Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam mały problem. Otóż coś mam nie halo z kodowaniem w Xtermie i w "czystej konsoli". Otóż system śmiga w UTF-8 locale prezentują się idealnie :) Normalnie w *term'ie mogę wklepać polskie literki, w konsoli już nie bardzo. Do tego po zainstalowaniu manpages-pl niby wszytko jest dobrze, po polsku wyświetlane ale trafiają się krzaczki. Żeby było śmieszniej raz polski ogonek jest wyświetlony poprawnie a kilka linijek wyżej/niżej prezentuje się jako dziwny krzaczek. Poniżej screen z odpalonym manualem. Przy okazji byłbym wdzięczy za "polonizację" konsoli. Testowałem już chyba wszystko poza instalacją setek paczek z czcionkami ;] W Gentoo jest plik /etc/man.conf i tam wystarczyło zmienić jedną linijkę odnoście NROFF w Lennym nie widzę nigdzie takiego pliku.
I jeszcze jedna sprawa. Ostatnio zainstalowałem Lennego na lapku i po wklepaniu
man polecenie
zauważyłem, że man jest przepuszczany przez more'a. Do tej pory na pozostałych maszynach miałem płynne przechodzenie po całym manualu (strzałki/spacja/enter) a teraz tylko spacja/enter. Nie mogę nawigować strzałkami i jest to trochę upierdliwe...
vidharr@Asgaard:~$ locale LANG=pl_PL.UTF-8 LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8" LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8" LC_TIME="pl_PL.UTF-8" LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8" LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8" LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8" LC_PAPER="pl_PL.UTF-8" LC_NAME="pl_PL.UTF-8" LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8" LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8" LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8" LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8" LC_ALL=
i jeszcze set gdyby coś wniósł sensownego do postu
vidharr@Asgaard:~$ set BASH=/bin/bash BASH_ARGC=() BASH_ARGV=() BASH_LINENO=() BASH_SOURCE=() BASH_VERSINFO=([0]="3" [1]="2" [2]="39" [3]="1" [4]="release" [5]="i486-pc-linux-gnu") BASH_VERSION='3.2.39(1)-release' COLUMNS=169 DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS=unix:abstract=/tmp/dbus-QYQ932LAm1,guid=fd303414ec87003fe83f126e4993da7e DIRSTACK=() DISPLAY=:0.0 EUID=1000 GROUPS=() HISTFILE=/home/vidharr/.bash_history HISTFILESIZE=500 HISTSIZE=500 HOME=/home/vidharr HOSTNAME=Asgaard HOSTTYPE=i486 HUSHLOGIN=FALSE IFS=$' \t\n' LANG=pl_PL.UTF-8 LINES=54 LOGNAME=vidharr MACHTYPE=i486-pc-linux-gnu MAIL=/var/mail/vidharr MAILCHECK=60 OPTERR=1 OPTIND=1 OSTYPE=linux-gnu PATH=/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/games PIPESTATUS=([0]="0") PPID=12595 PS1='${debian_chroot:+($debian_chroot)}\u@\h:\w\$ ' PS2='> ' PS4='+ ' PWD=/home/vidharr SHELL=/bin/bash SHELLOPTS=braceexpand:emacs:hashall:histexpand:history:interactive-comments:monitor SHLVL=5 SSH_AGENT_PID=2879 SSH_AUTH_SOCK=/tmp/ssh-SBDEAJ2858/agent.2858 TERM=xterm UID=1000 USER=vidharr WINDOWID=35651599 WINDOWPATH=7 XAUTHORITY=/home/vidharr/.Xauthority XTERM_LOCALE=pl_PL.UTF-8 XTERM_SHELL=/bin/bash XTERM_VERSION='XTerm(235)'
Poniżej lista zainstalowanych czcionek:
ii console-data 2:1.07-11 keymaps, fonts, charset maps, fallback tables for console-tool ii console-tools 1:0.2.3dbs-65.1 Linux console and font utilities ii defoma 0.11.10-0.2 Debian Font Manager -- automatic font configuration framework ii fontconfig 2.6.0-3 generic font configuration library - support binaries ii fontconfig-config 2.6.0-3 generic font configuration library - configuration ii gsfonts 1:8.11+urwcyr1.0.7~pre44-3 Fonts for the Ghostscript interpreter(s) ii gsfonts-x11 0.21 Make Ghostscript fonts available to X11 ii libconsole 1:0.2.3dbs-65.1 Shared libraries for Linux console and font manipulation ii libfontconfig1 2.6.0-3 generic font configuration library - runtime ii libfontenc1 1:1.0.4-3 X11 font encoding library ii libfreetype6 2.3.7-2 FreeType 2 font engine, shared library files ii libt1-5 5.1.2-3 Type 1 font rasterizer library - runtime ii libxfont1 1:1.3.3-1 X11 font rasterisation library ii libxft2 2.1.12-3 FreeType-based font drawing library for X ii psfontmgr 