Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Pokaż to co wyżej napisano.
Zrzut wykazuje tylko.
snd_pcsp: index=-2
snd_usb_audio: index=-2
snd_atiixp_modem: index=-2
snd_intel8x0m: index=-2
snd_via82xx_modem: index=-2
shevchenko1987@VAIO:~$ cat /etc/modprobe.d/alsa-base.conf # autoloader aliases install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0 install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1 install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2 install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3 install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4 install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5 install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6 install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7 # Cause optional modules to be loaded above generic modules install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd && { /sbin/modprobe --quiet snd-ioctl32 ; /sbin/modprobe --quiet snd-seq ; : ; } install snd-rawmidi /sbin/modprobe --ignore-install snd-rawmidi && { /sbin/modprobe --quiet snd-seq-midi ; : ; } install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 && { /sbin/modprobe --quiet snd-emu10k1-synth ; : ; } # Keep snd-pcsp from beeing loaded as first soundcard options snd-pcsp index=-2 # Keep snd-usb-audio from beeing loaded as first soundcard options snd-usb-audio index=-2 # Prevent abnormal drivers from grabbing index 0 options bt87x index=-2 options cx88_alsa index=-2 options snd-atiixp-modem index=-2 options snd-intel8x0m index=-2 options snd-via82xx-modem index=-2 options snd slots=snd_usb_audio,snd_hda_intel
Wykasuj to
options snd-usb-audio index=-2
Zrestartuj potem kompa.
Te dwa wpisy sobie przeczą.
Zrobiłem tak jak kazałeś. Jednak samo to nie wystarczyło. Znalazłem w necie taką opcję dotyczącą komputerów z serii Vaio
options snd-hda-intel model=pch position_fix=1
Dodatkowo usunąłem wszystkie konfiguracje dotyczące Phonona i PA z katalogu domowego i... sukces. Na razie działa. Sprawdzę teraz na jak długo i mam nadzieję nie odzywać się już w tym wątku :) Dzięki za pomoc!
Ja na twoim miejscu pozbył bym się tego pulseaudio.
Kde bez niego może się obejść.
shevchenko1987 napisał(-a):
Zrobiłem tak jak kazałeś. Jednak samo to nie wystarczyło. Znalazłem w necie taką opcję dotyczącą komputerów z serii Vaio
Kod:
options snd-hda-intel model=pch position_fix=1Dodatkowo usunąłem wszystkie konfiguracje dotyczące Phonona i PA z katalogu domowego i... sukces. Na razie działa. Sprawdzę teraz na jak długo i mam nadzieję nie odzywać się już w tym wątku :) Dzięki za pomoc!
PA ma chyba swoje ustawienia kolejności kart dźwiękowych i to mógł być problem.
Jednak sukces odbębniony za wcześnie. Dziwna sprawa po całości, bo miałem teraz odpalonego Amaroka - radio internetowe. Grało przez jakaś godzinę. Wyłączyłem, uruchomiłem VLC - klip wideo, brak dźwięku. Wracam do Amaroka i również brak. Nagle dźwięk znowu przestał płynąć przez kartę USB. O co tu chodzi, bo już mi ręce opadają.
Jak nie działa to pokaż
cat /proc/asound/cards
Puść sobie w terminalu
speaker-test
zabacz czy gra i jeśli nie to czy jakichś błedów nie wywala jeśli milczy.
yossarian napisał(-a):
PA ma chyba swoje ustawienia kolejności kart dźwiękowych i to mógł być problem.
Czy ja wiem czy ma. Ja u siebie muszę przez ten /etc/modprobe.d/alsa-base.conf ustawiam kolejność, w przeciwnym wypadku karty zamieniają się miejscami.
Dziwna sprawa po całości, bo miałem teraz odpalonego Amaroka - radio internetowe. Grało przez jakaś godzinę. Wyłączyłem, uruchomiłem VLC - klip wideo, brak dźwięku. Wracam do Amaroka i również brak.
A czy vlc ma skonfigurowane wyjście dźwięku na pulse?
Podczas testu słychać szum w głośnikach, a konsola pokazuje to:
shevchenko1987@VAIO:~$ speaker-test speaker-test 1.0.27.1 Playback device is default Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 1 channels Using 16 octaves of pink noise Rate set to 48000Hz (requested 48000Hz) Buffer size range from 192 to 2097152 Period size range from 64 to 699051 Using max buffer size 2097152 Periods = 4 was set period_size = 524288 was set buffer_size = 2097152 0 - Front Left Time per period = 10,937693 0 - Front Left Time per period = 10,945053 0 - Front Left Time per period = 10,935633 0 - Front Left
shevchenko1987@VAIO:~$ cat /proc/asound/cards 0 [U5 ]: USB-Audio - MAYA U5 VIA Technologies Inc. MAYA U5 at usb-0000:00:14.0-2, full speed 1 [PCH ]: HDA-Intel - HDA Intel PCH HDA Intel PCH at 0xd1810000 irq 49
Tak, VLC ma ustawione wyjście na PA. To jest dziwne, bo np. odpalam VLC - muzyka gra, wyłacze i włącze np. Amaroka już nie ma dźwięku.
Musisz jeszcze poustawiać w KDE i odtwarzaczach odpowiednie wyjście dźwięku.
@morfik:
Z tego co pamiętam, w PA była zakładka Output devices i tam się wskazywało kartę dźwiękową.
