Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-03-07 22:23:15

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

jfs + reset=Read only filesystem??

Witam wszystkich - ostatnio instalując Lenny'ego skusiłem się po raz pierwszy na system plików inny niż ext3 - a mianowicie na jfs. Wszystko pięknie... do czasu pierwszego resetu (nie, Lenny się nie wiesił - po prostu "kochani" elektrycy "cyknęli" prądem ;] ) - teraz próbuję bootować a tu daemony wywalają się jeden po drugim z komunikatem "Read only filesystem".

Wczytywanie zatrzymało się na  rsyslogd (czy jakoś tak), na szczęście za pomocą "magic key'a" przeszedłem w init 1 i dałem fsck na systemie plików + restart - co spowodowało że system powrócił do normalności.

Tutaj pytanko - jako że wątpię, aby "tak miało być" odnośnie jfs'a - pytam was, co można z tym fantem na przyszłość zrobić?? Jakiś wpis w fsck czy gdzieś indziej?, aby nie dodawał flagi „read only” po resecie?

Jakoś nie marzy mi się ręczna naprawa systemu co „cyknięcie pradem”.

Z góry dzięki za info.

#2  2009-03-07 22:24:43

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Re: jfs + reset=Read only filesystem??

Przejedź partycję fsckiem.

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#3  2009-03-08 11:31:49

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

na szczęście za pomocą "magic key'a" przeszedłem w init 1 i dałem fsck na systemie plików

Nie doczytało sie ;]

Chodzi mi oto, czy jakoś da się uniknąć tego błędu po resecie("Read only filesystem") - naprawić go potrafię.

Ostatnio edytowany przez Huk (2009-03-08 11:32:20)

#4  2009-03-08 11:38:50

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

sprawdz czy partycja jest automatycznie skanowana w momencie montowania (jedno z ostatnich pol w fstab) ... zobacz tez czy przypadkiem przemontowywanie / na read-write nie zglasza jakiegos bledu ... (chyba ze juz jadru kazesz robic rw)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#5  2009-03-08 11:41:09

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Ach, wybacz — późno już było. :)
Niestety z JFS nie mam doświadczenia. Na XFS podobnych problemów nie mam. Choć są i tacy, którzy (vide wątek „Jaki system plików jest najlepszy”) stwierdzą, że są jeszcze gorsze.

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

Stopka forum