Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
mam w chwili obecnej mepisa (bo jego jajko prawidłowo widzi moją sieciówkę). uzywam fluxa i czasem kde. raz na kilka rebootów system jakby prawidłowo się wyłącza, ale nie dochodzi to do końca, tylko zatrzymuje się tak jakby tuż po wyjściu z systemu...pali mi się wtedy tylko włącznik i dioda zasilania i tak moze trwać i trwać dopóki nie przytrzymam wyłącznika. laptopik nie uruchamia się ponownie.
całkiem prawidłowo wszystko działa jak po prostu zamykam system i uruchamiam guzikiem, ale z rebootem problemy.
we fluxie mam sudo ustawione i do wyłączania mam w menu wpisane komendy
[exec] (Reboot) {sudo /sbin/shutdown -r now} <> [exec] (Wyłącz) {sudo /sbin/shutdown -h now} <>
jak ktoś ma jakiś pomysł to mogę zapodać jakiegoś loga albo cuś. dodam tylko, że w ubuntu 8.10 i viście (mam je obok debianka) wszystko działa (tzn reboot) jak Pambuk przykazał.
podaj ostatnie 3 linijki komunikaytow widocznych na kranie gdy wystepuje problem ...
o le pamietam, to nie ma żadnych błędów. jest komunikat
acpid: exiting
, potem
dhcdbd: Shut down
i gaśnie ekran, a jarzy się włącznik (choć nie zawsze, czasem jest normalny reboot)
jeśli log jest gdzieś przchowywany to nie wiem gdzie.
Ostatnio edytowany przez parrotlarch (2008-12-13 08:08:03)
Z tego co pamiętam to w mepisie jest specjalny skrypt w katalogu domowym do obsługi zamykania, restartu systemu (mogę mylić dystrybucję).
Czy używasz go? Może on stanowi problem?
nie. to chyba nie w mepisie. zamykanie jest poprzez normalne komendy, którymi posługuje się kde (nie pamiętam już jakie), albo własne użytw we fluksie. zarówno zamknięcie z kde i z fluxa sporadycznie powoduje problemy.
Strony: 1