Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Dnia dzisiejszego postanowiłem odrobinę ułatwić sobie życie i chciałem zainstalować eclipse. Niestety ilość pakietów mnie odrobię przeraziła.
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: ant{a} ant-gcj{a} ant-optional{a} ant-optional-gcj{a} antlr{a} debhelper{a} ecj{a} ecj-gcj{a} eclipse eclipse-gcj{a} eclipse-jdt{a} eclipse-jdt-gcj{a} eclipse-pde{a} eclipse-pde-gcj{a} eclipse-platform{a} eclipse-platform-gcj{a} eclipse-rcp{a} eclipse-rcp-gcj{a} eclipse-source{a} fastjar{a} gappletviewer-4.3{a} gcj-4.3{a} gcj-4.3-base{a} gettext{a} gij-4.3{a} gjdoc{a} html2text{a} intltool-debian{a} java-gcj-compat{a} java-gcj-compat-dev{a} java-gcj-compat-headless{a} junit{a} junit4{a} libantlr-java{a} libantlr-java-gcj{a} libbcel-java{a} libcommons-beanutils-java{a} libcommons-collections-java{a} libcommons-collections3-java{a} libcommons-dbcp-java{a} libcommons-digester-java{a} libcommons-el-java{a} libcommons-launcher-java{a} libcommons-logging-java{a} libcommons-modeler-java{a} libcommons-pool-java{a} libcompress-raw-zlib-perl{a} libcompress-zlib-perl{a} libdigest-hmac-perl{a} libdigest-sha1-perl{a} libecj-java{a} libecj-java-gcj{a} libfile-remove-perl{a} libgcj-bc{a} libgcj-common{a} libgcj9-0{a} libgcj9-0-awt{a} libgcj9-dev{a} libgcj9-jar{a} libgcj9-src{a} libio-compress-base-perl{a} libio-compress-zlib-perl{a} libio-stringy-perl{a} libjaxp1.3-java{a} libjaxp1.3-java-gcj{a} libjsch-java{a} liblog4j1.2-java{a} liblog4j1.2-java-gcj{a} liblucene-java{a} liblucene-java-doc{a} libmail-box-perl{a} libmail-sendmail-perl{a} libmailtools-perl{a} libmime-types-perl{a} libmx4j-java{a} libobject-realize-later-perl{a} libregexp-java{a} libservlet2.3-java{a} libservlet2.4-java{a} libswt3.2-gtk-gcj{a} libswt3.2-gtk-java{a} libswt3.2-gtk-jni{a} libsys-hostname-long-perl{a} libtomcat5.5-java{a} libuser-identity-perl{a} libxerces2-java{a} libxerces2-java-gcj{a} po-debconf{a} zlib1g-dev{a} Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: libxp6{u} 0 pakietów aktualizowanych, 89 instalowanych, 1 do usunięcia i 11 nie aktualizowanych. Do pobrania 208MB/208MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 476MB. Kontynuować? [T/n/?] n
Z doświadczenia pod systemem m$ pamiętam iż potrzebowałem jdk i eclipse a tutaj aż tyle rzeczy jest naprawdę potrzebne?
Mam już jdk zainstalowane i jedyne do czego tego eclipse potrzebuję to java. Nie mam zamiaru w tym środowisku programować w c++, pythonie itd. Zatem jeżeli ściągnę sobie archiwum z strony eclipse będzie to działać?
Zapomniałeś podać polecenie, za pomocą którego instalujesz.
Przypadkiem nie nakłada się na ów wynik wydanie nowego stable?
Imho najlepiej użyć wersji ściągniętej z eclipse.org. Nie będziesz miał takich przebojów.
*azhag
Ad. 1
apt-get install eclipse
Ad. 2
Nie śledziłem ostatnio sprawy na bieżąco ale plików konfiguracyjnych z repozytoriami nie zmieniałem od dość dawna. Obecna wersja zaś to lenny.
1. A więc nie chodzi o pakiety rekomendowane.
2. Chodziło mi o to, czy przypadkiem nie jest tak, że masz w sources.list wpisów dla stable, natomiast na dysku nie aktualizowanego od wydania Lenny'ego Etcha. W takim wypadku przy okazji instalacji wykonana zostanie częściowa aktualizacja (tego co eclipse potrzebuje), co znacząco wpłynie na ilość pobieranych danych.
aptitude --without-recommends install eclipse
daje mniej:
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: ant{a} ant-optional{a} default-jre-headless{a} docbook-xml{a} eclipse eclipse-jdt{a} eclipse-pde{a} eclipse-platform{a} eclipse-rcp{a} eclipse-source{a} fastjar{a} gij-4.3{a} java-gcj-compat-headless{a} junit{a} junit4{a} libbcel-java{a} libcommons-beanutils-java{a} libcommons-collections-java{a} libcommons-collections3-java{a} libcommons-dbcp-java{a} libcommons-digester-java{a} libcommons-el-java{a} libcommons-launcher-java{a} libcommons-logging-java{a} libcommons-modeler-java{a} libcommons-pool-java{a} libecj-java{a} libgcj9-jar{a} libjsch-java{a} liblog4j1.2-java{a} liblucene-java{a} liblucene-java-doc{a} libmx4j-java{a} libregexp-java{a} libscrollkeeper0{a} libservlet2.3-java{a} libservlet2.4-java{a} libswt3.2-gtk-java{a} libswt3.2-gtk-jni{a} libtomcat5.5-java{a} scrollkeeper{a} zenity{a} Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane: ant-gcj ant-optional-gcj ecj-gcj eclipse-gcj eclipse-jdt-gcj eclipse-pde-gcj eclipse-platform-gcj eclipse-rcp-gcj java-gcj-compat libecj-java-gcj libgcj9-0-awt liblog4j1.2-java-gcj libswt3.2-gtk-gcj 0 pakietów aktualizowanych, 42 instalowanych, 0 do usunięcia i 62 nie aktualizowanych. Do pobrania 120MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 167MB.
a nie prosciej zrobic po ichniemu: zainstalowac z non-free sun6-jdk sun6-jre itd i manualnie wziasc zainstalowac eclipsa z ich strony? przynajmniej nie beda sie gryzly zaleznosci javy i eclipsa, zreszta do Javy lepszy jest Netbeans, ale nieco ciezkawy
Jak patrze na te paczki, które się instalują z eclipse to kupa zbędnego shitu. Będziesz gcj używał? Jeśli chcesz pisać w javie to najlepiej to na jdk od sun-a odpalać i kompilować przy pomocy kompilatora sun-a. Ciągle jestem za instalacją z eclipse.org, wystarczy rozpakować i uruchomić. Jak coś będzie potrzebne więcej to się doinstaluje pluginy. Zresztą pewnie tak robiłeś pod windą, po co to zmieniać.
kamikaze napisał(-a):
Jak patrze na te paczki, które się instalują z eclipse to kupa zbędnego shitu. Będziesz gcj używał? Jeśli chcesz pisać w javie to najlepiej to na jdk od sun-a odpalać i kompilować przy pomocy kompilatora sun-a. Ciągle jestem za instalacją z eclipse.org, wystarczy rozpakować i uruchomić. Jak coś będzie potrzebne więcej to się doinstaluje pluginy. Zresztą pewnie tak robiłeś pod windą, po co to zmieniać.
Tak więc właśnie się pobiera (eclipse) a w razie jakichkolwiek problemów się odezwę.
Dzięki za wszelkie opinie.