Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-02-18 21:03:51

Luke - Użytkownik

Luke
Użytkownik

Pakiety i sztuczki niezbedne dla kazdego gracza na debianie

Witam czy mzoe mi ktos polecic jakies filtry, pakiety no nie wiem byle co. Poniewaz gdy odpalam gry ze steama mam malo fps-ow wszystko muli. Moze macie jakies swoje konfigi wine ?:D Kwestie sprzetowe napewno odpadaja, hmmm moze ustawienia karty graficznej ?

Ostatnio edytowany przez Luke (2009-02-18 21:04:20)

#2  2009-02-18 21:06:00

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

Re: Pakiety i sztuczki niezbedne dla kazdego gracza na debianie

Jesli chodzi o skrypty, konfigi wine, to polecam PlayOnLinux

"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#3  2009-02-18 21:23:17

Luke - Użytkownik

Luke
Użytkownik

A jak moge sprawdzic czy karta jest optymalnie ustawiona czy jakies inne tricki ? chodzi mi zeby na poczatku sie dowiedziec ze all dziala dopiero potem zabawy w odpalanie gier :P

#4  2009-02-18 21:51:58

Bober - Użytkownik

Bober
Użytkownik
Serwis

Cedega na samym poczatku ma cos takiego jak "tester" sprzetu. Moze o takie cos Ci chodzi? Problem w tym ze cedega jest platna.

#5  2009-02-19 10:28:04

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Jest chyba Demo Cedegi do pobrania (trial 15 dniowy?)

Tak czy siak - ustawienia karty zwykle sprowadzają się do wyłączenia AA i Anizotropa ;] no ewentualnie jak masz GeForca to jest tam slider Quality/Performance (w nvidia-settings) ale szczerze to nigdy nie zauważyłem wzrostu wydajności po ustawieniu tego nawet na full performance... (na Windos też - żeby nie było) ale kto wie.

Z wine zasada ogólna jest taka - przed odpaleniem czegokolwiek włazisz na appdb.winehq.com i szukasz gry/programu. Jeżeli jest jako GOLD lub PLATINUM to masz spore szanse że działa dobrze/perfekcyjnie na wine - i teraz sprawdzasz wersje wine na której śmigał najlepiej - ściągasz ją (wiem że często nie ma starszych paczek - ale można spokojnie użyć tych dla Ubuntu 5.10 6.06 które znajdziesz na stronce winehq itd) i ROZPAKOWUJESZ (NIE instalujesz!) pod-archiwum DATA.tar.gz(wewnątrz paczki DEB) do jakiegoś folderu np /home/xxx/wine-xxx/wine-0.9.15

teraz możesz uruchomić program korzystając ze starszego wine w ten sposób:

/home/xxx/wine-xxx/wine-0.9.15/bin/wine program.exe (w folderze twojej aplikacji)

Realnie to jest pomocne - zwłaszcza do starszych gier które kiedyś chodziły znakomicie a dzisiaj się sypią - różnice w prędkości mogą być czasami spore. Ale jak już pisałem wcześniej, na cuda nie licz - niestety wydajność nie jest głównym założeniem twórców wine... a szkoda, bo potem wychodzą takie kwiatki jak wymagania Fallouta 2 który pod windos śmiga na Pentium 90 a na wine wymaga C2D żeby dało się pograć (ok to akurat JEST skrajność, ale i tak ciężko zrozumieć czemu niektóre programy działają tak powolnie).

Pomóc może też wyższy priorytet (nice -n-10 albo nawet -19 dla niektórych programów) ale zwykle(zawsze?) wymaga to uprawnień root'a

Kolejna rzecz to uruchamianie w niższej rozdzielce i w 16 bitach (w nowych grach zwykle to drugie odpada)

Pomóc może też czasami wyłączenie PixelShaderów lub GLSL (luknij tutaj: http://wiki.winehq.org/UsefulRegistryKeys) zwłaszcza to drugie czasami potrafi dużo zdziałać (choć mogą występować błędy w grafice – no i ogranicza to PS do wersji 1.x (GeForce 3/4)

Realnie to chyba tyle.

P.S

Podałbyś jaki masz sprzęt – to może by się coś doradziło ;]

#6  2009-02-19 12:11:20

Luke - Użytkownik

Luke
Użytkownik

Oto my sprzet:
AMD Athlon 64 X2 4600
Galaxy GeForce 8500 GT 512 mb
GeIL Dual 1GB DDR2 800 MHz
Chieftec 450W
Gigabyte GA-M57SLI-S4 nVidia nForce 570 SLI

P.S
antialiasing mam ustawiony na "Use Application Settings" to chyba dobre wyjscie ?

Ostatnio edytowany przez Luke (2009-02-19 15:16:34)

Stopka forum