Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Masz nie dodawać żadnych apletów (chociaż możliwe, że w 11.4 jest stare GNOME2 i jest tam inny) tylko odpalić zainstalowany program volumeicon i w tacce systemowej będzie odpowiednia ikonka.
Opcje masz na zrzucie ekranu powyżej (Hotkeys).
Jak będzie działać to dodajesz do autostartu.
ilin mnie uprzedził :)
Dzięki :) już jest wszystko OK :) pozdrawiam
Witam znowu, przeinstalowywałam system na minta debian i chciałam usunąć znowu pulse a zainstalować alse i cos źle zrobiłam że chyba pulse nie do końca jest odinstalowane i raz dźwięk w programach mam a raz nie :(
Próbowałam wyrzucić z home .pulse ale ciągle tworzy się od nowa .
Nie mogę też uruchomić polecenia alsamixer.
marek@marek:~/Pulpit$ alsamixer ALSA lib pulse.c:243:(pulse_connect) PulseAudio: Unable to connect: Connection refused cannot open mixer: Połączenie odrzucone marek@marek:~/Pulpit$
właśnie przez to pulse :(
Co mogę z tym zrobić teraz ?
Pokaż
dpkg -l | grep pulse
witaj :) już się robi
marek@marek:~/Pulpit$ dpkg -l | grep pulse ii gstreamer0.10-pulseaudio:i386 0.10.31-3+nmu1 i386 GStreamer plugin for PulseAudio ii libpulse-dev:i386 2.0-6 i386 PulseAudio client development headers and libraries ii libpulse-mainloop-glib0:i386 2.0-6 i386 PulseAudio client libraries (glib support) ii libpulse0:i386 2.0-6 i386 PulseAudio client libraries rc pulseaudio 2.0-6 i386 PulseAudio sound server ii pulseaudio-utils 2.0-6 i386 Command line tools for the PulseAudio sound server ii vlc-plugin-pulse 1:2.0.4-dmo2 i386 PulseAudio plugin for VLC marek@marek:~/Pulpit$
Zrób
aptitude purge gstreamer0.10-pulseaudio pulseaudio-utils
Potem zrestartuj kompa.
Przy okazji pokaż
dpkg --print-architecture
marek@marek:~/Pulpit$ dpkg --print-architecture i386 marek@marek:~/Pulpit$
już odinstalowałam te pakiety i zrestartowałam system :)
Ostatnio edytowany przez figa (2013-09-24 22:08:37)
co się stało z Twoim ślicznym awatarem :(
Dźwięk jest ?
Alsamixer odpala ?
Trzeba historię upowszechniać :)
:)
alsamixer nie odpala
marek@marek:~/Pulpit$ alsamixer ALSA lib pulse.c:243:(pulse_connect) PulseAudio: Unable to connect: Connection refused cannot open mixer: Połączenie odrzucone marek@marek:~/Pulpit$
usunęłam znowu ten katalog .pulse i stworzył się po restarcie od nowa :(
Pokaż z konta użytkownika
ls -a ~/ | grep asoun
ls /etc | grep asoun
marek@marek:~/Pulpit$ ls -a ~/ | grep asoun marek@marek:~/Pulpit$ ls /etc | grep asoun asound.conf marek@marek:~/Pulpit$
Wykazuj ten /etc/asound.conf i przeloguj sie.
Potem zobacz co z dźwiękiem i alsamixerem.
OK teraz alsamixer już odpala :)
Dźwięk na razie w skype mam dobry, sprawdzę jutro czy nic nie wariuje , na razie wielkie dzięki :)
Ostatnio edytowany przez figa (2013-09-24 22:53:15)
Nie wiem co mi się stało znowu z dźwiękiem - nic nie robiłam :( jedynie to aktualizowałam system - mam teraz jessie/sid kernel 3.11-1 slh 1-aptosid-686.
W każdym razie z alsamixer zginęły mi ustawienia :( zostało tylko Master i Capture i nie mogę głośniej ustawić mikrofonu bo mi piszczy - sprzęganie mam. :(
http://screenshooter.net/5819909/wmgterf
http://screenshooter.net/5819909/bcacpqf
Mam tak j.w. i bardzo cicho mi w skype działa mikrofon
Próbowałam już suwać tymi suwakami i nie mogę dojść do mety :(
Dzięki, na razie jest w miarę dobrze :) choć nie wiem czemu w Skype znowu mam pulse audio i nic więcej do wyboru choć już kiedyś wyrzuciłam pulse audio i zainstalowałam alsę :(
Masz pulseaudio. :)
Jak działa to zostaw.
Wywalić zawsze można. :)
Wybór tylko pulse w Skype, to rezultat zainstalowania paczki gstreamer0.10-pulseaudio lub gstreamer1.0-pulseaudio.
Po zainstalowaniu u mnie tej pierwszej, wszystkie programy korzystające z gstreamera miały do wyboru tylko pulse (we wszystkich *buntach i Debianach).
Ok, zostawię to pulse. Zajęłam się tym bo zaczął mi w Skype głos charczeć, polem znów ten mikrofon cicho łapał dźwięk.
Teraz jakoś mi się udało ustawić w miarę do wytrzymania to nie będę już szukać kwadratowych jaj :)
pozdrawiam.
Mam jeszcze jeden dziwny problem ale to już napiszę nowy wątek bo to inny temat.