Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam mam pewien porblem poniewaz na tym sie nie znam i prosze o pomoc społecznosc FORUM DUG :)
Tak wiec chciałbym sie dowiedziec jak rozwiazac nastepujacy poroblem.
Posiadam siec lokalna załozmy ze liczy 200 uzytkowników,kazdemu uzytkownikowi chciałbym udostepnic VOIP.
Jaka centralke kupic i co bedzie mi potrzebne , czytalem o ASTERIKsie,chciałbym aby moja centralka o danej porze przełaczała sie na innego operatora(TPSA,NETIA,GTS-ENERGIS,CROWLEY,EXATEL itp ) tzn ze dany operator ma tansze rozmowy o okreslonej godzienie , cetralka była by podłaczona np do 3 operatorów. na danej stronie http://www.admitech.pl/content/view/22/44/ mozna kupic karty ktore wspołpracuja z OPEN SOURCE. Jak rozwiazac problem rowniez dotyczący wykonywania połaczeń wychodzacych lub odbierajacych w tym samym czasie ,wiem ze to jest mało prawdopodobne ale chodzi mi o zagwarantowanie ciagłosci działania usługi, (np 100 uzytkowników, kazdy z uzytkowników ma rowniez posiadac numer prywatny z mozliowscia wykonywania 997,998,999 i 80X itp. ) W centrali chce aby rowniez był program bilingowy open source
Co mam kupic do danego przedsięwzięcia(oprócz serwera) i z jaka kwota moze sie to wiazac
Czekam na porpozycje i rozwiazanie problemu.
Heh, szczerze powiedziawszy pracuje już od ponad roku w firmie sprzedającej takie rozwiązania (gotowe centrale + oprogramowanie billingowe) i mogę życzyć Ci tylko powodzenia :).
Co do sprzętu wcale go nie potrzebujesz. Do takiej sieci bez problemu wystarczy Ci operator oferujący swoje usługi z wykorzystaniem protokołów SIP lub H323 (np Eurotelekom, IGroup). Wyjdzie Cię to zdecydowanie taniej jeśli chodzi o sprzęt jak i same połączenia.
Życzę powodzenia w przedsięwzięciu :)
1. odpowiednio skonfigurowany asterisk zalatwi sprawe przelaczania operatorow oraz np. priotyetowego traktowania polaczen alarmowych
2. asterisk loguje bilingowe informacje o polaczenach wiec jest kwestia przetworzenia tylko takiego logu celem wygenerowania rachunkow ...
3. numery prywatne - wewnetrzne to sobie ustawiasz na asterisku, jezeli chesz natomiast dawac mozliwosc dzwonienia do uzytkownikow po numerach bezposrednich (bez wybierania "wewnetznego") to musialbys sie dogadac z operatorem w sprawie numeracji
4. problemy beda raczej ze stykiem - nie wiem jak rozumiales podlaczona do 3 operatorow, ale jezeli tak po prostu do zwyklej linii od kazdego z nich to bedziesz mial duze problemy z
a) wspolbierznym wykonywaniem rozmow (problemem bedzie to gdy kilku uzytkownikow bedzie chialo dzwonic na raz ... bo majac po X linii od kazdego z trzech operatorow mozesz wykonac tylko 3*X polaczen jednoczesnie przy czym tylko X w kozystnej taryfie)
b) numerami PSTN (to o czym wspomnialem w pkt. 3 - nie bedac znacznym operatorem raczej nie uzyskasz wiecej numerow PSTN niz wynika z posiadanej ilosci linii "miejskich")
oczywiscie jakbysbyl duzy i bral udzial w ruchu miedzycentralowym to byloby to przyjemniej w kwestii pkt.4
zatem przy 200 userach to raczej poztaje niestety jedynie redystrybucja uslugi dostepu PSTN kupowanej od jakiegos operatora VoIP (+ ewentualnie wlasna liniia PSTN lub dwie dla polaczen alarmowych, polaczen przy padzie lacza, dzwonienia przez wewnetrzne z PSTN do Twoich klientow)
Witam ,
Odnośnie 3 operatorów to mialem na mysli ze centrala wybiera sobie połaczenie z danym operatorem, np operator x ma tanie rozmowy od 6-do 12 , operator y ma tanie rozmowy od 13- do 18 , natomiast operator z od 18 do 6 , chodzi mi o to ze centralka wybiera sama połaczenie o okreslonej godzinie z danym operatorem aby było najtaniej.
Chce stworzyc cos na wzór VECTRY, tzn oferuje telefon, neta a takze kablowke , ale ja narazie nie chce kablowki tylko telefon i internet chce byc w jakis sposob konkurencyjny. Załozmy ze jdna pełna E1 posiada 2Mbity/s, natomiast aby telefon mogł działac potrzeba 64kb/s to jest toretycznie 30 numerów + 1 kanal do synchronizacji. Odnosnie operatorw , operator mi sprzeda okreslone pasmo (E1) z czego bede mogł wykreowac satysfakcjonujaca mnie liczbe telefonów. Jest to projekt dopiero w mojej głowie ale chce go wprowadzic w zycie.
jak pisalem dialplan ktory kieruje rozmowy przez wskazany kanal w zaleznosci od godziny to problem ... na sieci sa gdzies informacje ile zasobow potrzebuje Asterisk na jedno zestawione polaczenie z czego mozna oszacowac jaka moc ma miec centralka ... wiec technicznie problemow nie ma
skoro uwazasz ze wielcy tego swiata beda zainteresowani udostepnieniem Ci odpowiednio szerokiego styku (raczej liczonego w ilosci kanalow a nie w samym pasmie - aczkolwiek w PSTN to jest w miare staly przelicznik) i odpowiednio duzej porcji numerow PSTN (nie nalezy utozsamiac linii telefonicznej - kanalu rozmownego z numerem) i zrobia to w ten sposob aby Tobie ten biznes sie jeszcze oplacal (powinenes kupowac kanal conajmniej kilka razy taniej niz w detalu) ... to jezeli masz racje organizacyjnie tez problemow nie bedzie
w takim razie zycze powodzenia a jak cos wskurasz z operatorami zewnetrznymi to daj znac bo sam jestem ciekaw jak sie do czegos takiego odniaosa i czy to bedzie oplacalne ...
PS1 radze zaczac od ustalen z operatorami od ktorych chialbys styk ... od tego jaki Ci zaoferuja bedzie zalzec dobor sprzetu do polaczenia sie z nimi ... w miedzy czasie na jakiejs maszynce mozesz postawic sobie asteriska i poeksperymentowac z konfiguracja planu numeracyjnego (jakies przyklady dziwnych operacji na nim masz - http://www.opcode.eu.org/sieci_komputerowe_uslugi/# … _sip_asterisk) z wykozystaniem jakis softphonow
PS2 dla swoich klientow chesz to dawac po IP czy osobnymi kabelkami?
PS3 co do telewizji ETH2HOME to 3S ma ciekawy projetk telewizji po IP