Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Powiedzmy że komuś nie podoba się co opublikowałem w sieci web (np. skrytykowałem jego poglądy polityczne, za dużo pisałem o pentestingu, chatbot przez mechanizmy samouczenia się nauczył się przeklinać). Ktoś składa zażalenie do mojego dostawcy VPS-a i stawia mi zarzuty o zniesławienie, ułatwianie popełniania przestępstw czy demoralizację. Jaka jest wtedy szansa na to, że mogą mi z tego powodu zamknąć VPS-a i że dostawca VPS-a może skierować sprawę dalej? Jakby się potoczyła sprawa gdyby to była:
- osoba prywatna,
- instytucja państwowa,
- organizacja pozarządowa?
A Aruba Cloud? Jak wygląda sytuacja gdy się trzyma własny serwer na malince? Czy ISP mogłoby się dopieprzyć jakby coś poszło nie tak?
Do wszystkiego się mogą przyczepić -- nikt dla ciebie głowy nadstawiał nie będzie, to jest pierwsza reguła jeśli chodzi o hosting. Albo masz zaprzyjaźnionego kumpla w krajach egzotycznych, albo licz się, że uwalą ci serwis z dnia na dzień. To bardzo ładnie widać na YT i FB. xD
Zdaje się że prostym obejściem jest (a przynajmniej było kiedyś) postawienie serwisu na serwerach w USA, tam jest większa (przesadna wręcz) ochrona wolności słowa i przez to np. słynne forum Blood&Honour przez lata funkcjonowało mimo że były tam malinki w stylu listy 'wrogów ojczyzny do eliminacji' - o ile nic się nie zmieniło to nadal providerzy z US do wszelkich takedown'ów podchodzą bardzo opieszale i o ile nie będziesz przeginać, to nic się nie powinno dziać.
Minus że chyba domena musi też być amerykańska (org, com itd.)
@morfik:
Jak to działa w przypadku OVH? W przypadku takedown w ogóle nie da się nawet wbić na serwer w celu odzyskania swoich danych?
W USA nie ma wolności słowa.
Co prawda państwo nie może oficjalnie interweniować, ale lewactwo już tak,
i jest bardzo aktywne.
Ja radziłbym poszukać serwera np w Iranie, i o ile treści nie będą religii obrażać,
to nie powinno być problemu.
W porównaniu z fobiami lewactwa Islam przynajmniej jest spisany w Koranie,
przez co wiadomo, czego się spodziewać.
Takie strony jak Blood&Honour są lewactwu potrzebne instrumentalnie do uzasadnienia wyznawanej doktryny politycznej, dlatego istnieją.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2017-12-11 03:14:29)
Jacekalex napisał(-a):
W USA nie ma wolności słowa.
Tak samo w Wielkiej Brytanii.
Jacekalex napisał(-a):
Co prawda państwo nie może oficjalnie interweniować, ale lewactwo już tak,
i jest bardzo aktywne.
Państwo też może.
Iran nie wydaje mi się być bezpiecznym miejscem pod cokolwiek. Mogłyby mnie łatwo pomówić o terroryzm przeciętne osoby, które nie wiedzą co robią a Irański rząd czasem wrabia niewinnych obywateli. Poza tym nie daj boże znalazłoby się coś o kobietach np. zdjęcie jak kobieta prowadzi samochód i problem gotowy.
Czy trzymając serwer VPS na czyimś DC muszę również oprócz prawa tego państwa przestrzegać prawa polskiego jeśli np. mam stronkę postawioną na nginx, uwsgi, Python, Django i od czasu do czasu publikuję coś na niej?
Ostatnio edytowany przez hubot (2017-12-11 05:30:10)
Huk napisał(-a):
Jak to działa w przypadku OVH? W przypadku takedown w ogóle nie da się nawet wbić na serwer w celu odzyskania swoich danych?
Ja w zasadzie i tak nie czytałem żadnych regulaminów i jedynie opieram się o doniesienia, które miały miejsce parę miechów temu. Dla przykładu, był jeden serwer z grą, to chyba o WoW'a chodziło, i to był prywatny serwer i jego strona (i sam serwer) była hostowana właśnie na OVH. Blizzard wysłał notkę takedown do OVH i ci praktycznie następnego dnia uwalili hosting, nawet nie powiadamiając właściciela — po prostu "not found" i się dopytuj WTF. Z tego co ludzie pisali, to OVH nie zezwoliło na jakikolwiek dostęp, np. by zgrać te backupy. Takich sytuacji w ostatnim roku było kilka, ja już do tego nawet nie przywiązuje większej wagi. Jedyne co to trzymam kompletny mirror swojego bloga na lokalnym dysku, tak na wszelki wypadek i nie liczę, że jak OVH by dostało notke takedown od polskiej policji (bo im by moje arty o szyfrowaniu przeszkadzały), to by jakoś się postawili im. xD
Takie życie, za pana H z Niemiec było dokładnie tak samo, co się dziwić. xD
Backup swojego poprzedniego bloga też mam na zaszyfrowanym dysku. Trochę się obawiam o to, że mi dostawca może zamknąć serwer ponieważ:
1) blog publicznie dostępny jest dość kontrowersyjny,
2) mam zamiar stawiać ukryte usługi w Torze,
3) swego czasu miałem uruchomiony węzeł przekaźnikowy Tora jako most obfs4proxy oraz VPN-a.
Zdaje się, że jest open4you w I2P, jak ktoś chce mieć więcej swobody. Co prawda serwer mam w Czechach, gdzie prawo jest liberalne ale w razie postępowania sądowego mogą według regulaminu zamknąć serwer. Co sądzicie o VPS-ach, które przyjmują płatności Bitcoinami? Czy serwer dedykowany gwarantuje więcej prywatności niż VPS?
Czy serwer dedykowany gwarantuje więcej prywatności niż VPS?
Równie dobrze służby mogą wziąć dyski do analizy.
mati75 napisał(-a):
Czy serwer dedykowany gwarantuje więcej prywatności niż VPS?
Równie dobrze służby mogą wziąć dyski do analizy.
Zawsze dedyk może mieć zaszyfrowane dyzie, a klucz szyfrujący przy uruchomienia pobierać z jakiegoś RPI podłączonego do netu.
Wiec dyzie mogą sobie brać.....
Jeżeli kernel z poziomu busyboxa pobiera klucz przez ssh (np dropbear), to ma niezłą okazję zameldować,
czy z dyziami się działo coś nieszablonowego.
Totalne zabezpieczenie to to nie jest, ale zawsze jakaś nie najgorsza pierwsza linia obrony.
xD
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2018-01-27 20:58:56)
Ty to wiesz, ja to wiem, ale autor tematu za bardzo pojęcia nie ma, skoro się pyta o takie rzeczy.
hubot napisał(-a):
Powiedzmy że komuś nie podoba się co opublikowałem w sieci web (np. skrytykowałem jego poglądy polityczne, za dużo pisałem o pentestingu, chatbot przez mechanizmy samouczenia się nauczył się przeklinać). Ktoś składa zażalenie do mojego dostawcy VPS-a i stawia mi zarzuty o zniesławienie, ułatwianie popełniania przestępstw czy demoralizację. Jaka jest wtedy szansa na to, że mogą mi z tego powodu zamknąć VPS-a i że dostawca VPS-a może skierować sprawę dalej?
I gdzie masz w koncu tego VPSa jeśli można spytać ?
I jaki adres bo brzmi niemal jak reklama xD