Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam koleżankę która ma net w mojej starej sieci z ktorej juz zrezygnowalem.
Sprawdzając dane kontaktu w kadu widnieje jej ip wewnętrzny z tej sieci.
Czy to normalne?
tak, mi tez tak pokazuje,
jak ktos mam wew IP to tak pokazuje, niezaleznie od sieci
Ostatnio edytowany przez bolos_11 (2008-11-25 18:42:58)
Dziwne, zawsze myślałem że taka informacja nie przechodzi przez router bo przecież to on dokonuje tanslacji tych adresów i nie wypuszcza wewnętrznych ip na zewnątrz. Głowę daję sobie uciąć, że jak byłem dawno temu za natem, to nigdy nie widziałem ip wewnętrznych w innych sieciach tylko ip zewnętrzne dla sieci. Teraz gdy nie jestem za natem jest inaczej :/
bo i tak kiedys bylo, cos GG zmienilo i wewn IP widac.
A że tak zapytam, po co router przekazuje taka informacje z sieci wewnętrznej w świat? Przecież on sobie rozwiązuję ruch ze świata w stronę natu tłumacząc to w inny sposób.
heh, to moze byc tak, ze osoba polaczona przez gadu, jej oficjalny klient wysyla ip scigniety z windowsa na interfesie za pomoca ktorego sie laczy, w tym wypadku jakis wewnetrzny.. i to ten IP wysylany jest przez klienta a nie przez GG, ktore pinguje kompa. tak mi sie wydaje. nie jednokrotnie jest tak, ze gosci na zew IP maja 0.0.0.0, albo tez jakies zwrotne. kwetsia ustawien firewall'a i dostepu do interfejsow mi sie wydaje.. gdyby GG maja pingowac kazdy adres co jakis czas, to lacza musza byc niezle... tak wiec po dedukcji, to raczej klient wysyla adres IP, w momencie transkacji polaczenia z serwerem, logowania etc. mozna by to sprawdzic
No teraz widzę ze ktoś ma 127.0.0.1 :]
Dzięki za odpowiedzi, najprawdopodobniej jest tak jak piszesz lub coś koło tego.
Strony: 1