Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Jaka może być przyczyna zaniku prawego kanału przy odtwarzaniu dźwięku? Słuchawki, jak i głośniki, są sprawne, podpiąłem słuchawki do lapka i tam są oba kanały ale gdy je podpinam do karty w pc, słyszę tylko na lewe ucho. Mam niby 4 głośniki, na 2 wtyki do karty i dwa głośniki z tych 4 są głuche, oba prawe. Na lewych wszytko gra normalnie. Przełożyłem kartę z jednego slota pci do innego ale to nie pomogło. Sprawdzając kabel udało mi się ustawić tak by było słychać dźwięki z drugiego kanału (przynajmniej w słuchawkach) -- przez niewpychanie wtyczki do gniazda na full, tak tylko nieco wsadzić by się trzymała, gdy wepchnę na full tracę prawy kanał. W przypadku głośników nie udało mi się tego "doregulować". Czasem jakieś słabe przebłyski były ale nic trwałego. Przy włączeniu mp3, w prawym kanele słyszę tylko lekki trzask i tak za każdym razem gdy coś próbuje odtwarzać dźwięk. Wczoraj wszystko bez problemu działało (w sumie dziś o 7 rano), jedyne co to wyłączyłem pc, teraz wróciłem do domu i kanał martwy. Da radę coś z tym zrobić czy raczej już po karcie?
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-01-23 17:17:09)
gniazdo do wymiany?
jeżeli tak to pytanie czy się opłaca...
Zobacz na nowym koncie czy to nie wina jakichś błednych ustawień np. PA, albo jeszcze lepiej, na jakimś LiveCD.
W sumie to zaraz to na winie zobaczę.
No na winie działa. No i jak to zwykle bywa w moim przypadku, to nie pulse był winny, a alsa. :]
Odpaliłem alsamixer a tam:
Co mi wyciszyło prawy kanał to ja nie wiem, być może inne ustawienie dźwięku pod winem i "pamięć sprzętowa" się pogryzła z ustawieniami na linuxie. Ale to z tym wsadzeniem wtyczki do połowy to już cud nad wisłą. xD Ktoś potrafi wytłumaczyć jakim cudem to działało? xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-01-23 17:15:14)
Kiedyś był taki błąd w PA, że wyciszał się któryś kanał i tak mi się skojarzyło.
A co do wtyczki to przyjrzyj się jej dokładniej i wtedy zrozumiesz ;)
Ostatnio edytowany przez yossarian (2014-01-23 17:22:20)
z doświadczenia wiem, że przykładowo smplayer lubił sobie nagminnie zmieniać moje domyślne ustawienia alsy gdy znormalizowałem w opcjach sterowanie głośnością z systemem...
yossarian napisał(-a):
A co do wtyczki to przyjrzyj się jej dokładniej i wtedy zrozumiesz ;)
to samo chciałem napisać;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-23 17:47:42)
Strony: 1