Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam podczas konfigurowania karty Nvidia wystąpił pewien błąd system Debian się podwoił na początku podczas startu dystemu mam do wyboru dwa systemy debian i dwa systemy w trybie Signal Mode ( jakos tak) i jeden system firmy MikroShit z czego działa tylko jeden system Debian w Aplikacje czy nawet te podstawowe gry mam zainstalowane po dwa razy... i system zajmuje dwa razy więcej miejsca;/
Jak usunac ten nie działajacy system Debian?
Heh. Masz zainstalowane dwa jądra linuxa na swoim debianie. System jest jeden, ale możesz odpalać go przy pomocy dwóch jąder. Nie masz zdublowanego wszystkiego tylko jądro i moduły, oprogramowanie zostaje to samo. Niczemu właściwie to nie przeszkadza, jeśli chcesz wywal paczki ze starszym jądrem przy pomocy aptitude lub innego manadzera paczek.
najpierw uruchom instalatora sterowników nvdii na jednym jądrze a potem zresetuj kompa wubierz 2 jajo i tam tez uruchom instalatora nvidii :P
Yampress napisał(-a):
najpierw uruchom instalatora sterowników nvdii na jednym jądrze a potem zresetuj kompa wubierz 2 jajo i tam tez uruchom instalatora nvidii :P
instalacja sterowników na drugim jądrze wywali te zainstalowane na pierwszym (chyba że istnieją jakieś sztuczki magiczki o których nie wiem)
Przecież inna wersja kernela posiada inną wersję modułów. Zajrzyj do katalogu /lib/modules.
Tylko jak będziesz wywalał jedno z jąder nie pomyl się ja na początku swojej przygodny z Linuxem się pomyliłem skutek był bolesny:D
LongeR napisał(-a):
Tylko jak będziesz wywalał jedno z jąder nie pomyl się ja na początku swojej przygodny z Linuxem się pomyliłem skutek był bolesny:D
jakkolwiek to nie brzmi :)
Troszkę zagmatwałem ale chyba wszyscy wiedzą o co chodzi:):)
LongeR, a kiedy Ty napisałeś coś w prosty sposób??
fnmirk napisał(-a):
Przecież inna wersja kernela posiada inną wersję modułów. Zajrzyj do katalogu /lib/modules.
A mówisz tak czysto teoretycznie, czy masz jakieś doświadczenia z tym związane? Właśnie usiłowałem zainstalować stery Nvidii dla 2 kerneli jednocześnie i jakoś mi się ta sztuka nie udała. Szczeże powiem, że nigdy nie udało mi się tego dokonać. Jeśli jest na to jakiś diablo sprytny sposób to ja bardzo chętnie go poznam.
Niektóre programy (jak stery od grafiki, vmware, itp) potrzebują nagłówków z kompilacji jądra i jest zależne od jądra. a paczki deb to nic innego jak skompilowane źródła i w pewnym momencie nie będą działały z innym jądrem :)
sal_i napisał(-a):
A mówisz tak czysto teoretycznie, czy masz jakieś doświadczenia z tym związane?
I praktycznie i teoretycznie.
Przez rok męczyłem się z neostradą i modemem ZXDSL852.
edit:
sal_i, z grafiką jest podobnie. Musisz mieć odpowiedni do wersji kernela moduł, który musi zostać w odpowiednim momencie załadowany.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2008-11-19 11:31:07)
sal_i napisał(-a):
fnmirk napisał(-a):
A mówisz tak czysto teoretycznie, czy masz jakieś doświadczenia z tym związane? Właśnie usiłowałem zainstalować stery Nvidii dla 2 kerneli jednocześnie i jakoś mi się ta sztuka nie udała. Szczeże powiem, że nigdy nie udało mi się tego dokonać. Jeśli jest na to jakiś diablo sprytny sposób to ja bardzo chętnie go poznam.
Wystarczy poczytać zaawansowane opcje instalatora:
-K -k tu_druga_wersja_jądra