub nie chce pamiętać) wszystkich poleceń i co z jaką falagą, bo jak sam napisałeś, ma manual by takimi bzdurami głowy sobie nie zaśmiecać.
[czepianie_off]
ale teraz, gdy już wrócił do domu, mógł bez trudu samemu sprawdzić — o to mi chodziło, z ograniczeń kartówki zdaję sobie sprawę
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-03-13 22:03:18)
azhag napisał(-a):
azhag, teraz sam spartoliles, co oznacza -h w df? :> Podpowiem, bynajmniej nie rowna sie to --help, a miales do dyspozycji terminal piszac to :P
Ostatnio edytowany przez qluk (2009-03-14 11:59:27)
qluk napisał(-a):
azhag napisał(-a):
azhag, teraz sam spartoliles, co oznacza -h w df? :> Podpowiem, bynajmniej nie rowna sie to --help, a miales do dyspozycji terminal piszac to :P
:D
no tak, -h to --human-readable :)