Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam , ulepszam swoj stary komputer (Dell 330 optiplex , plyta glowna OKP561 ) , akurat wczoraj kupilem nowy procesor - intell core 2 duo E8400 , zalozylem go i lipa , wentylator cpu chodzi caly czas na najwyzszych obrotach , choc temp. procesora jest w granicach 30 stopni , po dlugich poszukiwaniach (glownie googlowaniu) , doszedlem do wniosku ze chyba przyczyna tego jest brak zaktualizowanego biosu . Napiszcie jak ten bios powinienem zaktualizowac , czy jest jakis inny sposob niz za pomoca Freedos , pozdrawiam wszystkich , milego weekendu Darek
Ps Aha , moj system to Debian testing
Ostatnio edytowany przez radzanek (2014-08-22 14:37:38)
plyta glowna niby powinna obslugiwac ten procesor
@morfik
zaraz postaram sie to zrobic , tylko instaluje wine , moze uda mi sie zainstalowac aktualizacje biosu , ktora pobralem , ale jest ona w exe
Ostatnio edytowany przez radzanek (2014-08-22 15:56:45)
Aktualizacja bios przy użyciu wine? :D
Odmów przy tym ze trzy zdrowaśki ;)
yossarian napisał(-a):
Aktualizacja bios przy użyciu wine? :D
Odmów przy tym ze trzy zdrowaśki ;)
Kto by się bawił z wine, z wirtualki powinno lepiej pójść :d
W niektórych dellach, da się przez sam bios zaktualizować go. Tylko trzeba podać partycję i plik, sam się aktualizuje.
z ta aktualizacja przez wine , dalem sobie spokój , macie racje ze to prawie samobojstwo ,poczytalem i zrezygnowalem
podsuncie jakies pomysly , jak to najlatwiej zrobic , szukalem czegos na sposob ktory zaproponowal mati75 , ale niestety moj model della , raczej sie nie lapie na takie cos
juz pomyslalem zeby zainstalowac windowsa xp (mam akurat jego obraz na plycie) , zaktualizowac bios i zpowrotem zainstalowac Debiana , ale to juz chyba by byla ostatecznosc , przez tego Freedos-a , tez strach , bo pisza ze moze "posypac sie " plyta
Ostatnio edytowany przez radzanek (2014-08-22 17:20:15)
Poczytaj o aktualizacji BIOS przy pomocy Hiren's Boot CD:
http://en.community.dell.com/support-forums/softwar … 19517107.aspx .
Dość koślawe, ale jednak wideo:
https://www.youtube.com/watch?v=dweH0GJUgEE .
Więcej tutaj.
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2014-08-22 18:34:33)
dziekuje wszystkim , bede cos walczyl , zobaczymy co mi z tego wyjdzie
pozdrawiam
Do tego procka C2d za temperaturę odpowiada moduł coretemp, jak rozumiem, jest załadowany, prawda?
Radziłbym zobaczyć, czy w biosie jest opcja automatycznego sterowania wiatrakami, zazwyczaj takie opcje są, i działają, choć nie mam pod ręką tej płytki Della, żeby zobaczyć.
Do aktualizacji bios najlepiej byłoby użyć pendraka, i opcji EZ-flash, czy jako toś się nazywa (zazwyczaj jakoś podobnie).
Zobacz w biosie, czy jest opcja ładowania obrazu biosu z napędu USB, to jest najbezpieczniejsza opcja, wystarczy na pendraku zrobić partycję FAT (pierwszą, najlepiej jedyną), wgrać na nią plik biosu i restart kompa, potem w biosie wybrać, z którego napędu ma zassać pliczek z obrazem biosu.
Aktualizacja biosu. Odradzam wersje poprzez wine ( jeśli chcesz się pozbyć płyty głównej to pewnie zrób via wine).
Ja jak robiłem to w taki sposób
backup systemu na inna partycje
backup MBR
http://www.debian.pl/entries/159-Prosta-kopia-zapasowa-systemu
http://www.debian.pl/entries/66-Kopiowanie-i-odtwar … ra-startowego
Zainstalowałem windowsa w miejsce linuxa, aktualizowałem bios spod windowsa. Gigabyte ( moja płyta) ma taką fajną aplikacje do aktualizacji biosu -> z pliku albo przez internet),
przywróciłem MBR/ przywróciłem system z kopii bezpieczeństwa/ przywróciłem grub
Potem na przywtróconym linuxie zainstalowałem pakiet
[yampress@debian ~]$ dpkg -l |grep intel
ii intel-microcode 2.20140624.1~bpo70+1 amd64 Processor microcode firmware for Intel CPUs
wiecie , chyba najprosciej bedzie jak zaniose to do jakiegos fachowca , bo wydaje sie to nie takie proste , znaczy oczywiscie dla mnie , dziekuje wszystkim za pomoc
pozdrawiam
a wtedy fachowiec przestraszy się linuxa na dysku i wytrzeszczy oczy... No ale może podepnie inny dysk z windowsem i aktualizuje bios
Zobacze, zapytam sie , pewnie moze tak byc ze sie wystraszy , ale z tym pomyslem co teraz napisales , zeby podpiac dysk z windowsem , to wydaje sie super pomysl i chyba nalatwiejszy z mozliwych , pozdrawiam
podpiąć dysk. Zainstalować na nim windows... No chyba że jakoś cudownie wystartuje bez błędów... dysk z zainstalowanym wcześniej windowsem pod inny sprzęt.
myslalem , zeby na drugim dysku zainstalowac windowsa i wtedy kombinowac ," dyskow u mnie pod dostatkiem" ,
Są wersje windowsa tzw Mini Windows Xp czy jakoś tak startujące z cd/dvd lub na pendrive. Zobacz Hirens boot cd 15.2 on powinien mieć go i wtedy wybierasz xp uruchamia się i zaczynasz zabawę z biosem
Ostatnio edytowany przez kiko80 (2014-08-25 09:45:46)
dzieki kiko80 , juz juz pobieram ten Hirens boot , pobralem mini windows xp , ale on nie ma przegladarki , a Hirens ma bodajze opere ,
pozdrawiam
Sluchajcie za pomoca tego systemu co zasugerowal kiko80 , cala aktualizacja biosu poszla idealnie , bez zadnych problemow , tak ze jesli ktos bedzie mial podobny problem jak ja to polecam , sprawdzilem (sam systemik to niecałe 600mb) , tak ze jeszcze raz ,dziekuje wszystkim za pomoc , w razie czego polecam do podobnych problemow Hirens boot cd 15.2 ,
pozdrawiam
Aha , bo zapomnialem napisac
Po aktualizacji biosu , procesor oraz wentylator cpu pracuje idealnie , zainstalowalem rowniez zgodnie z sugestia morfika fancontrol