Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak pozbyć się wcięcia po akapicie, tzn. mam tak:
#mam
Tutaj widnieje sobie jakieś tam zdanie, i teraz stosuję akapit. Nawet on działa tylko powoduje też wcięcie w wierszu następnym, a ja nie chcę.
Wygląda to właśnie tak.
#chcę osiągnąć
Tutaj widnieje sobie jakieś tam zdanie, i teraz stosuję akapit. Nawet on działa tylko powoduje też wcięcie w wierszu następnym, a ja nie chcę.
Chcę aby to wyglądało tak.
A druga sprawa, nie wiem czy chodzi o otoczenia dlatego też postawiłem znak zapytania w temacie wątku.., ale do rzeczy. Załóżmy, iż mam taki tekst:
wyraz wartość 1
długi_wyraz wartość 2
inny_jeszcze_dluzszy wartość 3
krótki wartość 4
znowu_długi wartość 5
Jak wyrównać pozostałe wartości sugerując się np. wartością numer 1? Aby to wyglądało podobnie jak wyżej? \hspace{} dosyć niewygodne jest tutaj...
@EDIT
Co do wcięć i akapitów już znalazłem coś takiego:
\newenvironment{poprawne}% {\noindent\ignorespaces}% {\par\noindent% \ignorespacesafterend}
A drugi problem wciąż aktualny.
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-01-21 19:15:39)
ad. 1.:
Zdaje się, że za wstawianie wcięć w nowych akapitach odpowiada pakiet, który załącza się w preambule: \usepackage{indentfirst}. Jeżeli chcesz uniknąć wcięcia tylko w jednym akapicie, to go zostaw, a w tym akapicie tuż przed tekstem wstaw \noindent(tresc tresc tresc)
Możliwe jest też, że używasz klasy, w której jest dodany ten wpis. Wtedy przeszukaj ją pod kątem \usepackage{indentfirst} i usuń ten wpis.
ad. 2.:
Powinien pomóc rozdział 2.10.5. Środowisko tabular z "Nie za krótkiego wprowadzenia do systemu LaTeX" (bez problemu znajdziesz na necie)
Ostatnio edytowany przez cajmer (2009-01-21 20:39:32)
Zawsze można wykorzystać do takich i innych nietypowych zadań wykorzystać tabelki.
Np. tak:
\begin{tabular}{ll}
wyraz&wartość 1\\
długi wyraz & wartość 2\\
inny jeszcze dłuższy&wartość 3\\
krótki&wartość 4\\
znowu długi&wartość 5\\
\end{tabular}
Dzięki za odp. A mam jeszcze jeden dylemat .. apropo kodu w dowolnym języku programowania... Są jakieś standardy, np co do czcionki czy rozmiaru? Czy w jednej kolumnie pisać czy w dwu?
fnmirk napisał(-a):
Zawsze można wykorzystać do takich i innych nietypowych zadań wykorzystać tabelki.
kondzio14 napisał(-a):
Dzięki za odp. A mam jeszcze jeden dylemat .. apropo kodu w dowolnym języku programowania... Są jakieś standardy, np co do czcionki czy rozmiaru? Czy w jednej kolumnie pisać czy w dwu?
Chodzi Ci o cytowanie tego kodu w pracy? Bo dokładnie nie wiadomo o co pytasz ;)
co do robienia kolorowanego kodu w latexie to polecam highlight ...
@Minio watek dotyczy Latex'a a nie html'a ... a i w tym drugim tabelki maja pewne zalety nad divami itp oczywiscie pod warunkiem ze uzywane z glowa ...
cajmer napisał(-a):
Chodzi Ci o cytowanie tego kodu w pracy? Bo dokładnie nie wiadomo o co pytasz ;)
Nie cytowanie, umieszczenie swojego:).
Ja znalazłem kiedyś taki pakiet: \usepackage{listings}
Np. do wstawiania kodu PHP:
\begin{lstlisting}[language=PHP]
<?php
class mysql_all
{
public function __construct()
{
}
} //mysql_all
?>
\end{lstlisting}
Tu masz całe perypetie z kodem:
http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?p=64117#64117
Ps. Minio, jak ci się chciało ;)
co do robienia kolorowanego kodu w latexie to polecam highlight ...