0.11.10-0.2 PostScript font manager -- part of Defoma, Debian Font Manager ii ttf-arphic-uming 0.2.20080216.1-1 "AR PL UMing" Chinese Unicode TrueType font collection Mingti ii ttf-baekmuk 2.2-2 Baekmuk series TrueType fonts ii ttf-bengali-fonts 1:0.5.4 Free TrueType fonts for the Bengali language ii ttf-dejavu-core 2.25-3 Vera font family derivate with additional characters ii ttf-dejavu-extra 2.25-3 Vera font family derivate with additional characters ii ttf-devanagari-fonts 1:0.5.4 Free TrueType fonts for languages using the Devanagari script ii ttf-gujarati-fonts 1:0.5.4 Free TrueType fonts for the Gujarati language ii ttf-indic-fonts 1:0.5.4 Metapackage for free Indian language fonts ii ttf-kannada-fonts 1:0.5.4 Free TrueType fonts for the Kannada language ii ttf-kochi-gothic 1.0.20030809-8 Kochi Subst Gothic Japanese TrueType font without naga10 ii ttf-liberation 1.04.93-1 Free fonts with the same metrics as Times, Arial and Courier ii ttf-malayalam-fonts 1:0.5.4 Free TrueType fonts for the Malayalam language ii ttf-opensymbol 1:2.4.1-17 The OpenSymbol TrueType font ii ttf-oriya-fonts 1:0.5.4 Free TrueType fonts for the Oriya language ii ttf-punjabi-fonts 1:0.5.4 Free TrueType fonts for the Punjabi language ii ttf-sazanami-mincho 20040629-2 Sazanami Mincho Japanese TrueType font ii ttf-tamil-fonts 1:0.5.4 Free TrueType fonts for the Tamil language ii ttf-telugu-fonts 1:0.5.4 Free TrueType fonts for the Telugu language ii x-ttcidfont-conf 31 TrueType and CID fonts configuration for X ii x11-xfs-utils 7.3+1 X font server utilities rc xfonts-100dpi 1:1.0.0-4 100 dpi fonts for X ii xfonts-75dpi-transcoded 1:1.0.0-4 75 dpi fonts for X (transcoded from ISO 10646-1) ii xfonts-base 1:1.0.0-5 standard fonts for X ii xfonts-biznet-75dpi 3.0.0-19 75 dpi BIZNET ISO-8859-2 fonts for X servers ii xfonts-biznet-base 3.0.0-19 Standard BIZNET ISO-8859-2 fonts for X servers ii xfonts-encodings 1:1.0.2-3 Encodings for X.Org fonts ii xfonts-utils 1:7.4+1 X Window System font utility programs
Ostatnio edytowany przez winnetou (2009-02-13 07:13:42)
Sprawa polskich znaków w konsoli jest banalna, nie potrzeba żadnych pakietów z czcionkami. Sprawa była na forum.
Co to manuali to spróbuj zmienić pager.
I obie sprawy nie mają nic wspólnego z locale.
czadman napisał(-a):
Sprawa polskich znaków w konsoli jest banalna, nie potrzeba żadnych pakietów z czcionkami. Sprawa była na forum.
Co to manuali to spróbuj zmienić pager.
I obie sprawy nie mają nic wspólnego z locale.
Przegrzebałem wszystkie wątki w których była mowa o kodowaniu i konsoli nic nie działa ;] Rekofiguracja fontow, console-data czy nawet locales nic nie zmieniła.
Możesz troszkę jaśniej z tym pager'em?? :> Dzieki
P.S
W lennym w repo nie mam pakietu localeconf o którym jest mowa w FAQ a mam i non-free i contrib dodane do source.list.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=108516#p108516
update-alternatives --config pager
U mnie działa.
lub
export PAGER=program
polecam most
Hmmmm coraz ciekawiej się robi....
/etc/console-tools/config wyglada tak:
SCREEN_FONT=lat2-sun16 SCREEN_FONT_vc2=lat2-sun16 SCREEN_FONT_vc3=lat2-sun16 SCREEN_FONT_vc4=lat2-sun16 SCREEN_FONT_vc5=lat2-sun16 SCREEN_FONT_vc6=lat2-sun16
A co do pagera to się jeszcze pobawię na razie nie testowałem
winnetou napisał(-a):
A co do pagera to się jeszcze pobawię na razie nie testowałem
Ja bym na twoim miejscu właśnie od tego zaczął.
XTerm*font: -xos4-terminus-medium-r-normal--14-*-*-*-*-*-iso10646-1 XTerm*geometry: 85x25 UXTerm*font: -xos4-terminus-medium-r-normal--14-*-*-*-*-*-iso10646-1 UXTerm*geometry: 85x25
Dopisz powyższe linijki do pliku ~/.Xresources
Jeżeli pliku nie masz to go utwórz. Geometrię i wielkość czcionki ustaw według swoich upodobań.
Można dodać również inne opcje jak kolory itp.
azhag jesteś wielki :* :D Dzięki ;) most pomógł i w *termie i w konsoli już wszystko gra teraz tylko muszę sobie poradzić z konsolą....
UPDATE
Z krzaczkami pod konsolą też sobie poradziłem ;)
dpkg-reconfigure console-data
i
dpkg-reconfigure console-tools
pomogło:)
Ostatnio edytowany przez winnetou (2009-02-14 16:13:07)
Strony: 1