Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: ◀ 1 … 151 152 153 154 155 … 255 ▶
Wątek Zamknięty

Gentoowy Głupek

tgR napisał(-a):
http://praca.gratka.pl/pracodawca/szukaj/tresc/kobieta_szuka_montera_mebli-1181379.html
a jakby skasowaliKod:
Kobieta szuka montera mebli Branża: Budownictwo, Geodezja Typ stanowiska: Pracownik fizyczny Region: wielkopolskie Miejsce: Poznań Kraj: Polska Rodzaj pracy: Dodatkowa Forma zatrudnienia: Inna Młoda, wyzwolona, atrakcyjna kobieta szuka pewnego siebie i odważnego mężczyzny, który zechciał by pomóc jej w pewnej typowo męskiej czynności a mianowicie montowaniu mebli(IKEA) :) Moja oferta jest dość nietypowa z tego względu, że chcę żebyś zrobił to...nago:)Zapewniam, że będzie niezła zabawa ;) Czekam na Twojego maila zawierającego zdjęcie (nie koniecznie w ubraniu)- jeżeli chcesz możesz napisać parę słów od siebie:) Jeżeli chodzi o wynagrodzenie to proponuję 30zł/h + BONUS e-mailu kontaktowego specjalnie nie kopiowalem :D
Już tam piszę, kto mi da taką stawkę :D

Członek DUG
paoolo napisał(-a):
pigeon szybszy od ping'a - http://di.com.pl/news/28684,1,0,Golab_szybszy_od_internetu_w_RPA.html
To mi przypomina pewną zagadkę :
Pies bernardyn biegnie z prędkością 10 km/h i niesie pudełko 10 płytek DVD o pojemności 4,7 GB każda. Czy będzie on przesyłał dane szybciej niż sieć Fast Ethernet (100 Mb/s) na odcinku 8 km?
Ostatnio edytowany przez ba10 (2009-09-17 11:32:30)

Użytkownik

Najnowocześniejszy Bank świata, super sejf. Właściciele postanowili przetestować zabezpieczenia. W tym celu zaprosili najlepszych złodziei świata z Francji, Stanów, Niemiec i dwóch Polaków - znanych z tego, że ukradli księżyc.
Dla każdej ekipy postanowili zgasić światło przed sejfem na pół minuty i jeśli po zapaleniu światła sejf będzie otwarty, ekipa może zabrać jego zawartość.
>>> Pierwsi próbują Francuzi, światło się zapala - nie udało się.
>>> Drudzy Amerykanie, światło się zapala - nawet sprzętu nie zdążyli wyjąć.
>>> Trzeci ruszają Niemcy. Światło się zapala - nic, nie udało się.
>>> Kolej na Polaków - światło gaśnie, mija pół minuty, właściciele próbują zapalić światło-nic, próbują po raz kolejny- nic...Z mroku słychać tylko cichy szept...- qrwa Jarek , mamy tyle kasy, na whoj ci jeszcze ta żarówka... ? ?

1NF:rM@7iON1SP0vvErr

<tgr> pierdole, nie jezdze wiecej po pijaku samochodem
<tgr> znow sobie zarzygalem tapicerke...
Bash ;)

Członek DUG

fakam fszycho
ba10 napisał(-a):
Pies bernardyn biegnie z prędkością 10 km/h i niesie pudełko 10 płytek DVD o pojemności 4,7 GB każda. Czy będzie on przesyłał dane szybciej niż sieć Fast Ethernet (100 Mb/s) na odcinku 8 km?
Może ktoś pokusi się o rozwiązanie?

Użytkownik
tak. będzie szybciej :P
ale jeżeli chodzi o samo przesłanie, bo jak doliczymy czas nagrania danych na płyty i z powrotem na dysk to już nie koniecznie ;)
chyba że pies będzie niósł 25 sztuk to ma szansę i z czasem kopiowania danych DVD <--> HDD się wyrobić :D

fakam fszycho
Graffi napisał(-a):
tak. będzie szybciej :P
ale jeżeli chodzi o samo przesłanie, bo jak doliczymy czas nagrania danych na płyty i z powrotem na dysk to już nie koniecznie ;)
chyba że pies będzie niósł 25 sztuk to ma szansę i z czasem kopiowania danych DVD <--> HDD się wyrobić :D
Wyliczenia poproszę. Mój matematyk dawał punkciki za każde "przejście" w wyliczeniach.
Można było mieć dobrze rozwiązane zadanie, ale stracić punkty za wyliczenia w pamięci ("bo mogłeś odpisać wynik") i dostać 3 z klasówki :)
Oczywiście czas nagrywania pomijamy
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-09-18 08:28:45)

