Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Chcę zainstalowac pewną aplikacje sieciową (CACTI). Gdy odpalam ja w przeglądarce, otrzymuję:
Fatal error: Call to undefined function mysql_pconnect() in /usr/share/php/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 376
mam zainstalowane PHP5 z paczki i apache2 z paczki. Jak to naprawić bez wybebeszania całego systemu? gdzieś znalazłem, że musze przekompilować jescze raz PHP, a w plikach PHP jest że musze też przeinstalować apache... Nie chcę rozpiepszać wszystkeigo, bo obawiam się że potem wszystkie inne aplikacje posypią mi sie jak domino i nigdy tego nie poskładam :|
Dodam jedynie, ze pod ubuntu wszystko chodzi od razu, bez grzebaniny, jedynie pod debianem mi sie sypie
#dpkg-reconfigure php5-mysql Run as root and then select Yes to the Should MySQL be added to /etc/php5/(cli|cgi)/php.ini Restart the apache server using the following command #/etc/init.d/apache2 restart
Ostatnio edytowany przez kayo (2009-01-13 16:51:37)
dzieki,
niewiele wczesniej zrobilem to recznie. Sprawdzłbym, czy to co napisałeś działa, ale boje sie zr znowu mi padnie :)
/etc/php5/apache2#
;extension=mysql.so
zmien na
extension=mysql.so
; extension_dir = "./"
zmien na
extension_dir = "/usr/lib/php5/20060613+lfs/"
to jest katalog z mysql.so
U mnie działa.
Strony: 1