Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witajcie, postanowiłem spróbować Debiana Jessie (64 bit) z Gnome 3. Mam jednak drobny problem, gdyż po załadowaniu środowiska cześć numeryczna klawiatury za którą odpowiada naciśnięcie przycisku Numlock jest nieaktywna. Opcji konfiguracji wiadomo, że w Gnome 3 jest na lekarstwo. Jak to załatwić najprostszym sposobem?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez shevchenko1987 (2015-07-22 19:13:33)
1) Komenda gsettings... nie działa. Szukałem w necie to obowiązywała ona we wcześniejszych wersjach Gnome 3. W wersji 3.14.x już nie.
2) Co do numlockx działa! Dzięki :)
Dodałem polecenie "numlocx" do pliku /etc/rc.local
Ostatnio edytowany przez shevchenko1987 (2015-07-22 19:13:16)
shevchenko1987 napisał(-a):
1) Komenda gsettings... nie działa. Szukałem w necie to obowiązywała ona we wcześniejszych wersjach Gnome 3. W wersji 3.14.x już nie.
Pewnie też by za działa, tylko potrzebna by była aktualniejsza wersja polecenia. Sama opcja raczej nie została usunięta.
shevchenko1987 napisał(-a):
2) Co do numlockx działa! Dzięki :)
Tego szukałem, dzięki :)
Czy teraz zamiast gsettings nie ma dconf? Czy mi się coś zdaje?
W każdym razie ja mam gnoma 3.18 i mam w aplikacjach coś takiego jak "edytor ustawień dconf", gdzie przez (nie)ładne GUI ustawiasz sobie wszystko co jest (było) w gsettings. Dobre dla tych którym nie chce się opcji pamiętać ;)
Oczywiście program się sam zainstalował w ramach zależności
Ostatnio edytowany przez Hepita (2015-10-30 16:30:26)
Najpierw był gconf, potem gsettings/dconf . Gconf jest dla gnome2, te pozostałe dla gnome3. Te dwa ostatnie są ze sobą sprzężone, tj, gnome3 korzysta z gsettings i wszystkie aplikacje, które mają ustawiać jakieś opcje, mają robić to przez API gsettings. Dconf z kolei opiera się na gsettings, np. pobiera dane z katalogu /usr/share/glib-2.0/schemas/ , tj. opisy itp. Dconf buduje też binarną bazę danych, która daje gnome3 niezłego kopa, w porównaniu do czytania plików xml. No i udostępnia tez to graficzne narzędzie do zmiany konfiguracji. Przynajmniej tyle wyczytałem kiedyś.
Strony: 1