Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-02-22 12:50:19

Paciocha - Użytkownik

Paciocha
Użytkownik

porządek z aplikacjami zależności Aptitude

Poruszałem wątek w związku z postem o sterowaniu obrotami wiatraka [hardware] ale nadal brak rozwiązania. Czas zrobić z tym porządek. Chodzi o fakt zamieszania z pakietami pythona. Instalując cośtam coś (już nie pamiętam) aptitude pobrał sobie jakieś tam paczki pythona. Instalując inne dziadajstwo w systemie znalazły się inne paczki z innej wersji pythona. Zainstalowałem python 2.5 próbując uruchomić aplikację związaną ze sterowaniem obrotami wiatraka. Teraz mam tak, że mam śmieci pythona, a wersja 2.5 jest w konfliktach, zastępuje i wymaga różnych i różniastych pakietów.

Kod:

Wymaga: python2.5 (>= 2.5.2), python-minimal (= 2.5.2-3)
Sugeruje: python-doc (>= 2.5.2-3), python-tk (>= 2.5.2-3), python-profiler (>= 2.5.2-3)
W konflikcie z: python-base, python-bz2, python-central (< 0.5.5), python-csv, python-xmlbase,
                python2.1 (<= 2.1.2), python2.3 (< 2.3.5-14)
Zastępuje: python-base, python-xmlbase, python2.3 (<= 2.3.2-6)

Z ciekawości co się stanie, postanowiłem wywalić cokolwiek co sprawia konflikty np:

Kod:

aptitude remove python-base

ale jak zobaczyłem jaka kolejka innych aplikacji przy okazji będzie wywalona, z których kożystam, odpowiedziałem nie na wynik polecenia.
No to w takim razie jak wywalić python2.3 żeby nie usuwał ciurkiem co z nim powiązane, skoro python2.5 robi tą robotę?

No i nic nie zadekowaliśmy
Asus EeePC 1000H
analfabetyzm wsteczny
"Strzępy zbłąkanych wspomnień scementowanych śmiercią" - OMamo

#2  2009-02-22 17:18:16

Ryszard - Piwo DUG

Ryszard
Piwo DUG

Re: porządek z aplikacjami zależności Aptitude

aptitude hold nazwa paczki oraz aptitude --purge remove nazwa paki oraz update && itd

http://img196.imageshack.us/img196/3770/freebsde.jpg

#3  2009-02-22 18:02:01

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Pokaż całe polecenie.

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#4  2009-02-23 09:46:18

Paciocha - Użytkownik

Paciocha
Użytkownik

Kod:

aptitude --purge remove python-base
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe
Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety.
0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B.
Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe

ale jak chce to zrobić przez nakładkę [graficzną] konsolową to pisze że wywali 21 pakietów.  Poszperałem co tam jeszcze pisze i dlaczego, wywnioskowałem, że chce pociągnąć za sobą większość pythona  i to co jest od tego zależne. Może nie rozumiem, może nie wiem, może coś źle robię. Ale nie umiem tych samych informacji wyciągnąć "z palca".

Asus EeePC 1000H
analfabetyzm wsteczny

#5  2009-02-23 10:04:30

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

spróbuj

Kod:

aptitude purge python2.3 python2.5+

opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#6  2009-02-23 16:08:40

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

natomiast

Kod:

apt-get --purge remove nazwa_pakietu

jeśli uzywasz apta

#7  2009-02-23 16:30:55

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Tylko ja naisałem coś zupełnie innego!

Ten apt-get tylko usunie pakiet, ww. linijka usunie jeden i zainstaluje drugi. taka subtelna różnica.