Członek DUG

Użytkownik
psa jest łatwo przeliczyć, przeniesie w sumie 10*4,7 Giga (w sumie na płytkę wchodzi 4,3 około... ale ciuj z tym, liczmy po 4,7)
więc pies ma przepustowość 47GB / h
liczymy Ethernet:
100Mb/s czyli 100 000 000 bitów(!) przez sekundę
co daje nam 12,500,000 bajtów na sekundę.... co daje (przy przeliczaniu przez 2^10) 12,207.03125 MB/s (przyjmujemy oczywiście że wszystkie dane które lecą to nasze dane faktyczne i nic nie ma żadnych powtórzeń przesyłanych pakietów, nie ma nic oprócz tego co chcemy przesłać - tak nie jest, ale liczmy tak :P ) tym sposobem przez minutę prześlesz 732,421.875MB a przez godzinę 43,945,312.5 MB więc w zaokrągleniu coś tylko ok. 40GB :D
proste? :)

fakam fszycho
Graffi napisał(-a):
Dla mnie? Nie.
Dlatego zdawałem historię :)
Czy ktoś może sprawdzić wyliczenia? ;)

Dark Sith

Graffi napisał(-a):
psa jest łatwo przeliczyć, przeniesie w sumie 10*4,7 Giga (w sumie na płytkę wchodzi 4,3 około... ale ciuj z tym, liczmy po 4,7)
więc pies ma przepustowość 47GB / h
liczymy Ethernet:
100Mb/s czyli 100 000 000 bitów(!) przez sekundę
co daje nam 12,500,000 bajtów na sekundę.... co daje (przy przeliczaniu przez 2^10) 12,207.03125 MB/s (przyjmujemy oczywiście że wszystkie dane które lecą to nasze dane faktyczne i nic nie ma żadnych powtórzeń przesyłanych pakietów, nie ma nic oprócz tego co chcemy przesłać - tak nie jest, ale liczmy tak :P ) tym sposobem przez minutę prześlesz 732,421.875MB a przez godzinę 43,945,312.5 MB więc w zaokrągleniu coś tylko ok. 40GB :D
W przypadku transmisji doskonale zsynchronizowanej, bez jakichkolwiek zakłóceń i bez protokołów.

fakam fszycho

Gentoowy Głupek

Ja mam na swojej płycie kartę 1 GBit i po co mi to jak w Polsce nigdy nie będzie takich łączy. A już na pewno nie będę dostępne dla szarych obywateli...

inż.
Pewnego razu pastuch przepędzał swoje owce z jednego pastwiska na drugie. Nagle, w kłębach kurzu i z rykiem silnika zatrzymało się przy nim nowiutkie BMW. Kierowcą był młody człowiek w garniturze Prada, butach Gucci'ego, okularach Dior'a, itd., itd. Typowy
yuppie. Koleś wystawił się przez opuszczaną szybkę i pyta:
- Czy jeżeli powiem Ci, ile dokładnie masz owiec w stadzie, dasz mi jedną z nich?
Owczarz popatrzył na facia, na swoje stado i odpowiedział:
- Jasne, czemu nie?
Yuppie zaparkował samochód. Wyciągnął notebook DELL podłączony do
komórki AT&T. Połączył sie z internetem, wszedł na stronę NASA i za pomocą GPS dokładnie określił swoją pozycję. Podał ją do innego satelity NASA, który zrobił zdjęcie obszaru w wysokiej rozdzielczości. Młody człowiek otworzył zdjęcie używając Adobe Photoshop, przekonwertował plik i wysłał go do centrum obróbki zdjęć cyfrowych w Hamburgu. Po kilku sekundach na palmtopa
przyszedł mail informujący go, że zdjęcie zostało obrobione i podający adres, pod którym zostały zmagazynowane dane. Koleś wszedł więc do bazy danych SQL i ściągnął dane, a następnie nakarmił nimi arkusz Excel'a wypchany setkami skomplikowanych formułek. Po otrzymaniu wyniku wydrukował na swojej mini drukarce HP LaserJet pełny 150-stronicowy raport. Podał go pastuchowi i
powiedział:
- Masz w stadzie 1586 owiec.
- To prawda - powiedział owczarz. - Jak przypuszczam, chcesz teraz wybrać sobie jedną z nich?
Stał spokojnie, obserwując młodego człowieka rozglądającego się wśród stada, wybierającego zwierzaka, a następnie ładującego go do bagażnika nowiutkiego BMW. Po czym odezwał się znowu:
- Hej, a jak Ci powiem jaki jest Twój zawód, to oddasz mi zwierzaka?
Yuppie pomyślał przez chwilkę, a następnie odparł:
- Jasne, czemu nie?
- Jesteś konsultantem - powiedział pastuch.
- O rany, niesamowite! Jak zgadłeś?
- Nie musiałem zgadywać - rzekł owczarz. - Zjawiłeś się tutaj nie wzywany, żądając zapłaty za odpowiedź, którą znałem, na pytanie,
którego nigdy nie zadawałem. A w dodatku gówno wiesz o mojej robocie. Oddawaj psa!

