Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, obecnie mam serwer na debianie Etch, ale zastanawiam się nad jego
reinalacją. Teraz pytanie jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Etch jest już dość stary i paczki w
nim nie są najświeższe czy warto zainstalować wersje testową na taki
serwerek?
Pozdrawiam
Juz za chwileczke, juz za momencik... bedzie Lenny. Paczki w Etchu sa stare, ale jare. Ja i tak sie zastanawiam, czy przechodzic na moim serwerze z Etcha na Lennego.
Jeżeli chcesz reinstalację to zajrzyj do tego tematu.
Zainstalujesz wszystkie pakiety nieomal jednym pociągnięciem. Wystarczy system minimalny i połączenie z internetem.
Możesz na podstawie spisu zainstalowanych pakietów z Etch zainstalować Lenny. Przy ponownej instalacji Etch -> Etch bardzo dobre rozwiązanie. Ostatnio tylko tak instaluję Debiana.
Odnośnie Lenny --- to na dniach :P
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2008-11-17 16:40:54)
No ok ale jesli lenny ma być na dniach to może zaraz lennego zainstalować i tylko później lekki upgrade?
Zależy jakie wymagania stawiasz serwerowi. Jeżeli to ma być serwer eksperymentalny to można spokojnie instalować wersję Lenny. Jeżeli serwer tzw. produkcyjny to lepiej poczekać do wydania stabilnego Lenny. W razie jakiejś luki bezpieczeństwa, w pierwszej kolejności naprawiana jest dystrybucja stable. Testing niekoniecznie szybko i w takiej sytuacji nowe wydanie może się przesunąć.
za jaki mniej więcej czas planowane jest przejscie lenny na stable?
kiedy będzie gotowy :)
Stosunkowo zachowawcze szacunki mówiły o wiośnie przyszłego roku. Ostatnio wydali RC1.
Dziury raportowane dla stabilnej dystrybucji są w testingu zasadniczo już poprawione. Wystarczy przejrzeć raporty dot poprawek. Rzadko się zdarza, że jest na odwrót.
Debsecan okaże się pomocny. Istotna jest sprawa bycia na bieżąco z dziurami w przypadku bezpieczeństwa, a nie wydanie debiana.
czadman czyli co w lenny 'inwestowac' ?
A ja decyzji za Ciebie nie podejmę. Lenny jest zamrożony, więc nie nie będzie istotnych zmian w systemie. Sprawdź czy w pakietach, których chcesz używać nie ma jakichś krytycznych błędów, które mogą Cię dotyczyć, nowe nie powinny się pojawiać. ( http://bugs.debian.org/release-critical/other/testing.html ).
A można mieć etcha i niektóre pakiety ciut nowsze np z lenny? czy to się za bardzo nie posypie?
hmm. zaczynam sie zastanawiac po co Tobie ten serwer :) moze sie posypac, jesli pakiety wymkna sie spod kontroli.
ale oczywiscie miec mozna:)
Ostatnio edytowany przez radziojedi (2008-11-17 22:50:15)
Backporty nie powinny się wymknąć spod kontroli. Ale pakiety z lenny do etcha nie przejdą, a jeśli już to z wielkim bólem.
ok spoko, tylko tak pytałem.
Grubo zastanawiam się jeszcze nad Slackware na serwer, ma nowe paczki w wersji stablnej no i jakoś za za czasów kiedy zaczynałem przygodę z linuksem to mi wbijano że nadaje się na serwery :)
A jeśli dokompiluje nowe pakiety to jak ma się do tego upgrade apt-getem?
Kompilowane traktowane są jako instalowane lokalnie w przypadku pakietów *.deb a instalowane ze źródeł (tradycyjnie przez make) nie są widziane przez apta.