Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-11-26 21:27:23

figa - Użytkownik

figa
Użytkownik

ethernet nie działa połączenie przewodowe - linksys - neostrada

próbowałam znaleźć na forum co doinstalować ale w końcu nie wiem :(
wiem natomiast że gdzieś w repozytoriach jest to co mi trzeba :) bowiem jak odinstalowałam wicd którego używam a zainstalowałam network-managera to ethernet mi działał

Mam taką sieciówkę

Kod:

02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)

a potrzebne mi to do działania bo po resecie bramki muszę przez ethernet wchodzić do konfiguracji bramki linksysa żeby móc wpisać dane do połączenia internetowego

Teraz łączę się bezprzewodowo i dioda ethernetu na linksysie mi nie świeci pomimo że jest on podpięty do ethernetu.

#2  2008-11-26 21:54:39

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Re: ethernet nie działa połączenie przewodowe - linksys - neostrada

Hmm możesz jaśniej sformułować problem.
Bo ni hu hu nie wiem o co biega.

Przypuszczam ze o skonfigurowanie polączenia sieciowego przewodowego  ale to tylko zgaduję bo z postu to jasno nie wynika.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#3  2008-11-27 10:25:10

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

sprawdz ifconfig -a czy widzisz karte ethernetowa
podejzewam ze ona nie jest poprostu podnoszona przy starcie routera

#4  2008-11-27 15:59:23

figa - Użytkownik

figa
Użytkownik

Kod:

Bo ni hu hu nie wiem o co biega.

:)

chodziło mi o to że na bramce linksys mam diodę połączenia z internetem przewodowego przez ethernet i bezprzewodowego przez wifi  i  świeciła mi tylko jedna  wifi a nie miałam połączenia  bramki z komputerem przez kartę ethernet
Bramka ta WAG54GP2 jak i pewnie inne bramki żeby łączyła z internetem musi mieć w opcjach wpisane moje dane z neostrady do połączenia - login i hasło -  a ten login i hasło mogę wpisać do bramki przez stronę internetową 192.168.1.1  ale żeby się tam dostać konieczne jest połączenie bramki z komputerem przez ethernet - / kabelkiem przewodowo  bo przez wifi się nie da /.

Mam nadzieje że jaśniej teraz napisałam.
Może będzie całkiem jasne jak napiszę że chodziło o doinstalowanie pakietu ppoe   z repozytoriów.

Teraz już jest OK. Mogę łączyć się z internetem / i z panelem konfiguracyjnym  bramki / zarówno przewodowo jak i bezprzewodowo.

Dzięki wszystkim za odzew. :)

Stopka forum