Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam wszystkich.
Ostatnio przesiadłem sie z Gnome na KDE. I wszystko byłoby w porzadku (bo jest bardziej zwawo od Gnome), gdyby nie problem z odblokowaniem ekranu w sddm. Nie moge wprowadzic hasła, poniewaz nie widze nigdzie kursora. Dalej działam na Debianie Stretch z kernelem 4.9 i sterownikami nvidia 384.130 z repozytorium. Klawiatura qwertz pl. Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez slrg (2018-10-11 03:52:01)
Właściwie to nie pomoc, a tylko rada: użyj innego menedżera logowania np. Lightdm.
Kilka razy próbowałem tego Sddm i nigdy nie byłem zadowolony z jego działania.
Dziekuje.Tez kombinowałem wczesniej z menedzerem logowania lightdm. Zainstalowałem go ,ale przy (moim) kde widze przy starcie tylko tapete z Debiana bez menu do logowania. Cos trzeba jeszcze doinstalowac z zaleznosci, procz tych z komendy:
apt install lightdm lightdm-kde-greeter.
? Pomyslałem tez, ze posprawdzam rozne opcje w sddm.conf (Relogin itp.) ale gdzie ten plik w Debianie jest, bo w /etc/sddm.conf i /usr/lib go nie widze?
Ostatnio edytowany przez slrg (2018-10-12 13:17:32)
Ja akurat korzystam z lightdm-gtk-greeter i wszystko działa dobrze z różnymi środowiskami graficznymi.
Może coś ciekawego znajdziesz w logach /var/log/lightdm
Odnośnie sddm, listę plików masz tu: https://packages.debian.org/stretch/amd64/sddm/filelist
Strony: 1