Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ryszard też mu proponowałem makulu (szału nie ma, ale wygląd tego dystro jest naprawdę niezły), tajwan już wszystko przerabiał...
tajwan napisał(-a):
Chyba muszę zrezygnować z szybkości na rzecz funkcjonalności. Czyli gnome
Musisz zrezygnować z narzekania na rzecz narzekania. Gratuluję dobrego wyboru!
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2014-01-16 16:31:53)
menel napisał(-a):
Ryszard też mu proponowałem makulu (szału nie ma, ale wygląd tego dystro jest naprawdę niezły), tajwan już wszystko przerabiał...
Jeszcze FreeBSD mi zostało też się nad tym zastanawiam.
chyba z gnome
Z KDE i budowaniem z portów :D
tajwan napisał(-a):
]eszcze FreeBSD mi zostało też się nad tym zastanawiam.
bez obrazy, ale się tam zachlastasz to nie linux to już wyższa szkoła jazdy jest, prędzej pcbsd sobie wypróbuj, ale szału nie ma, linux na biurko zdecydowanie lepszy moim zdaniem...
W sumie to jeszcze można coś innego znaleźć:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_operating_systems
tajwan napisał(-a):
Jeszcze FreeBSD mi zostało też się nad tym zastanawiam.
Tam flasha i javy nie ma – zupełnie nie dla Ciebie system. ;)
Na OpenBox naprawdę zapikala mi ten komp, ale jeszcze większy problem mam z konfiguracją i ustawieniem czegokolwiek.
tajwan mocno stary ten twój sprzęt? co tam ma pod maską?
Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-16 20:03:37)
Athlon 1.8 x2 64
3gb ram
grafika Radeon RV610
no proszę Cię...na takim sprzęcie bym wrzucał na twoim miejscu kde czy tam gnome jak wolisz...
Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-17 00:10:35)
EX610 Specifications Processor & Cache AMD® Turion 64x2 (*) Operating System Windows XP® Chipsets Ati® RX690+SB600 System Memory 512MB/1GB (DDR2 533/667) ,Max: 4GB LCD Display 15.4" WXGA ACV(Amazing Crystal Vision) Display Graphics & Video Module ATI Mobility Radeon™ HD 2400, 128MB VRAM Audio SoundBlaster compatible HDD 80GB/100G/120GB/160GB/250GB SATA (5400RPM) Optical Drive DVD Super Multi/ Combo Webcam 1.3M Communication Port Built-in Gigabit Ethernet LAN Built-in 802.11b/g WLAN Card / Bluetooth Supported (Bluetooth is optional) I/O Port Graphics Card Output (15-pin, D-Sub) X 1 HDMI X 1 USB2.0 Port X 4 Mic-in Port X 1 Line-in Port x 1/Headphone Output X 1 Modem Port X 1 LAN Port X 1 Express Card X 1 IEEE1394 X 1 TV-out (S-Video) X 1 AC Adaptor Output: 19V DC, 90W / Input: 100~ 240V AC, 50/60Hz universal Battery Pack & Life Li-Ion 6/9 cells Dimension & Weight 358(L) X 259(D) X 27-32.9(H)mm 2.6KG
http://www.msi.com/product/nb/VR610.html#/?div=Specification
?
>> celeroni 1729MHz, 992mb ramu, graf intelowska 256mb.. z żadnym środowiskiem na debianie nie miałem problemów, nawet najnowsze kde po odpowiedniej konfiguracji śmigało, jakbym wrzucił jeszcze jedną kostkę ramu mógłbym nawet powłączać spokojnie wodotryski i cieszyć się gumowymi oknami;)...
Nie wiem w czym masz problem (ewentualnie ta karta trochę śmieciowa) ale na takim sprzęcie debian z każdym środowiskiem powinien śmigać jak przecinak..
Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-17 01:08:52)
Niektórym ludziskom to się we głowach od tego kapitalistycznego dobrobytu poprzestawiało :P
Instaluj NetBSD, tam masz domyślnie twm, a jak dodasz do rc.conf xdm=YES, to masz bajerancki AIX'owy NetBSD'owski graficzny log_screen.
$pwd napisał(-a):
jak dodasz do rc.conf xdm=YES, to masz bajerancki AIX'owy NetBSD'owski graficzny log_screen.
apt-get install xdm
i ma to samo w Debianie.
Człowiek uczy się na błedach.
aptitude upgrade Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: tint2 1 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B/191 kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 232 kB. Kontynuować? [Y/n/?] Y (Odczytywanie bazy danych ... 87401 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Przygotowywanie do zastąpienia pakietu tint2 0.11~svn649-1 (wykorzystując .../tint2_0.11+svn20111022-3_amd64.deb) ... Rozpakowywanie pakietu zastępującego tint2 ... dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/tint2_0.11+svn20111022-3_amd64.deb (--unpack): próba nadpisania "/usr/share/applications/tint2conf.desktop", który istnieje także w pakiecie tint2conf 0.11~svn649-1 dpkg-deb: błąd: podproces wklej został zabity sygnałem (Przerwany potok) Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu man-db... Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu desktop-file-utils... Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: /var/cache/apt/archives/tint2_0.11+svn20111022-3_amd64.deb E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) W czasie instalacji wystąpiły problemy. Próba naprawy:
W Debianie nie ma pakietu tint2conf.
Odinstaluj go i na przyszłość nie zaśmiecaj systemu.
Postawiłem CrunchBang bo jest wstępnie skonfigurowany i wróciłem na wersje stable testing mi nie odpowiadał. Jeszcze nie zmieniłem notki sory.
I na tym puściłem mu update a potem upgrade. Ciekawe z czym namieszałem hmm
## podstawowe repozytorium deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ stable main contrib non-free ## uaktualnienia bezpieczeństwa deb http://security.debian.org/ stable/updates main contrib non-free ## deb-multimedia - dodatkowe kodeki, odtwarzacze, etc. deb http://www.deb-multimedia.org/ stable main non-free