Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-12-18 18:46:27

pasqdnik - Pijak ;-P

pasqdnik
Pijak ;-P

[SOLVED] Home.pl i widoczność plików w podkatalogach

Witam,

Panowie, potrzeba mi na kilka dni udostępnić wielu osobom kilka plików  (legal dokumenty, żaden warez) w postaci:
www.jakas_domena.home.pl/katalog_główny/sub1
                                                                      | ---- plik1
                                                                      | ---- plik2
                                                                 /sub2
                                                                      | ---- plik1
                                                                      | ---- plik2
                                                                 /sub3
                                                                      | ---- plik1
                                                                      | ---- plik2
                                                                 /sub4
                                                                      | ---- plik1
                                                                      | ---- plik2

Pliki i foldery w katalog_główny są widoczne i możliwe do pobrania. Próba zobaczenia zawartości folderów sub1, sub2 itp kończy się "403 Forbidden". Natomiast po podaniu bezpośredniego linku do pliku (np. http://www.jakas_domena.home.pl/katalog_główny/sub3/plik1) mogę go pobrać. Próbowałem już chmod 777 na katalogach, ale to nie zdaje egzaminu. Dziwne, bo na moim home-made serwerku wszystko działa jak trzeba.
Co trza zrobić, żeby można było sobie po tym śmigać jak po zwykłym ftp ? :)

Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2008-12-19 09:28:01)

Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik

#2  2008-12-18 21:01:40

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Re: [SOLVED] Home.pl i widoczność plików w podkatalogach

Zrób chmod 555 na katalogach (sub[1-4]). 7 jest przynajmniej niebezpieczne.

Wg mnie powinno działać. Jesteś pewien że 403 nie zachował się w cache przeglądarki? Spróbuj odświeżyć stronę a najlepiej otworzyć ją w innej przeglądarce. A może połączyć się po FTP i porównać wyniki ls wydanego w rodzicu katalogu głównego i w katalogu głównym?

#3  2008-12-18 21:34:41

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

IMHO to kwestia konfiguracji serwera WWW, który ma wyłączone listowanie katalogów.

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#4  2008-12-18 21:59:14

kayo - Członek DUG

kayo
Członek DUG

Home ma swój własny serwer www, i tylko oni beda wiedziec jak wlaczyc listowanie zawartosci - o ile cie nie spuszcza cieplym sikiem i powiedza ze nie ma mozliwosci - a w home jest to dosc czeste

Having a Windows 95 box hooked to the internet is akin to walking naked into a prison carrying a carton of cigarettes.
-----------------
jid: kayo77//gmail.com  gg #1046710

#5  2008-12-19 00:40:24

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Jeżeli tak się sprawy mają, to można sobie to włączyć we własnym .htaccess.
http://workbench.cadenhead.org/news/3459/customizin … tory-listings
AFAIR home.pl pozwala użytkownikom posiadać własne pliki .htaccess.

#6  2008-12-19 09:26:46

pasqdnik - Pijak ;-P

pasqdnik
Pijak ;-P

Minio napisał(-a):

Zrób chmod 555 na katalogach (sub[1-4]). 7 jest przynajmniej niebezpieczne.

To był desperacki krok w ramach testów.

Minio napisał(-a):

Wg mnie powinno działać. Jesteś pewien że 403 nie zachował się w cache przeglądarki? Spróbuj odświeżyć stronę a najlepiej otworzyć ją w innej przeglądarce. A może połączyć się po FTP i porównać wyniki ls wydanego w rodzicu katalogu głównego i w katalogu głównym?

Wg mnie też, ale nie zadziałało.

czadman napisał(-a):

IMHO to kwestia konfiguracji serwera WWW, który ma wyłączone listowanie katalogów.

Prawda.

Minio napisał(-a):

AFAIR home.pl pozwala użytkownikom posiadać własne pliki .htaccess

O to to to. Tej informacji mi brakowało :)

kayo napisał(-a):

Home ma swój własny serwer www, i tylko oni beda wiedziec jak wlaczyc listowanie zawartosci - o ile cie nie spuszcza cieplym sikiem i powiedza ze nie ma mozliwosci - a w home jest to dosc czeste

Nieee, nawet na swojej stronie mają informacje, jak to to uruchomić. Ja tylko nie wiedziałem czego szukać.

Dziękuję za pomoc.

Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik

Stopka forum