Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-11-05 19:16:23

zyga - Użytkownik

zyga
Użytkownik

procek zarzniety

witam

mam debianka, ktory funkcjonuje jako router. Pomimo iz odpinam go z sieci procesor zarżnięty jest w 100% !!!
htop nie pokazuje mi żadnego procesu, który zużywa tak dużą ilość procesora - wszystkie procesy to kilka procent procka nie powinno być takiego efektu - procek powinien być zajęty w kilku procentach - sprzęt na pewno nie jest za słaby.
Moje pytanie jest takie, czy moze zażynać jakiś moduł z jądra? czy da w ogóle się podejrzeć ile zabiera procka jądro (ewentualne jego moduły)??
Miał ktoś może taki problem??

z góry bardzo dziękuje za odpowiedź

apt-get remove windows ....
apt-get install debian :)

#2  2008-11-05 19:24:51

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

Re: procek zarzniety

zyga napisał(-a):

wszystkie procesy to kilka procent procka

no to jakim cudem jest obciążony w 100%? pokaż jak wygląda top

linux regd. user #248790

#3  2008-11-14 22:15:43

zyga - Użytkownik

zyga
Użytkownik

na wstepie przepraszam, ze tak dlugo to trwało zanim odpisałem :(
wszystko okazało sie ze mialem atak na ssh, a jakim cudem ten proces sie nie pokazywał w topie to nie wiem, ale juz jest ok.
Temat nieaktualny.

pzdr dzieki rychu za zaangażowanie jeszczze raz sorx że tak pozno odpisuje

apt-get remove windows ....
apt-get install debian :)

#4  2008-11-15 00:33:05

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

to wez przepatrz logi, moze tam bedzie wytlumaczenie skad ten atak? atak na ssh gdzie masz nonstop wlaczony komp raczej objawia sie wbijaniem do kompa przez logowanie.. ale to ze ktos juz proboje robic wiecej niz tylko metoda prob i bledow wpisywac login i haslo (oczywiscie daemno do tego specjalny), to moze cos z iptables pogrzeb, nejlepiej wez wylacz porty wszystkie i pozstaw te konieczne (ssh w ostatecznosci) jesli jest ci potrzebne ssh poza LAN, to musisz banowac te IP (na 10minut) by nie mogly sie wlogowac gdy zle wpisza haslo.. no na koncu moze byc "wylaczenie" protokolu ICMP, co raczej nie jest idealnym (i poprawnym) rozwiazaniem, ale w miare skutecznym..

do momentu gdy "mątwy" sie kapnal i bede probowaly sie zalogowac :D

#5  2008-11-17 13:16:28

kuchar - Użytkownik

kuchar
Użytkownik
Serwis

jest paczka fail2ban, jeżeli ktoś źle wpisał hasło np więcej niż 3 razy jego IP jest banowane na  np godzine

Linux Registered User # 406343

Routing protocols enable routers to route routed protocols :)

Stopka forum