Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ogladacie The LOST, zauwazyliscie ze ten komputer sprzed 20 lat ma plyte glowna, procesor, a przeciez to pojwilo sie dopiero w latach 90. A ta powloka niczego nie przypomina ludzkiego i linuksowego.
malo ludzi tu oglada losta juz sie pytalem, a co do kompa to bym tak odrazu nie mowil ze nie mozlwie. a to niekoneicznie musi byc powloka moze poprostu jakis program konsolowy ;p
????
No sory ale standart IBM PC własnie w postaci modularnej - płyta główna, karty rozszerzeń, etc ma lat 25. A Było jeszcze w cholere komputrów niedomowych robionych w latach 70 np. Mark 8 (kosztował przy premierze 10k $).
P.S. Aż sobie oglądne jeden z tych wspaniałych odcinków cudownego serialu by zlookać co tam jest :P
wiec za czelo sie tak
Rok 1947
Frederic Williams (1911-77), angielski profesor na uniwersytecie w Manchesterze, wprowadza do użytku wynalezioną przez siebie i opatentowaną w 1946 pamięć operacyjną
Rok 1948
Jesienią IBM przedstawia model 604. Jest to programowalny kalkulator oraz dziurkarka kart perforowanych. Zawiera tylko 1400 lamp elektronowych. Potrafi on przeczytać kartę, przeprowadzić do 60 operacji w ciągu 80 milisekund i wyprowadzić rezultaty na tę samą kartę.
Rok 1952
Komputer EDVAC zostaje ostatecznie skończony. Jego projektantami są Mauchly, Eckert i Von Neumann. Zbudowany jest z 4000 lamp i 10000 kryształowych diod. Pojemność pamięci wynosi 1024 44-bitowych słów. EDVAC pracuje z częstotliwością zegara 1 MHz.
Rok 1955
2 października komputer ENIAC zostaje ostatecznie wyłączony i zdemontowany.
Rok 1956
IBM tworzy pierwszy dysk twardy - RAMAC 350. Jego pojemność to 5MB, natomiast cena - milion dolarów.
W laboratoriach MIT ukończony zostaje pierwszy komputer tranzystorowy. Jest to TX-O (Transistorized Experimental Computer). Komputery oparte na tranzystorach rozpoczynają drugą generację.
Rok 1968
Robert Noyce, Andy Grove i Gordon Moore zakładają firmę Intel (INTegrated ELectronics). Formalnie korporacja rozpoczyna pracę 18 lipca
Rok 1972
24 sierpnia Intel wypuszcza mikroprocesor 8008. Jest to 8-bitowy układ o częstotliwości zegara 200 kHz. Może wykonać 300000 instrukcji na sekundę i zaadresować 16KB pamięci. Procesor ten zawiera 3500 tranzystorów
I dalej sie zaczyna histora znana nam obecnie :)
Źrodło Histori
taaa /bin/4815162342 ? :D
generalnie cianki ten komputerek skoro Cwaniak go naprawil (po 'ranie' postrzalowej :D )
hym ja tam nie wiem co to za sprzęt był ale serial ogólnie oglądam i się wciągnąłem
leci na TVP1 czwartki godzina 20:15 bodajże.
jutro sie zaczyna 3 sezon juz sie nie moge doczekac :), ogladalem pare urywkow z nwej serji i sie ciekawei zapowiada :)
narazie ja ogladam tylko te w TVP, chociaz chcialbym, aby trzeci sezon pokazali od razu, a nie rok po miedzynarodowej premierze. a ta kombinacja cyfr:
4 8 15 16 22 42
pierwsze cztery to glebia bitowa w xserver-xfree86. takie moje male spostrzezenie.
p.s.
wypiszmi te liczby na lotto, zobaczymy co sie stanie ;_))
juz po s03e01, wyjasnilos ie pare rzeczy ale doszlo pare nowych zagadek, zachecam do ogladania bo jest co ;p
ogladacz juz trzecia czesc, kurcze, a ja na razie korzystam "dobrodziejstw" jakie daje nam nasza polska telewizja, dzisiaj (tj. czwartek) ida kolejne, oprcz tego szkola i nie ma czasu na wszytko ;-\