Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Panowie, potrzeba mi na kilka dni udostępnić wielu osobom kilka plików (legal dokumenty, żaden warez) w postaci:
www.jakas_domena.home.pl/katalog_główny/sub1
| ---- plik1
| ---- plik2
/sub2
| ---- plik1
| ---- plik2
/sub3
| ---- plik1
| ---- plik2
/sub4
| ---- plik1
| ---- plik2
Pliki i foldery w katalog_główny są widoczne i możliwe do pobrania. Próba zobaczenia zawartości folderów sub1, sub2 itp kończy się "403 Forbidden". Natomiast po podaniu bezpośredniego linku do pliku (np. http://www.jakas_domena.home.pl/katalog_główny/sub3/plik1) mogę go pobrać. Próbowałem już chmod 777 na katalogach, ale to nie zdaje egzaminu. Dziwne, bo na moim home-made serwerku wszystko działa jak trzeba.
Co trza zrobić, żeby można było sobie po tym śmigać jak po zwykłym ftp ? :)
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2008-12-19 09:28:01)
Zrób chmod 555 na katalogach (sub[1-4]). 7 jest przynajmniej niebezpieczne.
Wg mnie powinno działać. Jesteś pewien że 403 nie zachował się w cache przeglądarki? Spróbuj odświeżyć stronę a najlepiej otworzyć ją w innej przeglądarce. A może połączyć się po FTP i porównać wyniki ls wydanego w rodzicu katalogu głównego i w katalogu głównym?
IMHO to kwestia konfiguracji serwera WWW, który ma wyłączone listowanie katalogów.
Home ma swój własny serwer www, i tylko oni beda wiedziec jak wlaczyc listowanie zawartosci - o ile cie nie spuszcza cieplym sikiem i powiedza ze nie ma mozliwosci - a w home jest to dosc czeste
Jeżeli tak się sprawy mają, to można sobie to włączyć we własnym .htaccess.
http://workbench.cadenhead.org/news/3459/customizin … tory-listings
AFAIR home.pl pozwala użytkownikom posiadać własne pliki .htaccess.
Minio napisał(-a):
Zrób chmod 555 na katalogach (sub[1-4]). 7 jest przynajmniej niebezpieczne.
To był desperacki krok w ramach testów.
Minio napisał(-a):
Wg mnie powinno działać. Jesteś pewien że 403 nie zachował się w cache przeglądarki? Spróbuj odświeżyć stronę a najlepiej otworzyć ją w innej przeglądarce. A może połączyć się po FTP i porównać wyniki ls wydanego w rodzicu katalogu głównego i w katalogu głównym?
Wg mnie też, ale nie zadziałało.
czadman napisał(-a):
IMHO to kwestia konfiguracji serwera WWW, który ma wyłączone listowanie katalogów.
Prawda.
Minio napisał(-a):
AFAIR home.pl pozwala użytkownikom posiadać własne pliki .htaccess
O to to to. Tej informacji mi brakowało :)
kayo napisał(-a):
Home ma swój własny serwer www, i tylko oni beda wiedziec jak wlaczyc listowanie zawartosci - o ile cie nie spuszcza cieplym sikiem i powiedza ze nie ma mozliwosci - a w home jest to dosc czeste
Nieee, nawet na swojej stronie mają informacje, jak to to uruchomić. Ja tylko nie wiedziałem czego szukać.
Dziękuję za pomoc.
Strony: 1