Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, mam debian lenny zainstalowalem gta SA i SA:MP, ale jak odpale sa:mp i wybiore jakis serw to gta sie nie wlacza, tak samo jest jak chcialbym wlaczys samo gta przez wine, nic sie nie dzieje tylko pokazuje sie klepsydra i nic :/
Ostatnio edytowany przez massacre (2009-02-17 15:32:54)
Wrzuć trochę info z konsoli...
Pisz mi dokladnie co mam pisac bo ja nic nie wiem :P Jak to powiedzial ilin za raczke :P aaa i nie moge pisac polskich znakow nigdzie :/
Prosze o zainteresowanie sie tematem Ci co sie znaja :)
Wrzuć trochę info z konsoli...
Tutaj winnetou miał na myśli: zapuść wine w konsoli/ terminalu i wklej nam problematyczny fragment (lub całość, ale nie przesadzaj) tego, co wine w tej konsoli wypisze.
niee wiem czy o to chodzilo
winecfg No protocol specified err:alsa:ALSA_CheckSetVolume Could not find 'PCM Playback Volume' element err:alsa:ALSA_CheckSetVolume Could not find 'PCM Playback Volume' element No protocol specified No protocol specified No protocol specified Application tried to create a window, but no driver could be loaded. Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly. Application tried to create a window, but no driver could be loaded. Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly. err:ole:apartment_createwindowifneeded CreateWindow failed with error 1114
dpkg -l |grep wine
i wklej to co wyświetli konsola/terminal. Na początek zajmijmy się dźwiękiem :)
Dźwięk + wine
Wiki Wine HQ
Ostatnio edytowany przez winnetou (2009-02-16 23:39:32)
ii libwine 1.0.1-1 Windows API implementation - library ii libwine-alsa 1.0.1-1 Windows API implementation - ALSA sound modu ii libwine-cms 1.0.1-1 Windows API implementation - color managemen ii libwine-gl 1.0.1-1 Windows API implementation - OpenGL module ii libwine-gphoto2 1.0.1-1 Windows API implementation - camera module ii libwine-ldap 1.0.1-1 Windows API implementation - LDAP module ii libwine-print 1.0.1-1 Windows API implementation - printing module ii libwine-sane 1.0.1-1 Windows API implementation - scanner module ii wine 1.0.1-1 Windows API implementation - standard suite ii wine-bin 1.0.1-1 Windows API implementation - binary loader ii wine-utils 1.0.1-1 Windows API implementation - utilities
Odpalilem CS:S, na windowsie mam ok 70 fps a tutaj tylko 20-30 :/ i rozpixelowany obraz jakos dziwnie na rozdz. 1680x1050
Co do niewielkiej ilości FPS to nie masz się co dziwić. W końcu Wine to tylko implementacja windowsowego API a nie DirectX dla X Window ;)
I nie ma ch**a zeby odpalic plynnie gry ??
To zależy od gry - ale generalnie z doświadczenia mogę powiedzieć że niestety ale tak z 95% chodzi wolniej niż na Windos, z czego tak z 75% WYRAŹNIE wolniej :/ - możesz spróbować Cedegi choć i tam na cuda nie ma co liczyć.
Przykładowo u mnie (C2D E7200 (2,53 Ghz), 4 GB Ramu (Kingston HyperX PC2-8500), GeForce 9800 GT 512 MB) na Windos gram sobie spokojnie w Fallouta 3 na HIGH podczas gdy na Linie ledwo dałoby radę na LOW... oczywiście im starsza gra tym mniej zauważalna strata wydajności.
I strata wydajności jest zwykle znacznie mniejsza dla gier napisanych na OpenGL... których ostatnio wychodzi jak na lekarstwo :(
Ostatnio edytowany przez Huk (2009-02-17 18:02:20)
Nie potrzebnie wpier****ł sie koncern "games for windows" ... robia gry dzialajace najlepiej na windowsie nie dajac szans grania w nie uzytkownikom innych systemow :/
Czasami wielka roznice w dzialaniu gry/programu mozna znalezc gdy dany program czy gra odpala sie w emulowanym pulpicie. Sporo wiecej aplikacji wowczas dziala. A sporo tych games for windows dziala na wine. Nie tak dobrze jak w windzie, ale ponoc dziala
A jak emulowac pulpit bo o tym jeszcze nie slyszalem ?
Np:
wine explorer /desktop=800x600 program.exe
massacre napisał(-a):
Odpalilem CS:S, na windowsie mam ok 70 fps a tutaj tylko 20-30 :/ i rozpixelowany obraz jakos dziwnie na rozdz. 1680x1050
Sprawdz ustawienia grafiki w CSie, powinien być OpenGL, u mnie działa świetnie
Sam CS(Non Steam) działa świetnie, ale jest mocny spadek wydajności przy Steam + CS.
Proponuje użyć skryptu z playonlinux, zainstalować Steam(za pomocą tego programu) a na koniec dociągnąć gre już bezpośrednio ze Steama.
MassAcre:/home/bartek# wine explorer /desktop=800x600 Counter-Strike Source.exe No protocol specified err:alsa:ALSA_CheckSetVolume Could not find 'PCM Playback Volume' element err:alsa:ALSA_CheckSetVolume Could not find 'PCM Playback Volume' element No protocol specified No protocol specified No protocol specified Application tried to create a window, but no driver could be loaded. Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly. Application tried to create a window, but no driver could be loaded. Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly. err:ole:apartment_createwindowifneeded CreateWindow failed with error 1114 err:ole:apartment_createwindowifneeded CreateWindow failed with error 1114 No protocol specified No protocol specified Application tried to create a window, but no driver could be loaded. Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly. err:ole:apartment_createwindowifneeded CreateWindow failed with error 1114 err:ole:apartment_createwindowifneeded CreateWindow failed with error -536870654 err:ole:apartment_createwindowifneeded CreateWindow failed with error -536870654 err:ole:apartment_createwindowifneeded CreateWindow failed with error -536870654 Could not load Mozilla. HTML rendering will be disabled. No protocol specified err:ole:apartment_createwindowifneeded CreateWindow failed with error -536870654 err:ole:apartment_createwindowifneeded CreateWindow failed with error -536870654 err:ole:apartment_createwindowifneeded CreateWindow failed with error 0 err:ole:apartment_createwindowifneeded CreateWindow failed with error -536870654 err:ole:apartment_createwindowifneeded CreateWindow failed with error 0 err:ole:apartment_createwindowifneeded CreateWindow failed with error -536870654 err:ole:apartment_createwindowifneeded CreateWindow failed with error -536870654 err:wgl:process_attach X11DRV or GDI32 not loaded. Cannot create default context. wine: configuration in '/root/.wine' has been updated. No protocol specified No protocol specified Application tried to create a window, but no driver could be loaded. Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly.