Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG
 Członek DUG

Z góry przepraszam za lamerski problem i proszę o wyrozumiałość.
Chciałbym utworzyć sobie pewne funkcje statystyczne, których nie ma w arkuszu kalkulacyjnym, żeby ułatwić sobie pracę i oszczędzić nieco czasu. Oczywiście chodzi o openoffice.org i calc. Pytanie: jak to się robi i czy trudno taką funkcję utworzyć? Wyjaśnię, że chodzi mi o dodanie danego wzoru do bazy funkcji w calcu tak, żeby nie trzeba było  każdorazowo wpisywać pełnej formuły, gdy zajdzie potrzeba danej funkcji użyć.
Na początek prosty przykład (od czegoś trzeba zacząć): jak utworzyć współczynnik zmienności?  Współczynnik ten chcemy policzyć następująco: odchylenie standardowe populacji * 100 / średnia arytmetyczna.
Z góry dziękuję za pomoc i proszę o "łopatologiczne" wyjaśnienie sprawy.

Bicycle repairman
 Bicycle repairman

http://www.faqs.org/docs/lnag/lnag_apps.html#spreadsheet albo też przygotuj sobie szablon akrusza z funkcjami wpisanymi do komórek.

Członek DUG
 Członek DUG

Dzięki, będę walczył. ;)

były zielony_83 :)
 były zielony_83 :)
	no to ja pociagne temat :p
Jak zaimportowac dane z pliku .dat ewentualnie .ewl .txt moze sa jakies dodatkowe programy do obrobki takich danych ??

Członek DUG
 Członek DUG

Zrobiłem wg. tego linka. Troszkę inna ścieżka była potrzebna, bo to chyba pod Oo.o w wersji 1.x.x,  ale nie o tym chciałem. 
Wpisałem wg. linka na próbę i niestety wyskakuje komunikat:
błąd uruchomieniowy języka basic
Nie znam się na basicu. Może jakiś jeszcze link, który bardziej wchodziłby w szczegóły, ewentualnie jeśli mógłbym prosić o wyjaśnienie jasno i czytelnie co mam zrobić, żeby dodać tę funkcję do calca.
 Użytkownik
 Użytkownik

no to ja pociagne temat :p
Jak zaimportowac dane z pliku .dat ewentualnie .ewl .txt moze sa jakies dodatkowe programy do obrobki takich danych ??
nie wiem jak z pozostałych ale z txt jesli masz to w jakims czytelnym formacie (np wartosc oddzielone Tab, koncem linii czytelne) to est do tego piekny kreator w OO2. aprawde rewelacja: wybór wielu opcji + podglad.