Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-03-10 15:23:49

bns - unknown

bns
unknown
Serwis

Jakie środowisko IDE/RAD?

Witam,

Szukam jakiegoś fajnego środowiska RAD dla C/C++. Coś na kształt Delphi w którym to mogę wyrysować sobie formatkę i dla, np. przycisków poprzypisywać kod.

Natknąłem się na Dev C++ plus dodatek do niego wxwidgets. Tak samo Qt Creator (trochę dziwny, tak jak by służył tylko do rysowania ;P)

Co możecie polecić? Win, Lin - nie ma znaczenia.

Pozdrawiam,
bns

#2  2009-03-10 15:32:11

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Re: Jakie środowisko IDE/RAD?

A ma być darmowe?

Jak tak to na Win najwięcej pierdółek mają Visual Studio Express 2008 (oczywiście firmy M$ - ale wersja express za friko), Turbo C++ (Borland - jak lubisz Delphi to będziesz w domu - interfejs w zasadzie identyczny.

Jak mają być przenośne platformowo to QT Creator o którym wspomniałeś (o co ci z tym "rysowaniem" chodziło??), Eclipse z integracją QT, CodeBlocks (tu masz wxWidgets), niby Anjuta (do GTK), pisze niby bo jakoś ani uzupełnianie kodu nei chciało śmigać, ani interfejs za łątwy nie był... IMHO rzecz jasna.

No to tyle odemnie ;]

Osobiście polecam QT Creatora (powiedz co ci w nim nie pasuje - to troszke inne IDE niż te z Windos) + QT-4.5 (obecnie na LGPL :D), ale co kto woli ;] - QT samo w sobie to jedno z najprzyjemniejszych API jakie znajdziesz.

EDIT:

Aj jeszcze mi sie przypomniało - darmowym (i przenośnym) odpowiednikiem Delphi jest Lazarus - radzę spróbować o ile lubisz Object Pascala ;]

Ostatnio edytowany przez Huk (2009-03-17 22:01:51)

Stopka forum