Poza tym jak widać było wcześniej oraz w samym temacie — nie używa apt-geta. ;)

#8  2009-02-23 20:30:20

Paciocha - Użytkownik

Paciocha
Użytkownik

Kod:

aptitude purge python2.3 python2.5+
Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety.
0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B.
Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe

ano o apt-get dawno zapomniałem, nie korzystałem jeszcze na tej maszynce/instalce. zawsze aptitude

Asus EeePC 1000H
analfabetyzm wsteczny

#9  2009-02-23 20:41:32

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Czekaj, bo już się zgubiłem:
1. przy jakim poleceniu miałeś ten komunikat z pierwszego posta, teraz zauważyłem, że po mojej pierwszej prośbie pokazałeś coś zupełnie innego
2. jakie pythonowe pakiety masz zainstalowane (dpkg -l | grep python)

#10  2009-02-24 10:14:56

Paciocha - Użytkownik

Paciocha
Użytkownik

1.

Kod:

aptitude show python
Pakiet: python
Stan: zainstalowany
Zainstalowany automatycznie: tak
Wersja: 2.5.2-3
Priorytet: standardowy
Sekcja: python
Opiekun: Matthias Klose <doko@debian.org>
Rozmiar rozpakowanego: 627k
Wymaga: python2.5 (>= 2.5.2), python-minimal (= 2.5.2-3)
Sugeruje: python-doc (>= 2.5.2-3), python-tk (>= 2.5.2-3), python-profiler (>= 2.5.2-3)
W konflikcie z: python-base, python-bz2, python-central (< 0.5.5), python-csv, python-xmlbase,
Udostępnia: python-ctypes, python-email, python-plistlib, python-wsgiref, python-xmlbase
Opis: Interaktywny, wysokopoziomowy, obiektowy język programowania (wersja domyślna)
 Python jest wysokopoziomowym,interaktywnym i obiektowym językiem programowania. Zawiera obszerną
 bibliotekę klas z wieloma użytecznymi drobiazgami do programowania w środowisku sieciowym,
 administracji systemu, a także korzystania z grafiki i dźwięku.

Ten pakiet jest pakietem zależnym od domyślnej wersji Pythona w Debianie (obecnie v2.5).

2.

Kod:

dpkg -l|grep python
ii  python                               2.5.2-3                       An interactive high-level object-oriented la
ii  python-cairo                         1.4.12-1.2                    Python bindings for the Cairo vector graphic
ii  python-central                       0.6.8                         register and build utility for Python packag
ii  python-dbus                          0.82.4-2                      simple interprocess messaging system (Python
ii  python-elementtree                   1.2.6-12                      Light-weight toolkit for XML processing
ii  python-glade2                        2.12.1-6                      GTK+ bindings: Glade support
ii  python-gobject                       2.14.2-1                      Python bindings for the GObject library
ii  python-gtk2                          2.12.1-6                      Python bindings for the GTK+ widget set
ii  python-kde3                          3.16.1-1                      KDE3 bindings for Python
ii  python-minimal                       2.5.2-3                       A minimal subset of the Python language (def
ii  python-notify                        0.1.1-2+b1                    Python bindings for libnotify
ii  python-numeric                       24.2-9                        Numerical (matrix-oriented) Mathematics for
ii  python-qt3                           3.17.4-1                      Qt3 bindings for Python
ii  python-qt4                           4.4.2-4                       Python bindings for Qt4
ii  python-qt4-common                    4.4.2-4                       Shared files for PyQt4
ii  python-qt4-dbus                      4.4.2-4                       DBus Support for PyQt4
ii  python-sip4                          4.7.6-1                       Python/C++ bindings generator runtime librar
ii  python-smbus                         3.0.1-1                       Python bindings for Linux SMBus access throu
ii  python-support                       0.8.4                         automated rebuilding support for Python modu
ii  python2.5                            2.5.2-15                      An interactive high-level object-oriented la
ii  python2.5-minimal                    2.5.2-15                      A minimal subset of the Python language (ver

Asus EeePC 1000H
analfabetyzm wsteczny

#11  2009-02-24 10:46:21

fnmirk - Redaktor

fnmirk
Redaktor

Może najpierw wykonaj:

Kod:

aptitude update

a następnie:

Kod:

aptitude upgrade

lub nawet chyba lepiej:

Kod:

aptitude safe-upgrade

Ja wybrałbym taką kolejność. Przynajmniej w celu sprawdzenia jak będzie wyglądała lista zmian.

