Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Dziś świeżo przesiadłem się z Ubuntu na Etcha testing.
Podczas instalacji Xorg zapytał się mnie tylko o klawiaturę (?!?) i tylko ją ustawia w /etc/X11/xorg.conf.
Ręczne uruchamianie dpkg-reconfigure daje takie same wyniki !!!
(cała reszta xorg.conf jest dziewiczo nietknięta)
Mam Nvidię geforce 6600
Pod Ubuntu siedziałem na xorg-video-nv i działało mi wszystko płynie teraz jakby wszystko zwolniło.
P.S. nie chcę własnościowych sterowników nvidi bo nie potrzebuję :)
Był wątek na forum z idento problemem
Teraz nie umiem go znaleść poszukaj dobrze bo jest
Ale chodzi o wynegerowańe po przez X -configure i przenieśania nowego configu do /etc
uruchom dpkg-reconfigure z średnim lub niskim priorytetem debconfa (dpkg-reconfigure -pmedium xserver-xorg lub -plow) lub ustaw inny domyślny priorytet debconfa (dpkg-reconfigure debconf)
PS Przenoszę do Instalacji...
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-01-07 13:52:52)
Ryszard Ciebie wo gule w ogóle nie rozumiem :(. Zaś co do twojej rady azhag to nic to nie zmienia.
P.S. (to polecenie wypisuje jeszcze na koniec że tworzy kopie zapadową xorg.conf i tyle)
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-01-08 00:34:03)
Bo pupa jesteś leń śmierdzący nie chce ci sie szukać
X -configure
X -config /root/xorg.conf.new
cp /root/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
i włala
Ale znajc ciebie to znowu to spierdo...............sz
// bez osobistych wycieczek, dziękuję -- azhag
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-01-08 00:33:01)
przemo_li napisał(-a):
Dziś świeżo przesiadłem się z Ubuntu na Etcha testing.
Ciekawi mnie skąd można jeszcze pobrać takiego testiga;)
Poważnie to w przypadku przynajmniej Lenny i nowszych - przeczytaj wytłuszczony tekst:
http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?p=3055#3055. Wynika z niego, że jeżeli system rozpozna sprzęt to ustawiamy tylko klawiaturę i zapominamy o jakiejkolwiek konfiguracji.
Jeżeli z jakiś nieprzewidzianych zbiegów okoliczności nasz system ma problem z kartą graficzną to próbujemy:
tak - Ryszard, o tym wspominał.
Jak powyższe zawiodą musimy zainstalować sterownik obsługujący naszą kartę graficzną ale o tym to potem.
Wygląda, że niepotrzebnie chyba mieszasz w systemie.
przemo_li napisał(-a):
Podczas instalacji Xorg zapytał się mnie tylko o klawiaturę (?!?) i tylko ją ustawia w /etc/X11/xorg.conf.
bo uruchomiłeś instalację normalnie, a na samiuśkim początku trza było wklepać "expert" :p dlatego Azhag mówił, żebyś zmienił priorytet debconfa
przemo_li napisał(-a):
Ręczne uruchamianie dpkg-reconfigure daje takie same wyniki !!!
dpkg-reconfigure xserver-xorg nie zapisuje zmian do xorg.conf jeżeli strwierdzi, że coś w nim wcześniej grzebałeś
A mi ten sposób nie zadziałał, bo wygenerowany przez X -configure xorg nie miał wpisanych częstotliwości odświeżania dla monitora a domyślnie generował częstotliwości poza zasięgiem mojego monitora. Nie mogłem zatem zmodyfikować częstotliwości odświeżania naweet ręcznie. Poszukałem dobrze w Googlach i jedynym sposobem jest ręczna edycja xorg.conf. Uważam, że wprowadzanie automatów, które nie działają, bez możliwości stosowania dpkg-reconfigure to bezsens.
Strony: 1