Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chcę zrobić szablon do bloga w oparciu o HTML5, CSS3, JavaScript i Bootstrap. Czy powinienem go dawać razem z silnikiem bloga na licencji GNU GPL? Da się jakoś zrobić aby klauzla GNU GPL obejmowała sam silnik bloga ale nie szablon tzn. aby wykluczyć pliki w /static/css i /blog/templates/blog/base.html?
urbinek napisał(-a):
Po co Ci licencja?
Żeby sprzedawać ten szablon za ciężką kasę...
Na wordpress np. masz osobno całego CMS'a na jednej licencji a wszystko pozostałe, tj. wtyczki, motywy i co tam jeszcze ludzie wynaleźli można mieć na takiej licencji jak se chcesz, ale wodrpess odcina się od tego typu dev'ów i zwyczajnie nie promuje ich i nie użycza im miejsca na swoim serwerku do hostoawnia tego tupu dodatków własnościowych. xD Także możesz se to rozwiązać na dowolną ilość sposobów ale ja i tak uważam, że wynajdywanie koła na nowo jest ździebko bez sensu. Już sobie napisz ten motyw dla wodpress'a, przynajmniej będziesz miał większa rzeszę odbiorców, no chyba, że będzie ©, to wtedy jesteś zdany na siebie i własne zasięgi promocyjne. xD
morfik napisał(-a):
Na wordpress np. masz osobno całego CMS'a na jednej licencji
Licencja na Wordpress? Chyba że w ich domenie czyli wordpress.com bo jak mam na własnej domenie to mogę z nim robić co zechcę.
Możesz robić to na co ci zezwala licencja. Własna domena nie ma tu żadnego znaczenia.
https://codex.wordpress.org/License
Ostatnio edytowany przez morfik (2018-06-11 07:30:04)