Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Skompilowałem sobie nowego kelnera kernela z opcjami takimi żeby nie używać initrd
partycjom nadałem etykiety i w grubie mam zapis taki:
kernel /boot/vmlinuz... root=LABEL=partycja_root itd...
no i jest panika kelnera kernel bo pisze że kelner kernel nie wie co to LABEL
jak sie z powrotem zrobi root=/dev/hda1 to wszystko jest ok
czyli nie wkąpilowałem wkompliowałem czegoś co obsługuje etykiety ale czego??
szefie, jeszcze zapomniałeś poprawić tytułu
Ostatnio edytowany przez grzebyk (2009-02-15 12:05:23)
w mojej zupie jest mucha :p
nie bardzo rozumiem po co kombinujesz z tymi labelami. żeby wyłączyć initrd wystarczy wywalić odpowiednią opcję w pliku konfiguracyjnym twojego bootloadera
komunkat kernela jest mniej więcej taki:
VFS: Cannot open root device "LABEL=root" or unknown-block(0,0) Please append a correct "root=" boot option; here are the available partitions: hda-driver: ide-gd hda1 hda2 hda5 Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)
taki pan z debiańskiej listy dyskusyjnej powiedział tak:
initrd "pozwala" używać LABEL, czy też UUID; sam kernel
tego nie obsługuje
obługa LABEL czy UUID potrzebna mi jest ponieważ kernel czasem zamienia kontroler zintegrowany z zewnętrznym RAID i użycie literek /dev/sdx odpada
rozpakowałem też sobie initrd i fajne rzeczy tam są ale sam to chyba niedojde czy ten pan ma racje czy nie
Nadawanie w tym przypadku systemowi plików etykiety "root" to chyba nie jest dobry pomysł, może się mylę.
Trudno powiedzieć czy ów pan miał rację. W końcu "root" jest parametrem przekazywanym do jądra. Pytanie czy musisz mieć koniecznie LABEL w grubie zamiast tradycyjnej nazwy urządzenia.
czadman napisał(-a):
Nadawanie w tym przypadku systemowi plików etykiety "root" to chyba nie jest dobry pomysł, może się mylę.
Trudno powiedzieć czy ów pan miał rację. W końcu "root" jest parametrem przekazywanym do jądra. Pytanie czy musisz mieć koniecznie LABEL w grubie zamiast tradycyjnej nazwy urządzenia.
pytanie czy w przypadku systemow z initrd tez przechwytuje go jadro? ... bo przecierz wtedy to wlasnie skrypty z initrd robia mount partycji wskazanej przez parametr root= w jakims katalogu swojego / potema na koniec robia:
exec run-init ${rootmnt} ${init} "$@" <${rootmnt}/dev/console >${rootmnt}/dev/console
run-init jest programem ktory robi bardziej rozbudowany chroot na nowy root i execuje sie na wskazany init
BTW opcje niewykorzystane przez jadro trafiaja wlasnie do initrd / init jako zmienne srodowiskowe
zmieniłem etykiete root na torcik
wg Jeżego Jerzego użyłem zamiast LABEL zapisu:
root=/dev/disk/by-label/torcik
i jest to samo
czyli bez initrd sie nie obejdzie jednak widać stąd
Ostatnio edytowany przez czadman (2009-02-15 19:41:52)