#12  2009-02-24 10:50:57

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Hm... nie masz w ogóle pythona 2.3, tylko 2.5. Ja nie widzę nic zdrożnego w aktualnym stanie, to że konfliktuje się ze starszymi wersjami pakietów nie jest niczym dziwnym.

Na moje oko — kolokwializując — próbujesz rozwiązać problem, który istnieje tylko w twojej głowie. :)

Ostatnio edytowany przez azhag (2009-02-24 10:53:50)

#13  2009-02-24 11:07:57

Paciocha - Użytkownik

Paciocha
Użytkownik

Może źle zrozumiałem komunikat, albo czegoś nie rozumiem:

Kod:

Kod:

myślałem, że te pakiety występują w systemie i gryzą się nawzajem. Tym bardziej, że jest w konflikcie. Wytłumaczycie dlaczego ptyhon2.5 jest w konflikcie z nieistniejącym python2.3 ?

Asus EeePC 1000H
analfabetyzm wsteczny

#14  2009-02-24 11:24:57

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Chodzi o to, że nie możesz mieć zainstalowanych pakietów python2.3 i python2.5. Jeśli będziesz miał zainstalowany 2.3, to podczas instalacji 2.5 APT usunie 2.3. Konfilkt oznacza, że nie mogą dane dwa pakiety występować obok siebie.

Szerzej jest to opisane w Podręczniku dla nowych opiekunów i Debian Policy:
http://www.debian.org/doc/manuals/maint-guide/ch-dr … tml#s-control
http://www.debian.org/doc/debian-policy/ch-relation … l#s-conflicts

#15  2009-02-24 12:22:18

Paciocha - Użytkownik

Paciocha
Użytkownik

No to już mam jakąś świadomość w tej sprawie. Dzięki wielkie. A jak już jesteśmy przy aptitude, zależnościach, pythonie to mam jeszcze 1 pytanko dotyczące pakietów wirtualnych. Jak, gdzie wydobyć informację który pakiet rzeczywisty dostarcza mi pakiet wirtualny? Kurcze nie wiem czy jasno się wyraziłem, i czy właściwie to rozumiem więc na przykładzie

Chcę zainstalować python-gconf który z tego co mi już wiadomo jest pakietem wirtualnym. W takim razie jak wyłuskać, który pakiet muszę zainstalować by mi go dostarczał?

Asus EeePC 1000H
analfabetyzm wsteczny

#16  2009-02-24 12:29:45

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Nie ma takiego pakietu. Zapewne chodzi o moduł gconf dla pythona — skądś wiem, że w Debianie znajduje się on w pakiecie python-gnome2.

A co udostępnia pakiet wirtualny można sprawdzić za pomocą aptitude show lub na packages.debian.org

$ aptitude show httpd
Brak aktualnej lub kandydującej wersji httpd
Pakiet: httpd
Stan: nie jest prawdziwym pakietem
Udostępniany przez: aolserver4, aolserver4-core, apache2-mpm-event, apache2-mpm-itk, apache2-mpm-prefork, apache2-mpm-worker, boa, bozohttpd,
                    caudium, cherokee, dhttpd, ebhttpd, fnord, lighttpd, mathopd, micro-httpd, mini-httpd, nginx, thttpd, tntnet, webfs, yaws

Ostatnio edytowany przez azhag (2009-02-24 12:32:32)

#17  2009-02-24 17:54:35

Paciocha - Użytkownik

Paciocha
Użytkownik

Dzięki za pomoc, wyjaśnienia i tym podobne.
Postaram się trochę sam "powalczyć" z kochaniutkim python-gconf :) Jak nic nie wskóram to się jeszcze zgłoszę

Asus EeePC 1000H
analfabetyzm wsteczny

Stopka forum