Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
postanowiłem użyć tego systemu do składu gazetki. Layout jest już zrobiony, tylko widzę, że popełniłem mały błąd. Otóż chcę, aby u góry każdej strony były wstawione dwa obrazki. Ręcznie załatwiłem do kodem:
\includegraphics[viewport=50 -20 0 -50]{gora_pas.png} \includegraphics[viewport=-65 -4 0 0]{blue.png}
I niby jest wszystko ok, ale kiedy wstawiam długi tekst, automatycznie tworzy się nowa strona i nie ma sensu wstawiać tych obrazków ręcznie. Domyślam się, że trzeba to wpisać w pliku z klasą, z którego korzystam. Tylko w którym miejscu?
Pozdrawiam!
do naglowkow, stopek itp mozesz uzyc pakietu fancyhdr ... potem to \includegraphics mozesz dac np w \lhead{} (naglowek - po lewej) ... musisz jeszcze tylko ustawic rezerwacje odpowiedniej ilosci miejsca na naglowek np. ustawiajac odpowiednie wartosci tmargin i headheight pakietu geometry
działa bezproblemowo, dziękuję!
Witam, witam,
mam rowniez problem z obrazkami:) w latexie, pod ubuntu 8.10
plik texowy kompiluje sie bez problemu, obrazki - nie,
w zamian za to dostaje komunikaty : non-pdf special ignored!,
korzystam z package{graphicx},
w logu :
This is pdfTeXk, Version 3.141592-1.40.3 (Web2C 7.5.6) (format=latex 2009.1.6)
i teraz pytanie: co robie zle?:)
pozdrawiam
w jakim formacie sa te obrazki? ... standardowo pdflatex wymaga png, jpg, pdf a latex wymaga eps (podalem te wazniejsze ... bo chyba cos jeszcze tam bylo)
wlasciwie to probowalam eps-ow i jpgow, ale z tym samym skutkiem, buuu
(eps przekonwertowalam wczesniej przez imagemagica jesli mialoby to jakies znaczenie:)
U mnie obecna wersja pdflatex przyjmuje epsy - zostałem mile zaskoczony tym ostatnio (przedwczesna radość - nie ma jeszcze tak dobrze).
Jeżeli jednak nie przyjmuje epsów i zgłasza błąd to tworzymy dokument wyjściowy w formacie ps i z niego tworzymy pdf.
Edit:
korzystam z package{graphicx},
Użyj \package{graphics}
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2009-01-13 23:57:01)
fnmirk napisał(-a):
Jeżeli jednak nie przyjmuje epsów i zgłasza błąd to tworzymy dokument wyjściowy w formacie ps i z niego tworzymy pdf.
ja tam kozystam z epstopdf i wlaczam tak wyprodukowane pdf'y ... metoda o tyle przyjemniejsza ze generujac od razu pdf mozemy kozystac z jego "interaktywnosci" i takich tam bajerow
Mnie przeważnie interesuje dobra wersja papierowa dokumentu. Rzadko więc myślę o funkcjach zaawansowanych dostępnych w pdfach.
Chyba po ostatniej aktualizacji doszła możliwość korzystania z epsów bezpośrednio w pdflatex (przedwczesna radość). Był aktualizowany tex-live. Nie zwróciłem uwagi co konkretnie. Muszę to sprawdzić.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2009-01-13 23:55:25)
superextra! obie formy zadzialaly,
jednak zostalam przy {graphicx},
graphics robil mi mas problemas:)
dzieki
Jak grafika sprawia problem zawsze ją można wstawić do tabelki.
hmm albo opisac slowami???
moglbys polecic mi jakis edytor?
przy pisaniu rownan gedit chyba bedzie mi malo pomocny :)
Najlepszym na początek w sensie wygody i łatwości posługiwania się pod Linuksem jest Kile. Mimo że kde to działa spokojnie w każdym środowisku.
Coraz lepszy zaczyna być specjalistyczny Texmaker.
Kile i Texmaker.
Nasŧepnie to kwestia nierozstrzygniętej walki o prymat: emacs i vim.
Jeżeli się dużo tekstów przetwarza to edytor nie ma znaczenia.
jest np. kile, ale rownan naprawde warto nauczyc sie pisac z palca - jak juz sie opanuje podstawy to naprawde przyspiesza (a po bardziej dziwaczne zanczki mozna zajrzec do jakiegos zestawienia symboli matematycznych - calkiem fajne jest w "Nie za krótkie wprowadzenie do systemu LaTeX" ...
co do opisywania grafiki slowami to w latexu mozesz podac opis jakiegos rysuku i on go wygeneruje - niekiedy bardzo przydatne ...
@fnmirk:
(dosc stary) texlive 2007-14 na pewno jeszcze eps'u w pdflatex nie lykal ... konwersja eps->pdf jest niestratna ... a jak do druku to czesto wogole nie warto zawracac sobie glowy robieniem pdf'u dla wielu drukarek ps jest bardziej natywny ;-)
Ostatnio edytowany przez bercik (2009-01-13 19:38:13)
bercik napisał(-a):
(dosc stary) texlive 2007-14 na pewno jeszcze eps'u w pdflatex nie lykal
Odwołuję przedwczesną radość. Nie ma jeszcze tak dobrze.
Pobawiłem się dzisiaj epsami i jest tak:
pdflatex nie zgłasza obecnie błędów i nie burzy się jeżeli jest plik eps dołączony do dokumentu. Generuje tylko sam tekst. Miałem wygenerowany pdf jak sprawdzałem, a po wygenerowaniu zmieniłem nazwę pliku wynikowego. Pomyliłem pdfy. A sprawdzałem dwa razy.
Hmmm, mam jeszcze jedno pytanie
Czy jest mozliwosc "zakomentowania" w formie srodowiska?
w przypadku dlugich tekstow wstawianie % w kazym wierszu jest nuzace.:)
a obejscie tego forma begin{comment} ..end{comment} byloby wygodniejsze:)
czy moze jestem zbyt leniwa..
Z opcją komentarzy jako środowiska, nie spotkałem się. Podobno można w Latex-u wszystko wykonać :D
\usepackage{verbatim}
i potem:
\begin{comment} \end{comment}
Strony: 1