Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Bicycle repairman

Łowca lamerów

Co ludzi w bambuko robisz ;p już myślałem że ośmiobitowce wróciły do życia, albo wyszła nowa wersja amiwm'a.

Admin łajza

lis6502 napisał(-a):
już myślałem że ośmiobitowce wróciły do życia
http://di.com.pl/news/24333,0,Komputer_za_12_dolaro … bitowcow.html
;)

Moderator Mamut
ostatio w pracy zesmy dyskutowali ze biorac pod uwage ceny duzych monitorow vs telewizorow HD to ma szanse wrocic epoka komputerow podlaczanych pod TV ...
co do 8bitowcow to - http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1011852 i http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1006991

Łowca lamerów

Oryginał pracował na procesorze 1Mhz 8-bit Motorola 6502 MCU
Większych pierdół nie czytałem od czasu pewnego flame'a ^^.
edit: kilka postów niżej sprostowali gościa.
Ostatnio edytowany przez lis6502 (2009-01-08 20:13:53)

elektryk dyżurny

lis6502 napisał(-a):
Co ludzi w bambuko robisz ;p już myślałem że ośmiobitowce wróciły do życia, albo wyszła nowa wersja amiwm'a.
jeszcze nie wyszliśmy z epoki 8-bit :]
tyle że procesory 8-bit, w tym 85xx zostały zepchnięte do takich zastosowań jak piloty do telewizora, immobilizery do aut czy układy sterujące kuchenkami mikrofalowymi lub innymi urządzeniami
tak naprawdę jest dużo roboty dla ludzi klepiących w asemblerku na 8-bitowcach, ale niestety nie w polszcze :[
ps: przecież 6502 był produkcji MOS Technology :P tak samo jak 6510 i następca 8500
pps: sory za refleks :P

Łowca lamerów

pps: sory za refleks :P
W porządku, jakoś to przeżyłem, nie wiem jak reszta zainteresowanych ;p. Oczywiście że 6502 wyszedł z MosTech'a; pamiętaj, nigdy nie sugeruj się pierdołami jakie wypisują na forach ;p
dużo roboty dla ludzi klepiących(...)
o tak, takiej pracy chciałbym...

Łowca lamerów

prawie jak admin

bercik napisał(-a):
ostatio w pracy zesmy dyskutowali ze biorac pod uwage ceny duzych monitorow vs telewizorow HD to ma szanse wrocic epoka komputerow podlaczanych pod TV ...
w sumie telewizory LCD mają wyjścia do podłączenia komputera... więc to żaden kłopot kupić telewizor zamiast monitora xD

elektryk dyżurny

lis6502 napisał(-a):
ale wypas :] 600 USD to nie tak dużo, jeśli by się dało na tym postawić debka to czemu nie...
@thalcave: można też spojrzeć na to tak: współcześnie sprzedawane telewizory są to monitory komputerowe z wbudowanym tunerem telewizyjnym ;]

Łowca lamerów

Zastanawia mnie tylko, że njus jest ze września zeszłego roku. Do tej pory nie słyszałem o powrocie commodore na rynek... To jakaś podpucha musi być, albo ktoś założył firmę na moją cześć <^.^>

elektryk dyżurny

wygląda na to, że firma istnieje: http://www.commodorecorp.com
większość tekstów na tej witrynie to jakieś marketingowe brednie, ale znalazłem tam specyfikację tego małego lapciaka. wg oficjalnych danych można na tym postawić shita xp albo GNU/linuksa, czyli jest dobrze
no, dużo trza było guglować żeby to wykopać, bo oczywiście od groma linków prowadzi do fansajtów :]
wygląda na to, że firma wykorzystująca markę commodore skupia się bardziej na odtwarzaczach mp4 i innych takich, niż na komputerach

Admin łajza

Mi to raczej wygląda na standardowy netbook, tylko droższy, bo z napisem "Commodore".

elektryk dyżurny

bluźnierca :P
nie może być 'standardowy', przecież to commodore.

Admin łajza

Standardowy, standardowy... co innego gdyby to był Atari. ;) ]:>

prawie jak admin

rychu napisał(-a):
@thalcave: można też spojrzeć na to tak: współcześnie sprzedawane telewizory są to monitory komputerowe z wbudowanym tunerem telewizyjnym ;]
tak ale telewizory bez odświeżania 100Hz nie nadają się jako monitory - często podłączam lapka do Samsung (by filmy oglądać) - filmy są super, ale jakiekolwiek napisy chociażby godzina na pasku zadań Windowsa to masakra - nie wyobrażam sobie pracy w terminalu na takim tv.
azhag napisał(-a):
Standardowy, standardowy... co innego gdyby to był Atari. ;) ]:>
Taaak... Atar to było COŚ...
Ostatnio edytowany przez thalcave (2009-01-31 12:18:57)

Łowca lamerów

@azhag: ta, jakby to było Atari to miałoby najdziwniejszy os, pamięć obrazu i pamięc ramki (border) znajdowałyby się w zupełnie innych przestrzeniach adresowych, a przy możliwościach graficznych generowałoby muzykę z jakością Amstrada cpc6128 xd. Dobrze wiem jakie porąbane były Atarki, miałem i używałem. A żeby coś napisać pod gemdosa trzeba było walić do wschodnich sąsiadów po dokumentację do systemu, oczywiście nie po ludzku;p

elektryk dyżurny

...i program ładowałby się do pamięci jakieś pół godziny, i nie można byłoby wtedy wchodzić do pokoju, "bo się nie wgra"
:P
@thalcave: większość monitorów lcd robi 60, 72 lub 75 Hz, bo w sumie więcej nie potrzeba. masz pokrzaczone literki na tym samsungu, bo źle dobrałeś rozdzielczość pulpitu do matrycy tego telewizora.

Łowca lamerów

Wszystkim cierpiącym na tęsknotę za starymi czasami polecam garstkę wspomnień w nowej szacie, do zdobycia także na torrentach (nigdzie nie znalazłem (C), więc chyba można? ;p).