Dodałem w preambule pakiet \usepackage{soul} -chyba go mam w TexLive :) i dalejw dokumencie wpisałem:
this is some \hl{highlighted text} blah blah
Efekt jaki uzyskałem to podkreślenie tekstu 'highlighted text'. Jak więc z tego skorzystać?
Ja znalazłem kiedyś taki pakiet: \usepackage{listings}
Np. do wstawiania kodu PHP:Kod:
\begin{lstlisting}[language=PHP] <?php class mysql_all { public function __construct() { } } //mysql_all ?> \end{lstlisting}
Co do tego to robi strasznie duże wcięcia no i nie łamie linii.. wychodzą za obszar kartki.
Z kolei /begin{verbatim} /end{verbatim} hmm.. nie zachowuje w ogóle wcięć .. i również nie łamie linii.
Pakiet lstlisting ma wsparcie dla różnych języków programowania. Odnośnie jego funkcji to musisz poszukać o sposobie łamania linii (nie korzystam z tego pakietu na co dzień to go nie znam dokładnie). Zachowuje się jak typowy edytor programistyczny z wyłączoną funkcją łamania linii.
Każdą rzecz można dostosować do własnych potrzeb tylko należy tego poszukać. Nie zajmuję się programowaniem to nie jestem nim zainteresowany. Ale wydaje mnie się że jak w każdym wypadku można zdefiniować własne ustawienia.
Edit:
Ps. \usepackage{soul} tego nie znam. Muszę poszukać.
http://home.elka.pw.edu.pl/~macewicz/tex/texologia.html
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2009-01-23 15:12:57)
Może bercikowi nie o to chodziło pisząc "co do robienia kolorowanego kodu w latexie to polecam highlight ...", w każdym razie jedyne co znalazłem to: link.
Problem w tym, że efekty tego użycia są jak napisałem w poprzednim poście.
chodzilo mi o to: http://packages.debian.org/search?keywords=highlight
Dziękuję azhag za przypomnienie tamtego wątku. Jednak to nie będzie to. Problem jest w tym jak kod źródłowy programu optymalnie i czytelnie przygotować (sformatować) do wydruku np. na kartce formatu A4. Po wcześniejszym wstawieniu do pliku źródłowego Latex-a - generując np. plik pdf.
Muszę sprawdzić to co podał bercik --- znając jego zainteresowania to chyba będzie to.
fnmirk napisał(-a):
Dziękuję azhag za przypomnienie tamtego wątku. Jednak to nie będzie to. Problem jest w tym jak kod źródłowy programu optymalnie i czytelnie przygotować (sformatować) do wydruku np. na kartce formatu A4.
Aha, przyznaję, ze watek śledzę tylko jednym okiem :)
Faktycznie, jedynie narzędzie jest wspólne. A chodzi o coś zgoła innego.
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-01-23 18:21:40)
Czyli z tego co przeczytałem korzystam z pakietu listings (\usepackage{listings}) , a highlight.. koloruje składnię i nic więcej nie robi.. Mam rację ?
Wszystko działa, tzn. numerowane linie, odpowiednie wcięcia (kolorowanie składni odpuszczam -mam drukarkę monochromatyczną:)) .. tylko jedno co chciałbym jeszcze poprawić to .. Szerokość kolumny tekstu, ale nie dla całego dokumentu tylko części (tam gdzie mam kod), próbowałem tak:
{\setlength{\textwidth}{450pt} aaaaaaaaaaaaaaaaaadaskjdbaskjdbaskjdakdjnaskdjabjhabsd sd asida idusi audsiasudi asduiasdu aisdasiduasiod asudius asudisau asd saoidu asodasod as asoido a aoasdi oasdi asasod asodi aosdiiasodi sadio sidoias doaisd asoid ioasd oasididsa asiodi asioadasid }
Zamiast \setlength również podstawiałem \addtolength.
Bo jeżeli nie stosuje niczego w tym kierunku to owszem tekst wyjdzie na margines i jest widoczny na druku, ale tylko po jednej stronie dokumentu.. Ja chciałbym aby zarówno z jednej jak i z drugiej strony wychodził.
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-01-25 14:32:11)