Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Zaszalałem i usunąłem katalog /usr poleceniem rm -Rf /usr
System się posypał, zresetowałem komputer, działa w trybie tekstowym, nie działają polecenia apt-get, aptitude.
Jak najłatwiej to naprawić ?
zainstalować system od zera (bo usunąłeś jakieś 90% tego co potrzebne).
a następnym razem znajdź sobie fajniejsze zabawki.
możesz jeszcze pokusić się o odzyskanie danych poprzez TestDisk. Tylko że danych będziesz miał więcej niż potrzebujesz.
Najlepszym zowiązaniem jest tak jak napisał @ethanak, a potem robić regularne kopię systemu i odzyskiwać z kopii.
Zrobić /home i można też /var/log na osobnych partycjach (skopiować/przenieść tam wszystko, co potrzebne), a potem zainstalować od nowa system.
Backup całego systemu nie jest niezbędny, dobrze jest robić kopię /etc i wynieść z rootfs na inną partycję /usr/src i /usr/local/src jeśli ktoś sobie kompiluje kernela, czy niektóre programy z palca.
Pozostała zawartość /usr jest w całości dostępna w repo, nie ma tam za bardzo czego archiwizować.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-12-16 19:30:30)
W samym systemie miałem niewiele, sterowniki do karty dźwiękowej oraz jeden program.
Większe dane mam (mam nadzieję, że nadal są) na drugim dysku, który był podmontowany do partycji systemowej.
Ja tam u siebie robię regularnie kopię /home i / , a bazową kopię plików konfiguracyjnych to nawet mam zaszyfrowaną na mega. xD Po co robić kopię / , a no z tego powodu, że jak system padnie przy aktualizacji czy coś, to można w 5min go przywrócić i nie trzeba przy tym się zbytnio wysilać. Poza tym, ja mam jeszcze w planach zrobienie dual debiana, tj. bliźniaczą partycję, która będzie zawierać snapshot systemu, czyli takie dwa debiany, z których jeden jest zapasowy, na wypadek jakby ten pierwszy nawalił i potrzebny by był działający system. Można by sobie też później zrobić chroot i ratować brata bliźniaka, co wyeliminuje potrzebę penów/cd/dvd. xD Choć jeszcze muszę pomyśleć nad rozwiązaniem, bo to jednak chyba trzeba by robić via dd.
@morfik: czyżbyś robił kopię / z działającego systemu? pliz, powiedz że tak i że ci się udało go przywrócić... pliz!
Przetestuję Minta w wersji debianowej, po zainstalowaniu wszystkiego zrobię backup.
Ostatnio edytowany przez marduk666 (2014-12-16 20:43:34)
ethanak napisał(-a):
@morfik: czyżbyś robił kopię / z działającego systemu? pliz, powiedz że tak i że ci się udało go przywrócić... pliz!
Kiedyś kopiowałem / przy pomocy rsynca, i nie było problemu w żadną stronę.
morfik napisał(-a):
Poza tym, ja mam jeszcze w planach zrobienie dual debiana, tj. bliźniaczą partycję, która będzie zawierać snapshot systemu, czyli takie dwa debiany, z których jeden jest zapasowy, na wypadek jakby ten pierwszy nawalił i potrzebny by był działający system. Można by sobie też później zrobić chroot i ratować brata bliźniaka, co wyeliminuje potrzebę penów/cd/dvd. xD Choć jeszcze muszę pomyśleć nad rozwiązaniem, bo to jednak chyba trzeba by robić via dd.
https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=198024#p198024
Używam od dawna i działa genialnie.
Dodatkowo używając UEFI nie interesuje mnie zabawa z bootloaderami.
Przy rsync będą problemy z /boot , bo tam jest ten /boot/extlinux/ldlinux.sys , którego nie można od tak sobie skopiować. poza tym, ja mam partycję /boot i pliki tam są oddzielone od całego systemu. Jakiś czas temu musiałem sobie porobić testy czegoś tam i potrzebowałem do tego osobny system i skopiowałem ten mój główny via rsync i tam kilka rzeczy zmieniłem bo nie potrzebowałem szyfrowania itp, i bez problemu mi się ten system odpalił.
Strony: 1