Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie mogę ogarnąć dźwięku na swoim lapku z debianem. Może ktoś pomóc?
http://www.alsa-project.org/db/?f=fde2a5f69e07e419f … 0c2082f8c6c93
Masz po prostu wyciszony dźwięk (Mute).
No właśnie chyba nie, próbowałem na różne sposoby, więc może akurat w momencie utworzenia loga był wyciszony dźwięk, ale generalnie nawet przy normalnie włączonym tez nic nie słychać.
Log już z włączonym dźwiękiem http://www.alsa-project.org/db/?f=159eb6584e64af552 … 503a6c342007b
___
OMG, w ustawieniach więcej opcji musiałem włączyć (ale sam na pewno nic nie wyciszałem bezpośrednio w ustawieniach), skrót z klawiatury nie wystarczył... Do zamknięcia.
Był nadal wyciszony.
Z twojego drugiego loga:
Simple mixer control 'Speaker',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 64 Mono: Front Left: Playback 64 [100%] [0.00dB] [off] Front Right: Playback 64 [100%] [0.00dB] [off]
Generalnie zauważyłem, że jak skrótem w klawiaturze wyciszę dźwięki, to potem tym samym skrótem nie mogę ich włączyć... Wyciszają się wszystkie kanały, ale już włącza się tylko ten główny, a żeby był dźwięk to musi być aktywowany także kanał headphone. Może da radę to jakoś ogarnąć, żeby skrót wyciszał i włączał obydwa kanały?
Ostatnio edytowany przez sebul (2016-08-02 20:06:34)
Pewnie zależy to od środowiska graficznego i tego jakie sygnały są przez nie wysyłane do Pulseaudio, które w twoim przypadku tym zarządza.
Masz jakiś dedykowany, sprzętowy guzik który robi 'mute' czy wypasiony, własnoręcznie skonfigurowany keybind do tego celu?
No mam przyciski sprzętowe, które działają w ten sposób, że jak wcisnę "magiczne" FN, a następnie:
- strzałkę w lewo: przycisza
- strzałkę w prawo: pogłaśnia
- zero na numerycznej: wycisza/włącza
Jak mam podłączone słuchawki/wzmacniacz to wycisza się główny kanał razem z kanałem "headphone", a potem włącza tylko główny. Jak nie mam podłączonych słuchawek, to wtedy wycisza główny, "speaker" i "bass speaker", a włącza już tylko główny. Na windowsie działa to normalnie, bo obok mam windowsa (z którym niestety aktualnie mam małe problemy ;/), no ale to windows ^^
___
Niby jest
uid=1000(sebastian) gid=1000(sebastian) grupy=1000(sebastian),24(cdrom),25(floppy),27(sudo),29(audio),30(dip),44(video),46(plugdev),108(netdev),110(lpadmin),113(scanner),118(bluetooth),999(bumblebee)
Ostatnio edytowany przez sebul (2016-08-02 20:26:15)
Zdecydowanie jest. Problemu tutaj doszukiwałbym się w ustawieniach środowiska/ w pulseaudio. Jakie środowisko?
Xfce
Xfce nie jest zbyt aktywnie rozwijane.
Tu masz podobny problem:
http://ronlut.blogspot.ie/2014/05/fix-unmuting-pulseaudio-on-xfce.html
Coś nie mogę zmienić na swoim koncie na PlaybackWbudowanydwikAnalogowestereoPulseAudioMixer, ale na root już się zmienia, ale to mi nie pomaga.
sebul napisał(-a):
Generalnie zauważyłem, że jak skrótem w klawiaturze wyciszę dźwięki, to potem tym samym skrótem nie mogę ich włączyć... Wyciszają się wszystkie kanały, ale już włącza się tylko ten główny, a żeby był dźwięk to musi być aktywowany także kanał headphone. Może da radę to jakoś ogarnąć, żeby skrót wyciszał i włączał obydwa kanały?
Ja miałem kiedyś dokładnie taki sam problem na moim openboxie. Nie pamiętam czy ja coś z tym robiłem zbytnio, czy ta dolegliwość sama przeszła za wydaniem nowszej wersji pulseaudio czy innego pakietu związanego z dźwiękiem.
A jednak teraz się już ustawiło na PlaybackWbudowanydwikAnalogowestereoPulseAudioMixer, niby trochę mniej opcji do zmian (bezpośrednio), no ale skrót działa poprawnie. Można już zamknąć.
Ostatnio edytowany przez sebul (2016-08-03 16:34:38)