Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć,
próbuję ustawić w SMPlayer, aby przy każdym odtworzeniu uruchomił się skrypt, który rozjaśnia ekran. Jest tam taka opcja jak na screenie poniżej, ale jak podam w niej ścieżkę do skryptu to nie uruchamia tego skryptu. Może ktoś zna sposób, aby to zatrybiło?
To chyba wbudowana featura Smplayera, u mnie też nie odpala skryptów.
To pole chyba w ogóle nic nie odpala, nawet zwykłego jednowyrazowego polecenia. Jakiś bug.
Edit: Ok, wszystko jasne, tam się wykonują tylko określone polecenia wewnętrzne.
Ostatnio edytowany przez davidoski (2017-08-27 10:58:21)
Zrób sobie taki aktywator, który będzie uruchamiał smplayer i rozjaśniał ekran.
Taki już mam tylko często uruchamiam SMPlayer z Firefoksa bo wolę w SMPlayerze oglądać filmy z youtube niż przez przeglądarkę i tam pod prawoklikiem nie ma możliwości wciśnięcia jeszcze skryptu uruchamiającego rozjaśnianie. Muszę przez to osobno kliknąć zawsze rozjaśnienie.
O /usr/local/bin słyszał?
Tam sobie zrób ten nowy aktywator o nazwie smplayer, który będzie się uruchamiał zamiast standardowej binarki.
A jak to zrobić?
stwórz plik o nazwie smplayer w katalogu /usr/local/bin, który będzie zawierał:
#!/bin/bash /home/David.../jasno5-gamma-brightness #oczywiście popraw to /usr/bin/smplayer "$@" #tutaj ewentualnie mógłbyś dać ścieżkę do skryptu albo komendę przywracającą poprzednią jasność
potem spod roota dajesz
chmod +x /usr/local/bin/smplayer
Następnie test czy rzeczywiście odpalanie smplayera przez firefoxa faktycznie odpali ten skrypt w /usr/local/bin zamiast binarki z /usr/bin
Zadziałało. Dzięki wielkie za pomoc. Mam teraz dwa razy mniej klikania ;)