Wszystko w KDE jest poustawiane poprawnie bowiem gdy odłączę kartę USB dźwięk z laptopa się wydobywa. Coś blokuje sygnał do karty USB. Karta ta wcześniej działała z Acerem Aspire 5551G i wszystko działało poprawnie. "Kwiatki" się zaczęły od kiedy zmieniłem laptopa. Myślałem, że to może wina karty, ale Windowsie 8 śmiga bez problemu.
Link: http://zapodaj.net/images/4e1eb26ca6e83.png
Niby wszystko się odtwarza, ale dźwięku na zewnątrz nie ma. Na tej karcie mam taką diodę, że miga kiedy dochodzi do niej sygnał. Mimo odtwarzanego dźwięku co widać na screenie ona nie miga.
Ostatnio edytowany przez shevchenko1987 (2013-09-28 12:17:24)
Jeśli speaker-test szumi to z dźwiekiem (ustawieniem sterowników) jest ok.
Musisz już w poszczególnych aplikacjach szukać, które nie chcą grać.
Speaker-test poprawnie zagrał raz. Po nim odpaliłem Amaroka i cisza. Powrót do testu, cisza! WTF?!
Ostatnio edytowany przez shevchenko1987 (2013-09-28 12:18:32)
Na chwilę obecną żadna aplikacja nie chce grać.
Ostatnio edytowany przez shevchenko1987 (2013-09-28 12:19:46)
Czy speaker-test cos pluł jak nie dawał głosu ?
Z tego co widzę, to karty ci się zamieniły miejscami, przynajmniej w stosunku do poprzedniego posta, w którym podawałeś wynik z /proc/asound/cards . Ja miewałem podobne problemy, które ty napotykasz, nie pamiętam już zbytnio gdzie leżała przyczyna. Ale pamiętam, że zmieniałem w amaroku w konfiguracji phonona backend na vlc. Może ci to pomoże. Jeśli dalej ci się karty będą zamieniać, to ustaw im poprawne indexy. Moim zdaniem to właśnie przez to są te problemy.
yossarian napisał(-a):
Z tego co pamiętam, w PA była zakładka Output devices i tam się wskazywało kartę dźwiękową.
Tak była i pewnie jest jeszcze. Ale z tego co pamiętam, to przy zaznaczeniu karty następowało przełączenie na dane urządzenie ale to nie wpływało na to jak karty są widoczne w systemie po jego załadowaniu. I ja miałem przez to problemy, bo niby karta była zaznaczona ta, która powinna grać a system ją traktował jakby to była ta druga, bo w istocie to była ta druga. Dźwięku nie było, musiałem ciągle cudować z przełączaniem w tym gnomowskim panelu od pulse, i po chwili udawało mi się dźwięk przywrócić, także to różnie bywa.
Na chwilę obecną żadna aplikacja nie chce grać.
Pewnie pulse zdechł. Sprawdź:
$ pulseaudio -k $ pulseaudio -D
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-09-28 12:26:28)
Jeszcze raz powtarzam.
Wywalić to pulse jeden element do brużdżenia mniej.
Możemy iść drogą wyrzucenia PA tylko mam pytanie czy wtedy po podłączeniu karty USB dźwięk automatycznie będzie się przełączał na tą kartę przy samej Alsie?
Zaczynam wywalać PA.
Jeśli będzie ustawiona jako pierwsza to przez nią poleci dźwięk.
Nie wiem natomiast co będzie jak ją odłączysz.
ilin, mistrzu miałeś rację! Wyrzuciłem całe PA bardzo dokładnie wraz z plikami konfiguracyjnymi i jest wreszcie ok. Dzięki :)
Wracam po dłuższym czasie ciągle niezadowolony z obecnego stanu rzeczy. Nie poruszałem wcześniej tematu ponieważ zepsuł mi apmlituner, więc miałem dość problemów na głowie. Już jest ok, wymieniłem go na inny i mogę wrócić do dłubaniny przy moich niesczęsnych kartach muzycznych w Linuksie. :)
Ogólnie przypomnę:
- MAYA U5 (karta usb) - działa prawidłowo na ALSA, na PA od czasu do czasu.
- Intel (karta zintegrowana) - działa na ALSA oraz PA.
Po wyrzuceniu PA, zastosowaniu wpisu w pliku o wymuszaniu pierwszeństwa karty USB mam problem następującej natury. W takiej konfiguracji bez podłączonej karty USB po starcie systemu nie działa dźwięk poprzez kartę zintegrowaną. Wiadomo nie zawsze potrzebuje karty USB. Przestawiłem w ustawieniach phonona żeby karta zintegrowana była zaraz po USB. No i na logikę powinno być ok, bo maja gdy nie jest podłączona jest wyszarzona, a główną kartą powinna być integra. Lecz niestety tak nie jest. Dźwięku nie ma dopóki nie zakomentuje tego wpisu o kolejności kart. Jest na to jakaś rada?
Mały teścik zrób
Przy odłączonej usb
Utwórz sobie w domowym ukryty plik .asoundrc (kropka na poczatku) ozawartosci
pcm.!default { type hw card 1 } ctl.!default { type hw card 1 }
Wówczas odpal jakis program do dźwięku i zobacz czy będzie dźwięk.
Jest lepiej, ale teraz przez integre dźwięk odtwarzany może być tylko z jednego źródła (np. odtwarzacza). Da się to jakoś poprawić?
Jak była jako defaultowa to brała z wielu źródeł ?