Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
sorki, że dopiero teraz piszę
ano w cheese nie ma praktycznie żadnej konfiguracji. działała mi kamerka z xawtv, ale jakoś wolałbym jakiś program przyjemniejszy dla oka.
Ostatnio edytowany przez parrotlarch (2008-11-23 10:29:10)
parrotlarch napisał(-a):
sorki, że dopiero teraz piszę
ano w cheese nie ma praktycznie żadnej konfiguracji. działała mi kamerka z xawtv, ale jakoś wolałbym jakiś program przyjemniejszy dla oka.
Może spróbuj
- camstream działa bardzo dobrze
- gqcam
- vlc
testowałem ostatnio trzy kamerki i niestety jeżeli nie są dobrze wspierane pod Linuksem, to praktycznie jakość uzyskiwanego obrazu jest bardzo kiepska.
A próbowałem wiele programów i cztery dystrybucje (Debian Lenny i Lenny Beta, Fluxbuntu i Mint) plus Windows.
W tej chwili używam Logitech i ta dopiero zapewniła dobrą jakość pod większością oprogramowania.
Pozdrowienia
wow!
odpaliłem ją dopiero takim poleceniem
mplayer tv:// -tv driver=v4l2:width=640:height=480:device=/dev/video0
według jednej z wielu porad ilina na forum i zmodyfikowanej według komunikatów o błędzie. ale jak tym sterować...nagrywać?
Do nagrywania musiał byś użyć mencodera.
Tyle że nie ma podglądu tego co nagrywasz.
Trochę dziwi mnie ta sprawa cheese ponieważ dla testu zainstalowałem to na Lennym i na Sidzie i na obu odpala bez problemu.
Moze sprobuj to przeinstalować z opcją purge.
w twoim poleceniu musiałem zmienić v4l na v4l2
i ustawić urządzenie na /dev/video0
moze da się to jakoś ustawić w cheese? cheese działało mi od razu w mandrivie. w debianie i ubuntu już nie.
Hmm u mnie cheese pokazuje obraz z karty tv.(nie mam kamerki)
A działa ona na v4l2 i /dev/video0.
Nie ma więc potrzeby nic przestawiać.
Problem występuje też u mnie na karcie GMA950. Chodzi o typ akceleracji xorg'a XAA (brak Xvideo przy tej akceleracji). Zmień* na EXA to będzie działać kamerka ale będziesz miał "laga" przy renderowaniu 2D.
* -
Option "AccelMethod" "XAA"
Pozdrawiam!
nie kumam. do xorg.conf mam to dopisać?
Option "AccelMethod" "XAA"
?
EDIT:
znowu postawiłem obok debiana ubuntu i w ubu wszystko cacy śmiga.
Ostatnio edytowany przez parrotlarch (2008-11-28 23:28:14)
A ja mam taki problem, że kamerka mi działa... Gstreamer jest dobrze ustawiony, w skype działa a w cheese nie... Wiem, że są problemy z tym cheese ale może coś źle robie. Jest jakiś podobny programik do niego?