Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

Hej.
Mam monitor w laptopie o zwiększonej rozdzielczości monitora.
Jak sprawić, by nie mieć dwóch szerokich nieużywanych pasków po bokach, czyli zwiększyć rozmiar wyświetlanej strony na stałe.
Chciałem mieć większą rozdzielczość , by widzieć więcej szczegółów w obrazkach, a nie by mieć wszystko mniejsze... dzięki

wieczny student

to w jaki sposób jest wyświetlana strona w przeglądarce jest zależne od piszącego stronę. Większość ludzi uważa, że jak mają monitor o rozdzielczości 1024x768 to wszyscy takie monitory mają. Dobrze napisana strona to np: www.dug.net.pl (jakby znajoma co??) Ta wyświetla się poprawnie w każdej rozdzielczości i bez nieużywanych pasków po bokach (a mam rodzielczość 1920x1200, więc widzę ile jest źle napisanych stron). Pozdrawiam

Bicycle repairman

Tia, rozwalony na całą szerokość tekst się chujowo czyta. Tekst złożony z krótszych linii czyta się szybciej, a rozwalanie go od lewej do prawej na całą szerokość jest wbrew zasadom typografii. Szanujące czytelnika strony trzymają stałą szerokość tekstu, nie za dużą i mają zwykły tekst wyświetlany czcionką szeryfową.
Strona dug.net.pl nie jest najlepszym przykładem, choćby dlatego, że zawiera znacznik <head> w <body>. :)

Użytkownik

Kowall ja nie o tym. Co z tego że mam na tym forum wszystko rozwalone do boków, jak pomniejszone.
Mówiąc wprost - chodzi mi o to by mieć literki, obrazki itd wielkości jak przy normalnym XGA.
Teraz jak mam matrycę ok. 1400x900 to wszystko jest małe. Nie chcę nawet myśleć co mają Ci z matrycą o szerokości 1920 pikseli.

Bicycle repairman

Redaktor

Odwróć monitor o 90 stopni :D W niektórych zastosowaniach stosuje się takie ustawienia.
A poważnie, zmień wielkość czcionki minimalnej w ustawieniach przeglądarki.

Moderator Mamut
jezeli ma to dzialac dla wiekszych obrazkow to poreguluj ustawieniem ppi - http://www.opcode.eu.org/konfiguracja_linuxa/#konfi … nuxa:x_serwer

Członek DUG

Czasami proste rozwiaznia sa najlepsze. Polecam [Ctrl]+[+]