Ojciec Założyciel
A ja mam królika, który by zeżarł te płyty :P

Pijak ;-P

ippo76 napisał(-a):
ba10 napisał(-a):
Pies bernardyn biegnie z prędkością 10 km/h i niesie pudełko 10 płytek DVD o pojemności 4,7 GB każda. Czy będzie on przesyłał dane szybciej niż sieć Fast Ethernet (100 Mb/s) na odcinku 8 km?Może ktoś pokusi się o rozwiązanie?
Choćby pies niósł dyskietkę 1,44MB to i tak będzie szybszy... Zależy jak rozumieć "sieć Fast Ethernet (100 Mb/s) na odcinku 8 km?" ;-)

Moderator Mamut
paoolo napisał(-a):
pigeon szybszy od ping'a - http://di.com.pl/news/28684,1,0,Golab_szybszy_od_internetu_w_RPA.html
w Polsce na poczatku lat 90-tych jak padaly lacza miedzymiastowe to maile przesylali koleja ("BITNET over train") ... pozatym jest nawet RFC1149 czy nawet RFC2549

Redaktor

Dalekopisy jeszcze wtedy działały.

Admin łajza

Jak usunąć konto z N-K?
http://room-303.com/blog/2008/12/21/usuwanie-konta- … -nasza-klasa/

Członek DUG

Zawsze myślałem że firefox to jest płonącylis czy coś a tym czasem:
http://www.mozilla.org/projects/firefox/firefox-name-faq.html
"A "Firefox" is another name for the red panda. "
to po co lis na ikonie?

fakam fszycho
To nie list, tylko ta panda. Ruda. Tak jak miś polarny, brunatny, grizzly i baribal - każdy inny a jednak misie :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Panda_ma%C5%82a

Członek DUG

Na ikonie widzę lisa ;D a Iceweasel to jest co? Gnojoskoczek?

fakam fszycho
giegiel napisał(-a):
Na ikonie widzę lisa ;D
widzisz pandę czerwoną, która jest mylona z lisem ;)
a Iceweasel to jest co? Gnojoskoczek?
to taka gra przekorna słów
fire = ice
fox = weasel (lis = łasica)
Czyli deweloperzy debiana przewrotnie nazwali firefoksa lodową łasicą :)

Moderator Mamut
marg1 napisał(-a):
Ja mam na swojej płycie kartę 1 GBit i po co mi to jak w Polsce nigdy nie będzie takich łączy. A już na pewno nie będę dostępne dla szarych obywateli...
kiedys myslalem ze gigabit nie jest potrzeby ... ale zdanie zmienilem bardzo sie przydaje przy transferach po LAN ... pozatym z Internetem znowu az tak duzo nie brakuje (coprawda niecalkiem szarych obywateli ;-) ) screen na kompie w Warszawie ... ftp.pl.debian.org jest w TASK (czyli Gdansk) - http://www.n17.waw.pl/~rrp/TMP/speed.png
@Graffi przy tych obliczeniach nie ma potrzeby przeliczania 10^9 z 2^30 ... bo te GB w plytkach DVD to tak samo jak w siecich 10^9 ...
@pasqdnik chociazby 4 odcinki 100Base-FX ...
Wątek Zamknięty
Strony: ◀ 1 … 151 152 153 154 155 … 255 ▶