Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
http://polskatimes.pl/fakty/media/84416,gadu-gadu-p … zne,id,t.html
nasz ólubiony komunikator ma automatycznie poprawiać błędy ortograficzne popełnione przez usera.
jako, że spora część userów tego najlepszego komunikatora pod słońcem to młodzież szkolna, zapewne poloniści się ucieszą. bardzo dydaktyczne zagranie dziadu-dziadu s.a.
Zainstalowalem sobie na wirtualce testowo gg8.0 i sie zalamalem. Wyglada tragicznie ale najgorsze jest odczuwalny wyciek pamieci :/
siec dziadu dziadu kopiuje pomysł Kadu !! w Kadu juz od dawna jest poprawianie słów.
Tylko że w kadu o ile dobrze pamiętam te słowa trzeba było samemu dodać lub zassać jakąś listę słów. Wątpliwe jest żeby ktokolwiek pisał na gg używając poprawnej pisowni (taki nawyk, co innego to forum gdzie raczej jest wymagane poprawne słownictwo).
Może nie wymagane, ale dobrze widziane
Jakby to się działo na poziomie protokołu, to dopiero byłoby źle.
Deweloperom GG gratuluję, dogonili konkurencję po kilku latach.
Wartości dydaktycznej bym nie przeceniał — poprawianie pisowni ma mnóstwo programów i jakoś nikt się nie przejmuje jakimiś śmiesznymi czerwonymi wężykami.
Tylko że w kadu o ile dobrze pamiętam te słowa trzeba było samemu dodać lub zassać jakąś listę słów.
Zapewne trzeba zainstalować aspell/myspell. Dokładnie tak jak zapewne odbywa się to w GG.
Zmiana tekstu na poziomie protokołu to zbyt daleko idąca ingerencja, właściwie w pewnym sensie cenzura. Nie obchodzi mnie czy zamieniane jest "ólubione" na "ulubione", czy "GG ssie" na "Kocham GG", absolutnie nie życzę sobie "urzędowej" zmiany tego co piszę. Tym bardziej, że czasem pisze się błąd celowo, choćby po to by go poprawić, zacytować kogoś, dla dowcipu lub tak naprawdę napisze się poprawnie (automagiczne słowniki są dalekie od doskonałości).
Swoją drogą podobne praktyki GG już miało, blisko dwa lata temu klient podszywał się pod użytkownika namawiając jego rozmówcę do instalacji nowszej wersji klienta (z nowymi reklamami), przy -- nie mam dowodów, ale podejrzewam, że wywoływanej celowo -- nieudanej próbie przesłania pliku.
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-02-10 22:19:23)
No wygląd mnie załamał. Taki cukierkowy, ble.
Co do transferu plików to żaden nie był udany więc łajza może mieć rację.
azhag napisał(-a):
Nie obchodzi mnie czy zamieniane jest "ólubione" na "ulubione", czy "GG ssie" na "Kocham GG", absolutnie nie życzę sobie "urzędowej" zmiany tego co piszę. Tym bardziej, że czasem pisze się błąd celowo, choćby po to by go poprawić, zacytować kogoś, dla dowcipu lub tak naprawdę napisze się poprawnie (automagiczne słowniki są dalekie od doskonałości).
Ale oni to podkreślają, a nie zmieniają w trakcie przesyłania. Z Twojej wypowiedzi można wysnuć wniosek, że jest właśnie odwrotnie. Jeśli komunikator będzie miał wątpliwości, to podkreśli dane słowo. Co z tym podkreśleniem zrobisz, zależy tylko od Ciebie.
P.S. Kozacko by było, gdyby to jeszcze sugerowało wstawianie znaków interpunkcyjnych (choć nawet i to nie przekonało by mnie do tego programu).
W takim razie zupełnie nie rozumiem Twojej poprzedniej wypowiedzi:
Jak przeczytałem tytuł tematu, to myślałem że sam protokół gg zostanie poprawiony. Widzę jednak że nic z tego...
PS Interpunkcja to zupełnie inna para kaloszy, nie sądzę, żeby jakikolwiek automat zrobił to za myślącego człowieka w stopni choćby zadowalającym.
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-02-11 08:35:45)
@azhag chodzilo mu nie o poprawianie ortografi ... tylko poprawienie niektorych bledow w samym protokole (np. poprzez przejscie na xmpp ;-) )
ach, no tak... jest w tym pewna logika :) jakoś scaliłem ze sobą te dwie kwestie :)
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-02-11 11:17:24)
IMO Kadu na Windowsie lepiej się spisuje niż gad-gadu. Nowe gadu jest za cukierkowe.
Tez jak tytul zobaczylem to pomyslalem ze naprawia serwery, ze bedzie zawsze sie bezproblemowo laczyl :P:P:P
niepoprawni optymiści ;)
dla windows tylko miranda z wtyczką gg. to bardzo łądnie wygląda i sie spisuję z dodatkowymi wtyczkami :)
http://miranda.komunikatory.pl/downloads.php?cat_id=4. Nigdy nie lubiłem korzystac z orginalnego klienta pracujac na windowsie.
Zawsze to był tlen albo miranda. Kadu jeszcze troche mi sie windowsowe nie podoba za bardzo
Yampress: co za bzdury z tym kopiowanie, wniosek ze Kadu zerznelo autokorekte z icedove/thunderbird, a ten od jeszcze innego x. Na dobra sprawa wszystko co teraz jest odpalone jest zerzeniete z czegos. :/
„Nie ma takiej rzeczy powiedzianej, która nie zostałaby już powiedziana wcześniej.”
-- Terencjusz, II w. pne.
Ostatnio edytowany przez Minio (2009-02-11 21:08:32)
Minio napisał(-a):
„Nie ma takiej rzeczy powiedzianej, która nie zostałaby już powiedziana wcześniej.”
— Terencjusz, II w. pne.
Noooo big plus :]
skotx napisał(-a):
Tylko że w kadu o ile dobrze pamiętam te słowa trzeba było samemu dodać lub zassać jakąś listę słów. Wątpliwe jest żeby ktokolwiek pisał na gg używając poprawnej pisowni (taki nawyk, co innego to forum gdzie raczej jest wymagane poprawne słownictwo).
Cza zainstalować aspell-pl
Hmm, chyba powinienem dodać aspell-pl do Depends. Albo przynajmniej Recommends.
Prezu napisał(-a):
do Depends. Albo przynajmniej Recommends.
ja bym stawiał na Recommends, absolutnie wymagany nie jest
Yampress
na widnowsa pidgin jest debisciak tak samo na linucha
Są trzy rodzaje komunikatorów:
- Miranda
- komunikatory trochę gorsze od Mirandy
- komunikatory dużo gorsze od Mirandy