Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Z tego co pamiętam, kiedyś nie było przymusu korzystania z KWallet.
Może nadal jest taka opcja?
Po wyłączeniu KWallet trzeba ręcznie za każdym razem wbijać hasło do sieci Wi-Fi.
A hasło do Wi-Fi nie zapisuje się w pliku znajdującym się w /etc/NetworkManager/system-connections:
[connection] id=Orange_FreeNet_5GHz uuid=c1656fab-42b9-4ee2-9dfe-aeb662517656 type=wifi permissions= secondaries= [wifi] mac-address=A0:88:69:55:8D:BD mac-address-blacklist= mode=infrastructure seen-bssids= ssid=Orange_FreeNet_5GHz [wifi-security] group= key-mgmt=wpa-psk pairwise= proto= psk-flags=1 [ipv4] dns-search= method=auto [ipv6] dns-search= method=auto
Ostatnio edytowany przez shevchenko1987 (2016-08-09 23:11:51)
Powinna być opcja zapisu hasła o pliku.
Przy konfiguracji połączenia nie ma takiego pytania?
Poza tym zawsze jest jeszcze opcja wywalenia NM i użycia bardziej sensownych narzędzi.
Wicd czy masz na myśli coś innego?
shevchenko1987 napisał(-a):
Po wyłączeniu KWallet trzeba ręcznie za każdym razem wbijać hasło do sieci Wi-Fi.
A hasło do Wi-Fi nie zapisuje się w pliku znajdującym się w /etc/NetworkManager/system-connections:Kod:
[connection] id=Orange_FreeNet_5GHz uuid=c1656fab-42b9-4ee2-9dfe-aeb662517656 type=wifi permissions= secondaries= [wifi] mac-address=A0:88:69:55:8D:BD mac-address-blacklist= mode=infrastructure seen-bssids= ssid=Orange_FreeNet_5GHz [wifi-security] group= key-mgmt=wpa-psk pairwise= proto= psk-flags=1 [ipv4] dns-search= method=auto [ipv6] dns-search= method=auto
To wpisz i daj prawa tylko do odczytu. Ja coś podobnego robiłem, jak mi któryś z programów głupiał (to spacefm chyba był).
Rozwiązań to pewnie byłyby ze 3.
- Uniezależnić sieć od środowiska graficznego, a jeśli to nie możliwe, to:
- Skorzystać z systemd --user (ładowanie usług per user), z tym, że nie wiem czy to by działało tak jak przypuszczam, że mogłoby, a jeśli nie, to:
- Wykorzystać sudo, usunąć hasło z sudo dla polecenia, którym zwykle montujesz ten zasób w środowisku graficznym. Nie trzeba skryptów, itp.
Dla mnie brak połączenia z siecią przed graficznym zalogowaniem się użytkownika to całkowicie chora konfiguracja systemu.
Możesz wyłączyć KWallet, zmienić konfigurację NM, użyć innych narzędzi do konfiguracji sieci albo jeszcze innych dziesiątek rozwiązań.